Sopwith Snipe late WnW 1/32.

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Re: Sopwith Snipe late WnW 1/32.

Postprzez spiton » niedziela, 4 stycznia 2015, 18:56

karolkonw napisał(a):czyli jednak to model z kategorii fatalnych?:(

Nie wiem skąd ten wniosek. Model bardzo estetyczny, świetnie sfotografowany, ale moim zdaniem posiadający pewne niedoskonałości. Natomiast do fatalnego mu brakuje. Zresztą nie widuje się fatalnych modeli WnW. Są tylko znakomite i mniej znakomite.
spiton

Reklama

Postprzez posejdon » niedziela, 4 stycznia 2015, 21:01

Model jak zawsze klasa. Jest na co popatrzeć.
posejdon

Postprzez Drunkmaster » niedziela, 4 stycznia 2015, 21:22

spiton stronę wcześniej opisałeś błędy merytoryczne modelu, a tuż obok w swojej galerii zaprezentowałeś F4F3 którego nawet nie chciało Ci się przerobić na prawidłową wersję.
To jak to jest z tym poprawianiem? Robimy SF i delikatnie nie wspominamy
Nie wspomnę, że sposób mocowania naciągów w tym samolocie jest inny.
??

Obrazek
Drunkmaster

Postprzez Murek » poniedziałek, 5 stycznia 2015, 10:49

Nie znam się na pierwszowojennych maszynach ale model podoba się bardzo :D
Murek

Postprzez Arkady72 » wtorek, 6 stycznia 2015, 10:38

Trochę nazbyt przerysowane białe miejsca na tyle kadłuba, tym brązem który ma podkreślać strukturę.

Masz rację, nieco to przesadzone, użyłem zbyt ciemnej farby do tego celu. Czasem ciężko trafić od razu odpowiedni odcień a poprawić tego już się da potem.
Naciągi są nienaciągnięte.
Wszystkie naciągi są naciągnięte niczym struny w gitarze Santany, niektóre śruby są pod nieco innym kątem stąd to złudzenie w sprawie naciągów.
Brakuje mi oddania materiałów. Tak, żeby się czuło, że płótno to płótno, blacha to blacha, a drewno to drewno. Okolice silnika rotacyjnego są śliskie od smarów, a płótno od spodu lekko przezroczyste.nie jest wielkim problemem oddanie materiałów.
Po tak jednoznacznych i stanowczych stwierdzeniach nie pozostawiających złudzeń, że autor tych słów posiadł skończoną praktyczną wiedzę w wyżej wymienionych kwestiach nie pozostało mi nic innego jak przejrzeć gotowe modele autora w poszukiwaniu idealnych imitacji "materiałów", "płótna" itepe... coby w przyszłości zrobić to w odpowiedni sposób.
I na tym zakończę moją odpowiedź ;o) .
Co to za brązowe błoto wypluwał ten Bentley ?

Nie wiem co wypluwał Bentlej, nie wnikałem w to. Z pewnością nie błoto.

Niemniej dzięki za wszystkie opinie.
Tworzona dziś przyszłość będzie naszą teraźniejszością!
Arkady72

WM2

Postprzez spiton » wtorek, 6 stycznia 2015, 10:45

Panie Arturze, jestem pod wrażeniem stylu, w jakim przyjmuje pan krytykę ! Poważnie.
Dodam tylko, iż mimo moich zastrzeżeń model na zdjęciach robi ogromne wrażenie. Na mnie.
spiton

Postprzez Arkady72 » wtorek, 6 stycznia 2015, 10:57

spiton napisał(a):Panie Arturze, jestem pod wrażeniem stylu, w jakim przyjmuje pan krytykę ! Poważnie.

Starałem się dostosować do poziomu krytyki, żeby być dobrze zrozumianym.
Dodam tylko, iż mimo moich zastrzeżeń model na zdjęciach robi ogromne wrażenie. Na mnie.

Dziękuję Panie Spitonie!
Arkady72

WM2

Postprzez RH » wtorek, 6 stycznia 2015, 14:15

spiton napisał(a):Pierwszy efekt faktycznie super. Pewnie dzięki znakomitym zdjęciom. Ale po przyjrzeniu się bliżej jest kilka rzeczy, o których wspomnę, bo być morze autor zwróci na nie uwagę w następnym modelu.
1. Naciągi są nienaciągnięte.A kształt śrub jest dziwny. Często lepiej to wygląda w 72. Nie wspomnę, że sposób mocowania naciągów w tym samolocie jest inny.
2.Podkreślenie żeber przez cieniowanie jest zdecydowanie za mocne. Takie zabiegi w małej skali można uznać za zasadne ale w 32 nie maja już chyba sensu. A to co się dzieje na kadłubie w okolicach kokardy i pasków, zupełnie odbiega od czegokolwiek, co przypominałoby oryginał. Znacznie lepiej prezentuje się cieniowanie steru kierunku.
3. Brakuje mi oddania materiałów. Tak, żeby się czuło, że płótno to płótno, blacha to blacha, a drewno to drewno. Okolice silnika rotacyjnego są śliskie od smarów, a płótno od spodu lekko przezroczyste.nie jest wielkim problemem oddanie materiałów, zwłaszcza w tak doskonałym modelu.
4. Ślady eksploatacji. Podwozie wyśmienite ! Ale brudy za silnikiem nie są już dla mnie zrozumiałe. Co to za brązowe błoto wypluwał ten Bentley ?

Nie chętnie to robię :? ale jednak muszę poprzeć kolegę w paru tu wypisanych uwagach .Nic więcej nie pisze bo narobię sobie wrogów :oops: :-> (których i tak już mam ;o) )
pozdrawiam
RH

Postprzez Arkady72 » wtorek, 6 stycznia 2015, 17:46

Nie chętnie to robię :? ale jednak muszę poprzeć kolegę w paru tu wypisanych uwagach .Nic więcej nie pisze bo narobię sobie wrogów :oops: :-> (których i tak już mam ;o) )
pozdrawiam

Czyli nie chcem ale muszem? Gdybyś wygadywał bzdury o mojej żonie na przykład, miałbyś we mnie wroga ale nie w przypadku plastikowej zabawki. Używaj sobie do woli. Nie krępuj się, to forum przecież od tego jest zasadniczo :mrgreen: .
Arkady72

WM2

Postprzez Pafko » wtorek, 6 stycznia 2015, 18:31

Arturze...może głupio to zabrzmi, ale ze stałym zainteresowaniem podpatruję wszystkie Twoje modele. Na obu forach. Szkoda tylko, że warsztaty prowadzisz na forum zagranicznym. A ten szmaciak jest po prostu bajeczny ;o) .
Pozdrawiam, Paweł.
Pafko

Postprzez Klugi » środa, 7 stycznia 2015, 16:40

Super galeria, gratuluje udanego modelu.
Klugi

Postprzez Voltan » czwartek, 8 stycznia 2015, 19:51

Model robi ogromne wrażenie, podobnie zdjęcia. Uczta dla oczu. Już tu któryś raz zaglądam i nie mogę się napatrzeć.
Dla mnie poziom arcymistrzowski.
Voltan

Postprzez RH » czwartek, 8 stycznia 2015, 20:38

Arkady72 napisał(a):
pozdrawiam

Czyli nie chcem ale muszem? Gdybyś wygadywał bzdury o mojej żonie na przykład, miałbyś we mnie wroga ale nie w przypadku plastikowej zabawki. Używaj sobie do woli. Nie krępuj się, to forum przecież od tego jest zasadniczo :mrgreen: .

Żeby nikt nie myślał że z jakiś tam względów podpisałem sie pod uwagami kolegi Spitona ,przedstawiam parę fotek tego samolotu na ktorych dobrze widać ,fakturę płótna ,linki ,które notabene są właściwie taśmami i takie powinny być
Snip powstał już pod koniec wojny ,tak że raczej nie byłby tak strasznie wyeksploatowany.Długo po zakończeniu działań wojennych ten samolot był używany w ówczesnym RAF,(( zresztą z tego okresu zrobiłem tego SNIPA z WW) I w tym okresie to już nie było do pomyślenia aby samolot był spaskudzony . Dbałość o samoloty bala do tego stopnia przesadzona że nawet mechanicy polerowali rury wydechowe.

Tak ze przy tym typie modeli z naciągami warto jednak za nim sie go zrobi poszperać po starych fotografiach na necie .Aby nie wyszedł taki cieniowany
To co napisałem to nie złośliwość, tylko szczere rady :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
.
RH

Postprzez Slash » czwartek, 8 stycznia 2015, 20:53

Jakoś tragicznie przesadnie zapaskudzony to ten model nie jest. Ówczesnym silnikom było dość daleko do dzisiejszej jakości. To samo można powiedzieć o paliwach i smarach... szczególnie, że często używano oleju rycynowego ;o) Co najwyżej można się czepnąć przesadnego cieniowania na kadłubie o czym pisałem na złym forum i tyle ;o) Reszta elegancka ;o)
Slash

Postprzez Arkady72 » czwartek, 8 stycznia 2015, 21:00

Dzięki za szczere rady RH, nie podważam Twoich intencji. Tylko, że mnie takie wymuskane modele zupełnie nie rajcują.
Był upaćkany, nie był, mniej, bardziej, linka czy taśma, jeden nit lewo czy prawo... ma to dla mnie drugorzędne znaczenie. Czasem szperam w necie przed budową a czasem zupełnie to olewam i jednym "kwitem" jest dla mnie instrukcja z pudełka. Po prostu mamy inne podejście do modelarstwa i tyle.
Mnie się podoba takie i już, Tobie inne i niech tak zostanie, jest ciekawiej dzięki temu na świecie. Swojej filozofii nikomu nachalnie nie narzucam jak to niektórzy mają w zwyczaju i tego samego oczekuję w stosunku do siebie. Niewiele prawda?
No to bawmy się dalej tak jak każdy lubi po swojemu.
Arkady72

WM2

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli