Foto tygodnia - 04.01.2015, tydzień 1 - ankieta

Foto tygodnia - 04.01.2015, tydzień 1 - ankieta

Ankieta wygasła piątek, 9 stycznia 2015, 07:45

Foto 1
15
16%
Foto 2
8
9%
Foto 3
11
12%
Foto 4
3
3%
Foto 5
12
13%
Foto 6
35
38%
Foto 8
7
8%

Liczba głosów : 91

Re: Foto tygodnia - 04.01.2015, tydzień 1 - ankieta

Postprzez Soris000 » czwartek, 8 stycznia 2015, 00:00

Jeden dalej nie potrafi czytać a drugi będzie rozdawał "licencje na głosowanie".
To pisałem ja, też na S, nieważny, wręcz szkodliwy, głupi ignorant.
Soris000

Reklama

Postprzez ewpiga » czwartek, 8 stycznia 2015, 00:07

Sebastian za bardzo się unosisz.
Uważam, że walka każdego autora o prawa nad decyzją umieszczanych w konkursie własnych zdjęć jest godna potępienia.
spiton napisał(a):Żeby ten konkurs działał, to znaczy, żeby wybierano w miarę jak najlepsze zdjęcia, to powinno się powołać elektorów , z pośród użytkowników, którzy robią najlepsze zdjęcia. Idea, że glosować może każdy użytkownik, niesie ze sobą całe zło demokracji ,-))

Tą propozycję już mogę nazwać tworzeniem Kółka Adoracji Słodzenia Własnych Zdjęć.
ewpiga

rpm1+mod

Postprzez potez » czwartek, 8 stycznia 2015, 00:34

Bardzo mi się ten watek podoba :mrgreen:
Jako maly szary cos tam cos tam człowieczek do tego jeszcze ofiara pruskiego systemu oświatowego chcialem tylko zapytać o co chodzi?

Bo spitona zdjecie nie porwało tłumów userów masowo nań głosujących w zwiazku z tym wszystkie te dyskusje są o niczym. Z punktu widzenia praktyka fotografa zdjęcia o które jest toczona kolejny tydzień wojna nie są interesujące ani technicznie ani kompozycyjnie. Powiedział bym wręcz, ze brak im kompozycji i pomysłu niestety. Bardzo mi się podoba dytyramb pana s. O szkodliwości userów :D

Wątek jako całość super, krotochwilny jak trzeba, duzo okładania się mokrą szmatą, nie będe przeszkadzał w zabawie. No ale ja jestem człowiekiem z czerstwym poczuciem humoru, gdzie mi tam na salony...

Dobrej nocy życzę :mrgreen:
Ostatnio edytowano czwartek, 8 stycznia 2015, 00:41 przez potez, łącznie edytowano 1 raz
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez Cichociemny » czwartek, 8 stycznia 2015, 00:40

spiton napisał(a):Użytkownicy, którzy glosują, są w tym konkursie kompletnie nieważni. A wręcz szkodliwi. Bowiem swoją ignorancją i głupotą często wypaczają wynik.

Czekaj, czekaj. Jak to szło... a, tak:
spiton napisał(a):Niemniej nie należy posuwać się do obrażania drugiej osoby w celu obrony własnych poglądów.

spiton napisał(a):Żeby ten konkurs działał, to znaczy, żeby wybierano w miarę jak najlepsze zdjęcia, to powinno się powołać elektorów , z pośród użytkowników, którzy robią najlepsze zdjęcia. Idea, że glosować może każdy użytkownik, niesie ze sobą całe zło demokracji ,-))

Okropna idea, ciekawe kto tak usilnie kiedyś lobbował za jej wprowadzeniem i przekształceniem konkursu tygodniowego do obecnej postaci. A moment, coś mi majaczy:
spiton napisał(a):Zbudować to oczywiście przesada, ale faktycznie to ja trułem adminom, żeby konkurs fotograficzny miał taką formę jaka ma.
I wydaje mi się, że jest fajny.

Bardzo porywający wątek :lol:
Cichociemny

Postprzez fragles » czwartek, 8 stycznia 2015, 00:41

Aleksander napisał(a):Panowie, do k... nędzy (bo już nie mogę zdzierżyć)...

Olek, ja Cię nie poznaję! :shock:
Dajesz czadu! Jak młody! :mrgreen:
Franciszek Gleszyński - fra-gles
fragles

Postprzez greatgonzo » czwartek, 8 stycznia 2015, 00:57

Aleksander napisał(a):@Kub - to może trzeba to zmienić,

Istotnym argumentem przeciwko była sugestia konieczności obrony przed mataczeniem i knuciem forumowiczów. To zresztą wciąż tu pobrzmiewa. Olek, coś takiego na koleżeńskim forum ?! Przecież to jest samozaprzeczenie idei. W końcu gdyby nawet faktycznie coś takiego nastąpiło i wyszło na jaw, to jedyną sensowną reakcją skierowaną ku autorowi knucia i psucia byłoby szczere i powszechne współczucie wobec ewidentnego braku zupełnie podstawowych zdolności intelektualnych.

To, kto może zgłaszać foty jest rzeczą wg mnie tylko techniczną i dość obojętną. Ja osobiście nie widzę problemu by autor zgłaszał swoje foty. Jego intencje i tak będą czytelne w kontekście zachowania. Problemem pozostaje , że właśnie konkurs zakłada, że czyjąś decyzją nie będziesz mógł głosować na fotę , która Ci się podoba, ponieważ czyjąś decyzją zostanie ona wykluczona. To, czy zrobi to autor, czy nieautor to zupełnie bez różnicy. Ja podobnie jak Piotr czułbym się nieswojo eliminując z koleżeńskiego konkursu swój twór, który komuś spodobał się na tyle by go zgłosić. Być może indywidualna kwestia.
greatgonzo

Postprzez spiton » czwartek, 8 stycznia 2015, 00:57

Cichociemny napisał(a):

Okropna idea,

Jeśli tak, to czemu na całym świecie odbywają się konkursy w których najlepsze dzieła wybierane sa przez specjalne Jury, w skład którego wchodzą fachowcy ? To co pisze to NORMALNE rozwiązania. Nawet na tym forum odbywał się konkurs, który oceniany był przez sędziów konkursowych. Ale nie przez administracje, tylko właśnie sędziów konkursowych.

Jeśli chcesz napisać prace naukowa na mój temat, to zapewniam cie, że nie jest to oryginalny pomysł ,-))
spiton

Postprzez Cichociemny » czwartek, 8 stycznia 2015, 01:10

spiton napisał(a):
Cichociemny napisał(a):

Okropna idea,

Jeśli tak, to czemu na całym świecie odbywają się konkursy w których najlepsze dzieła wybierane sa przez specjalne Jury, w skład którego wchodzą fachowcy ? To co pisze to NORMALNE rozwiązania. Nawet na tym forum odbywał się konkurs, który oceniany był przez sędziów konkursowych. Ale nie przez administracje, tylko właśnie sędziów konkursowych

A gdzie ja o czymś takim napisałem, hę? Bo nawet na tym urwanym przez Ciebie cytacie widać, że odnoszę się do ostatniego zdania... Chyba że to tak specjalnie nie na temat, dla odwrócenia uwagi :lol:
Cichociemny

Postprzez Soris000 » czwartek, 8 stycznia 2015, 01:17

greatgonzo napisał(a):
Aleksander napisał(a):@Kub - to może trzeba to zmienić,

Istotnym argumentem przeciwko była sugestia konieczności obrony przed mataczeniem i knuciem forumowiczów...

Jeden głos w ankiecie i nie ma żadnego knucia, mataczenia ani teorii spiskowych. Ale to jest widocznie zbyt proste, trzeba więc napisać regulamin rodem z Urzędu Skarbowego.
Soris000

Postprzez greatgonzo » czwartek, 8 stycznia 2015, 01:26

W kwestii formalnej: knucie zgłaszaniem, nie głosowaniem. Ale kłopotem nie jest knucie durnia, bo dureń jak bombowiec w doktrynie z połowy zeszłego wieku: dureń will pass!. Kłopotem jest organizowanie swoich spraw pod kątem durnia.

Jeden głos to inna sprawa. Mnie sugerowanie, że nie dam rady wybrać najlepszego zdjęcia odstręcza od konkursu tak samo, jak możliwość wykasowania ulubionego zdjęcia przez kogoś.
greatgonzo

Postprzez spiton » czwartek, 8 stycznia 2015, 01:33

Soris, napisz proszę co ci daje jeden głos w ankiecie ?
Sprawa jednego zdjęcia z jednej galerii polega na tym, że jeśli w jednym tygodniu będzie 10 zdjęć z jednej świetnej galerii i jedno z drugiej podobnie dobrej galerii, to zakładając, ze głosy pomiędzy zdjęciami rozłożyłyby się w przypadku pojedynku jeden na jeden po połowie, to już w przypadku pojedynku 10 na jeden, każde z tych dziesięciu zdjęci pochodzących z jednej galerii nie ma szans. I ja się pytam, co w takim przypadku daje oddanie jednego głosu ?
spiton

Postprzez Soris000 » czwartek, 8 stycznia 2015, 02:00

Spiton, albo głosujesz na najlepsze zdjęcie albo na autora. Jeśli 10 zdjęć autora X zdobyło po 2 głosy każde, a jedno zdjęcie autora Z zdobyło 5 głosów, to znaczy, że zdjęcie autora Z było lepsze od każdego ze zdjęć autora X.
Jak masz jeden głos to "punktujesz " tylko najlepsze wg Ciebie zdjęcie, jak masz 3 głosy to w taki sam sposób punktujesz to "najlepsze" zdjęcie", ale i dajesz tyle samo "punktów" zdjęciom "gorszym". I zaczynają się matematyczne rozmycia, teorie, spiski i niesprawiedliwości...
Ostatnio edytowano czwartek, 8 stycznia 2015, 03:18 przez Soris000, łącznie edytowano 1 raz
Soris000

Postprzez LordDisneyland » czwartek, 8 stycznia 2015, 02:18

Chyba nigdy takie zainteresowanie nie towarzyszyło ankietom fotograficznym, co ostatnio.
Born to lose - out to lunch
- Ian "Lemmy" Kilmister
LordDisneyland

Postprzez spiton » czwartek, 8 stycznia 2015, 02:30

1. nie wchodząc w detale, uważam, że 1/3 osób głosuje na autora, nastepna1/3 na model, a kolejna 1/3 na zdjęcie.
Może rozkłady proporcji są inne, ale raczej więcej osób głosuje na model i autora niż na zdjęcie.
spiton

Postprzez greatgonzo » czwartek, 8 stycznia 2015, 02:50

To nie ma znaczenia. Jeśli decyzja podejmowana jest przez powszechne głosowanie, automatycznie traci się wszelką kontrolę nad motywem przyznania głosu. To jest w założeniu. Wydaje mi się, że chcesz wykonać niezłe salto próbując przeforsować konkurs na najlepszego autora pod nazwą konkursu na najlepszą fotę. Wg mnie to nie ma sensu, takie salto. Konkurs na autora to żaden problem.Jeden głos dla głosującego (lub więcej, jeśli zakłada się, że głosujący nie jest w stanie poradzić sobie z wyborem), żadnych ograniczeń w zgłaszaniu (lub z ograniczeniami tylko dla samego autora, jak kto woli) i wygrywa autor, który sumarycznie zdobywa najwięcej głosów z wszystkich swoich fotek biorących udział w konkursie. Na stronę główną trafia zdjęcie facjaty autora, albo fota , która zebrała najwięcej głosów w puli autora. Moim zdaniem taki konkurs jest mniej fajny. Wolę na fotę. Ale dlaczego ze zdjęć z jednej galerii ma być wybierane do głosowania tylko jedno, ale jednak może ono rywalizować ze zdjęciem tego samego autora z innej galerii to ja już zupełnie nie rozumiem. Dlaczego to niby nie zmniejsza jego (autora) szans? Brak mi tu konsekwencji i decyzji o co walczymy ;).
greatgonzo

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Fotografie tygodnia - ankiety