Supermarine Spitfire Mk IXc, 1:32 Tamiya

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Supermarine Spitfire Mk IXc, 1:32 Tamiya

Postprzez Jacek K » czwartek, 1 stycznia 2015, 16:19

Przyszła kolej na malowanie. Najpierw zielony, miałem zamiar więcej z nim zrobić. Po pomalowaniu podkładem i w wybranych miejscach( gdzie będę robił przetarcia położeniu )srebrnej farby zrobiłem preshiding ( u mnie akurat mało przydatny ze względu na wielowarstwowe malowanie transparentne). Zielony dostał w sumie 9 warstw. Przed malowaniem pomaskowałem wstępnie na srebrnym podkładzie kilka miejsc. Po położeniu drugiej warstwy( jaśniejszej od docelowej) zamaskowałem znowu kilka miejsc, a po położeniu kolejnych trzech znów zamaskowałem kilka miejsc (na farbę nie używałem maskolu tylko specjalnego płynu do maskowania, który bardzo łatwo usunąć-trzeba mocno uważać, żeby go nie zerwać przypadkiem. Maskol do bardzo delikatnych maskować niespecjalnie się nadaje, trzeba zawsze nałożyć grubszą warstwę, żeby można było go w miarę łatwo usunąć. To jednak wyklucza precyzję maskowania np. drobnych rys czy zadrapań, dlatego koledzy z politechniki zrobili dla mnie trochę takiego specyfiku na bazie lateksu-jest super, opiszę go dłużej przy jakiejś okazji). Przed położeniem dwu ostatnich warstw ściągnąłem maskowania i pomalowałem ostatecznie. Na połączeniu skrzydło-kadłub odrapania są więc bardzo wstępne a ich ostateczny wygląd zostanie uzyskany po nałożeniu drugiego koloru kamo. Po drugim kolorze zajmę się dopiero całością ogólnie.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Jacek K

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Jacek K » wtorek, 6 stycznia 2015, 20:03

Po położeniu drugiego koloru i zdjęciu wszelkich zabezpieczeń i maskowań zabrałem się za oznaczenia. Na pierwszy ogień poszedł ogon. Jeszcze sporo malowanek przede mną. Po namalowaniu wszystkich oznaczeń będę dopiero robił zabiegi brudzenia, przetarcia itd. Namaluję jak najwięcej się da a kalki zostaną jedynie te drobne: napisy eksploatacyjne itp. Być może wcale nie będę kładł błyszczącego lakieru. W związku z tym, że bazą i nośnikiem do moich farbek był lakier matowy Microscale (ok. 50%) to mam możliwość wypolerowania w miejscu przyszłej kalki na błysk.Pierwsze próby wypadły bardzo obiecująco.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Jacek K

Postprzez Dorotka » wtorek, 6 stycznia 2015, 23:18

:)

Wyszło bardzo fajnie... Możesz napisać coś więcej o tej tajemniczej miksturze użytej do maskowania?

Pozdrawiam
:)
Skończyć nie mogę :)
Obrazek
Dorotka

Postprzez Jacek K » czwartek, 8 stycznia 2015, 11:35

Ta mikstura jest na bazie lateksu. Dostałem dwie konsystencje: gęstszą i drugą prawie jak woda. Usuwa się to bardzo łatwo, zwłaszcza tą gęstą. Nakładanie pędzelkiem lub (wykałaczką drobne punkciki). Schnie dosłownie w 15 min i nie zostawia śladów. Niedługo puszczę do sieci krótki filmik,może ktoś będzie zainteresowany.
Jacek K

Postprzez Dorotka » czwartek, 8 stycznia 2015, 11:48

Jacek K napisał(a):Ta mikstura jest na bazie lateksu. Dostałem dwie konsystencje: gęstszą i drugą prawie jak woda. Usuwa się to bardzo łatwo, zwłaszcza tą gęstą. Nakładanie pędzelkiem lub (wykałaczką drobne punkciki). Schnie dosłownie w 15 min i nie zostawia śladów. Niedługo puszczę do sieci krótki filmik,może ktoś będzie zainteresowany.

Ja już jestem zainteresowany :D
Skończyć nie mogę :)
Obrazek
Dorotka

Postprzez Jacek K » niedziela, 11 stycznia 2015, 15:05

Oznaczenia namalowane. Wszystkie maskowania zdjęte już w całości. Do etapu obić , odrapań, brudzeń, filtrów itd. przystępuję niebawem. To co odsłoniło się po malowankach wygląda tak:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Jacek K

Postprzez Jacek K » sobota, 24 stycznia 2015, 22:19

Klapy prawie gotowe. Ruchoma część klapy jest zrobiona z blaszki aluminiowej (a właściwie duraluminiowej wypolerowanej przed trawieniem). Teraz strona wewnętrzna już ubrudzona docelowo. Goła blaszka duralowa oszczędziła mi malowania wewnętrznej strony. Nieruchoma część jest zostawiona zestawowa (nie chciałem zbyt mocno kaleczyć skrzydła) uzupełniona o blaszki widoczne na zdjęciach.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Jacek K

Postprzez Jacek K » poniedziałek, 2 lutego 2015, 20:02

Kilka drobiazgów i nowy eksperyment (napisy eksploatacyjne) .Napisy są wykonane w technice przypominającej kalgraf. Robi się nadruk na specjalnej folii jako odbicie lustrzane (specjalny tusz z klejem) . Po wydrukowaniu w drukarce atramentowej odcinamy z arkusza to co chcemy nakleić i malujemy aktywatorem kleju po stronie która będzie się stykać z modelem. Aktywator jest w postaci bezbarwnej cieczy ( wygląda jak woda, bez zapachu). Po minucie ten aktywator kleju wysycha wszędzie oprócz nadruku. Po przyłożeniu takiej „kalki” na model wystarczy przez folię na której jest nadruk lekko potrzeć , nawet palcem i już gotowe. Nie ma żadnego filmu, który może się gdzieś błyszczeć, tylko to co nadrukowane na czarno. Przyklejamy na matowe podłoże lub na błysk-jak komu pasuje. Trudnością jest natomiast ulokowanie kalki w odpowiednim miejscu-nie można przesuwać przyłożonej do modelu folii z nadrukiem bo to co nadrukowane rozmyje się i porwie.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Jacek K

Postprzez jasio-g » wtorek, 3 lutego 2015, 12:00

Mógłbyś napisać, co to za folia, sam bym z chęcią spróbował. Te napisy to miodzio dla duszy.
jasio-g

Postprzez Jacek K » piątek, 6 lutego 2015, 22:41

Pierwsze przymiarki do brudzenia:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Jacek K

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat