airfield fuel truck tamiya 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

airfield fuel truck tamiya 1/48

Postprzez uncel » piątek, 9 stycznia 2015, 22:19

hej,
jako ze skala 1/35 strasznie mnie meczy (duzo czasu schodzi na sklejenie), to postanowilem sprobowac zabawy w 1/48.. i w sumie juz sie zakochalem w niej :)

narazie taki progress fuel truck'a, cel to glownie szkolenie malowania oraz kladzenia kalek, no i troche brudzenia, z efektu generalnie jestem zadowolony nawet, chociaz nie obylo sie bez paru bledow,

w planach, przykurzenie szybek, pomalowanie 2 figurek z zestawu no i postawienie tego wszystkeigo na jakiejs winietce,

jako ze to bedzie pierwsza w zyciu proba robienia winiety moze wyjsc roznie :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
uncel

Reklama

Re: airfield fuel truck tamiya 1/48

Postprzez spiton » sobota, 10 stycznia 2015, 02:26

Model bardzo fajny. Brudzenie odważne. Takie lubię. Nie dało by rady przy robieniu zdjęć ustawić większej przesłony(żeby zwiększyć głębie ostrości) i nieco skadrować fotek, żebym nie musiał patrzeć na hektary białego kartonu, tylko na model ? ,-)))
spiton

Postprzez uncel » poniedziałek, 12 stycznia 2015, 09:56

hehe dzieki, popracuje nad zdjeciami jeszcze, narazie zmotalem kawalek podstawki, w sumie jak na pierwsza w zyciu to chyba jakos to idzie, mysle ze moznaby dorzucic jakies beczki czy cos, :)
a z trawa narazie jeszcze walcze, mysle ze trzeba bedize odpalic kosiarke i to poprzycinac:)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
uncel

Postprzez Mariusz 72 » piątek, 16 stycznia 2015, 10:29

Podstawka bardzo się podoba. Fajnie wyszły pęknięcia betonu, pasek.
Pojazd jak dla mnie zbyt mocno sponiewierany. Coś z tym nie do końca dobrze wyszło.
War-sztat klik: Obrazek Obrazek Obrazek
Portfolio: klik
Mariusz 72

Postprzez Paweł Czarnocki » środa, 21 stycznia 2015, 14:56

uncel napisał(a): to postanowilem sprobowac zabawy w 1/48.. i w sumie juz sie zakochalem w niej :)

Dobra miłość. Pamiętaj, że w tej skali jest kilka fajnych "ruskich" pojazdów..... IS-2 , KW-1 i 2, T-34, SU-122 .........
Zakup w MARTOLI portfela nie boli.
Paweł Czarnocki

Postprzez Strużyn » wtorek, 17 lutego 2015, 10:46

Całość bardzo sympatyczna. Jako lotnikowi bardzo podoba mi się zarówno cysterna jak i podstawka. Mogę poprosić przepis na tą ostatnią ?? :)
Pozdrawiam
Krzysiek
Obrazek
Strużyn

Postprzez adamem » wtorek, 17 lutego 2015, 14:29

W obecnej chwili szczeliny pomiędzy płytami wypełnia się asfltem lub czymś podobnym.
Może warto sprawdzić czy wtedy też ich nie wykonywano.
Pozdr.
być pancerniakiem to zaszczyt,
...nie być - to szczęście...
adamem

Postprzez uncel » wtorek, 17 marca 2015, 09:41

hej, dzieki za komentarze,

co do podstawki to:

ramka do zdjec ze sklepu, troche stropianu w srodku, na to wylana cienka warstwa gipsu (tak ze 2-3mm), wyrownane szpachlowka, potem 24h schniecia, i nacinanie nozykami / czeska pilka krawedzi,
malowanie to kolor bazowy bodajze zwykly szary podklad gunzee, potem jakie cieniowanie podklad zmieszany z sandy yellow i pewnie roznymi pierdami, potem warstawa lakieru blyszczacego - taki z puszki z kastoramy, na to wasze brudzenie, potem full matowy i wiecej brudzenia, a trawa to ta gotowa co w kepkach jest za pare zlotych :).

jezeli chodzi o asfalt miedzy plytami, wydaje mi sie ze niewszedzie to stosowali, owszem na pasach startowych tak, ale pewnie na drogach dojazdowych, kolowania itp raczej mieli to gdzies, jakos malo estetycznie takie spoiny wygladaja imho, wole dziury :D
zreszta autostrada a4 od niemcowni w strone wrocalawia raczej chyba nie ma tych sopin do tej pory :D
uncel

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat