FW 190A-7 z Edka 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: FW 190A-7 z Edka 1/48

Postprzez Marin » wtorek, 13 stycznia 2015, 20:21

Gdyby ktoś miał wątpliwości czy ta dyskusja mnie interesuje i czy chcę aby ja prowadzono w moim warsztacie - to powiem raz ale głośno. TAK, DZIĘKI TEMU TEN WARSZTAT MA SENS!
Dzięki wszystkim którzy zaangażowali sie w odtworzenie tej maszyny, aż chce mi się te detale robić i coraz bardziej zbliżać ten model do oryginału. Piszcie dalej, fantastycznie się to czyta :)

Niestety ja troche szukałem ale zdjęć czerwonej 13 nie znalazłem ponad to co już w tym warsztacie jest wstawione. :(
Marin

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Marin » wtorek, 13 stycznia 2015, 21:30

Na ten czas podsumowując plan prac wygląda tak (zanim w ogóle podejde do malowania):
- poprawienie pylonu żeby chociaż przypominał oryginał
- wymiana śmigła
- zmiana zbiornika
- korekta grubości kół
- korekta pokryw dolnych pod komorami działek zew (jeżeli uznajemy to za w miarę potwierdzone)

PS: do korekty grubości statecznika pionowego mnie nie namówicie. Wojtek Fajga nie jestem i dłuuugo nie bedę :mrgreen:
Marin

Postprzez Aleksander » wtorek, 13 stycznia 2015, 21:44

Ale był kiedyś żywiczny zestaw do korekcji tegoż - zdaje się, że w tym skutecznie "maczał" palce KubaP. (o ile dobrze pamiętam)- poszukaj, może gdzieś jeszcze jest dostępny.
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Kuba P. » wtorek, 13 stycznia 2015, 22:29

Georg01 napisał(a):Nie wiem, czy zauważyłeś, ale na zdjęciu powyżej jest na 100% Fw 190A-6/R2. Pewnie widzisz, czemu to A-6 ?

Aha, dokładnie rzecz biorąc A-6 prod. Fieselera, TG+AT, 530765, Versuch V51 dla instalacji MK 108 którą to właśnie wprowadzał Fieseler.

Georg01 napisał(a):Czy w Erzatzteilliste dla A-6 lub A-7 jest przewidziana płaska pokrywa w tym miejscu ?

Właśnie ETL wiele nie pomaga, wydanie z czerwca 1944 część Płat przedstawia pokrywy dla zewn. MG-FF/m oraz pokrywy dla wariantu o zwiększonym zasięgu (Jabo-Rei - G) z podłączeniami zbiorników paliwa oraz Uderzeniowej (Schlachter - F) z gniazdami elektrycznymi przy czym wygląda to jak jedna i ta sama pokrywa/panel odpowiednio wyposażona właśnie dla G lub dla F a ten numer podzespołu-pokrywy/panelu nie występuje przy wersji czysto myśliwskiej. I tyle, nie ma nawet pokryw dla wersji z 4x 2cm działkami. Bieda.
Na szczęście jest dodatek Uzbrojenie również z czerwca 1944 i tu już jest pełne bogactwo :) Wszystko, działka FF, 2cm Mausery pojedyncze, Mausery w dwupaku, Działka 3 cm i są ich pokrywy, podwieszenia nawet dla wersji F i G, wyrzutnie pocisków rakietowych 21cm, nawet gondole z MK 103 ale...nie ma pokryw dla opcji bez zewnętrznych działek i nie ma nawet pokryw dla najzwyklejszego MG 151/20e tak jakby był to jakiś niewart wspomnienia oczywizm. :(

Pozostaje nam przerzucić zdjęcia i wyszukać coś możliwie wyraźnego pokazującego panel zakrywający pustą komorę działka dla wersji A-6 - A-9.
Kuba P.

Postprzez Kuba P. » wtorek, 13 stycznia 2015, 22:35

Aleksander napisał(a):Ale był kiedyś żywiczny zestaw do korekcji tegoż - zdaje się, że w tym skutecznie "maczał" palce KubaP. (o ile dobrze pamiętam)- poszukaj, może gdzieś jeszcze jest dostępny.

Tak, to był kompleksowy zestaw korekcyjny dla A-8 wydany przez Karaya. Był tam nowy nos, pokrywa MG 131, bardzo fajny kokpit, koła oraz ogon i smigło nawet. Duża rzecz, sporo żywicy i piękna blacha. Mam w budowie od kilku lat A-8/R2 z tymi żywicami, może jakby było zainteresowanie to podrzucę kilka fotek modelu i go podciągnę.

Masz jeszcze drugie rozwiązanie, już konkretnie sam statecznik - zestaw DOC/APM

http://www.martola.com.pl/pl140/produkt ... a_f_g_tail

Świetna rzecz, mam też i śmiało mogę polecić.
Kuba P.

Postprzez Marin » wtorek, 13 stycznia 2015, 23:30

Masz jeszcze drugie rozwiązanie, już konkretnie sam statecznik - zestaw DOC/APM

http://www.martola.com.pl/pl140/produkt ... a_f_g_tail

Świetna rzecz, mam też i śmiało mogę polecić.

Znam ten zestaw. Nie chciałem go kupować bo nie mam na razie zamiaru korygować ogona. Ale budowa tej foki nabrała niezwykłego wymiaru, szczególnie dla mnie jako tak naprawdę początkującego, no i dlatego, że dopiero od niedawna ten warsztat naprawdę żyje. Dotychczas był bardziej prywatnym archiwum autora. Jeżeli uda mi się skorygować pozostałe elementy, które aktualnie staramy się tutaj zebrać i zweryfikować, to pewnie ogon byłby ukoronowaniem tej repliki.
Przyznam po cichu że jestem przerażony etapem malowania, bo zasiadło tu zacne grono, a ja malowania dopiero sie uczę. No cóż, mogę obiecać, że się postaram sprostać i nie zawieść - szczególnie, że wkładacie w pomoc w budowie tej foki mnóstwo swojej wiedzy i czasu.
Marin

Postprzez Kuba P. » środa, 14 stycznia 2015, 00:41

Zupełnie się nie stresuj, skończ model tak, jak najlepiej teraz umiesz i niczego nie musisz na siłę robić ponad to. Luz. Fajnie, że chcesz wejść w temat ale też nie zabij radości z budowy modelu. Zrób A-7 najfajniej jak na teraz umiesz a potem sobie wrócisz do tematu 190 z innym modelem i będziesz ją budował zgodnie z wtedy posiadaną wiedzą i umiejętnościami.

Dawaj dalej, maluj spokojnie, będzie dobrze.
Kuba P.

Postprzez Klugi » środa, 14 stycznia 2015, 04:42

Kuba ujal to bardzo dobrze. Z karzdym modelem praktyka bedzie procentowala i wieksze przerobki przyjda coraz latwiej.

Pozdrawiam
Klugi

Postprzez Murek » środa, 14 stycznia 2015, 21:17

Jeśli nie było o tym jeszcze mowy to podpowiadam - do listy poprawek dodaj także stopień wejściowy do kabiny, ten wysuwany, Eduard zrobił coś co wygląda na wygięty pręt :( To można łatwo samodzielnie wykonać.
Murek

Postprzez Marin » środa, 14 stycznia 2015, 23:15

Kuba P. napisał(a):Zupełnie się nie stresuj, skończ model tak, jak najlepiej teraz umiesz i niczego nie musisz na siłę robić ponad to. Luz. Fajnie, że chcesz wejść w temat ale też nie zabij radości z budowy modelu. Zrób A-7 najfajniej jak na teraz umiesz a potem sobie wrócisz do tematu 190 z innym modelem i będziesz ją budował zgodnie z wtedy posiadaną wiedzą i umiejętnościami.

Dawaj dalej, maluj spokojnie, będzie dobrze.

Dzieki Kuba. Trochę spuściłeś mi ciśnienie :). Ale dzięki za takie zaangażowanie w temat. Jak będziesz miał jakieś ustalenia co do pokryw na skrzydłach daj znać.
Marin

Postprzez Marin » środa, 14 stycznia 2015, 23:53

Murek napisał(a):Jeśli nie było o tym jeszcze mowy to podpowiadam - do listy poprawek dodaj także stopień wejściowy do kabiny, ten wysuwany, Eduard zrobił coś co wygląda na wygięty pręt :( To można łatwo samodzielnie wykonać.

Hmm, pozwolę sobie nie zgodzić się z Tobą. Poniżej fota stopnia jaki mam w zestawie i zdjęcie stopnia w oryginale. Chyba nie jest tak źle w tym przypadku, może troche trzeba odchudzić te rurki. element ma specjalnie poszerzony stopień z jednej strony aby podczas postoju był w miare poziomo pod butem wsiadającego.

ObrazekObrazekObrazekObrazek
Marin

Postprzez Murek » czwartek, 15 stycznia 2015, 08:50

Ooo, to dobra wiadomość (dla Ciebie). W moim A-8 jest taka pokraka, o której pisałem... Aż sprawdzę jeszcze raz...
Murek

Postprzez Aleksander » czwartek, 15 stycznia 2015, 10:49

Kuba P. napisał(a):Tak, to był kompleksowy zestaw korekcyjny dla A-8 wydany przez Karaya. Był tam nowy nos, pokrywa MG 131, bardzo fajny kokpit, koła oraz ogon i smigło nawet.

Tak to wygląda "z zewnątrz" :D
Obrazek
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Marin » czwartek, 15 stycznia 2015, 20:21

No reklama dźwignią nie tylko handlu :)
Tym razem nie skorzystam ale dzięki za informacje wizualną ;)
Marin

Postprzez Marin » piątek, 16 stycznia 2015, 23:45

Maleńki krok do przodu ale cieszy jak cholera. Przeniosłem wlew zgodnie z sugestią Georga. Szablon robiony własnoręcznie z wieczka po maśle :). Muszę jeszcze delikatnie zaznaczyć zawias. Ale to betka w porównaniu do tego trasowania owalu. Uff. Aż się spociłem. :mrgreen:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Kolejna rzecz na warsztacie to ETC. To co bracia Czesi zrobili z jego kształtem (ta rynienka na przewody) to jest kwadratura koła. Gdzie były obłości wrzucili kanty. Wszystko do szlifowania. A ten element uchylny to w ogóle nic nie przypomina :)
Marin

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat