M577A2 Tamiya 1/35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

M577A2 Tamiya 1/35

Postprzez Krocionorzec » wtorek, 13 stycznia 2015, 12:53

Sherman skończony, pora na coś zielonawego. Tytułowy model to postrzałek, który nieudolnie wymalowany przeleżał swoje w szafce. Dokupiłem do niego parę rzeczy, zmyłem farbę i będę próbował zrobić z tego miniaturę M577. Kilka części ze starego M113A2 Academy pozwoli mi podciągnąć toto do wersji A2 (te pudełka w wietnamskich malowaniach trochę mi się już opatrzyły). Będę się starał uzyskać mniej więcej taki wygląd jak na zdjęciach poniżej.

ObrazekObrazekObrazek

Nie mam ciśnienia na odtworzenie konkretnego egzemplarza, więc oznaczenia pewnie będą kombinowane z tego co mam w kalkomaniach. Nie jestem purystą i raczej mnie to nie zaboli.
Do modelu przysiadłem parę dni temu, pozalepiałem zbędne dziury, poszpachlowałem co nierówne i ogołociłem kadłub ze zbędnych detali. Słowem przygotowałem toto pod naklejanie blach, spawów i innych elementów.

Obrazek
Obrazek

Na razie wygląda raczej paskudnie, ale mam nadzieję że się to niebawem zmieni.
Pozdrawiam, Michał
Kingsajz dla każdego!!!

Obrazek
Krocionorzec

Reklama

Re: M577A2 Tamiya 1/35

Postprzez Szlomog » wtorek, 13 stycznia 2015, 13:06

Również przymierzam się do M577. Z uwagą będę śledził warsztat. Tamat bardzo fajny. Pozdrawiam.
Szlomog

Postprzez piotrkur » wtorek, 13 stycznia 2015, 23:02

A co do niego zakupiłeś?? :roll:
piotrkur

Postprzez Krocionorzec » środa, 14 stycznia 2015, 08:41

Linę z Eureki, blachy Eduarda i gąsienice AFV. Te w zestawie są wstrętnawe. Więcej w sumie nie trzeba, zastanawiam się jeszcze gniazdami anten, RB Model o ile dobrze pamiętam.
Pozdrawiam, Michał
Kingsajz dla każdego!!!

Obrazek
Krocionorzec

Postprzez piotrkur » środa, 14 stycznia 2015, 10:11

Gąski ogniwkowe czy gumki?Malowanie jakie?te gniazda to jaki nr :?:No i zawsze możesz zrobić "polaka"albo "pejsatego"dla odmiany :mrgreen:
piotrkur

Postprzez Krocionorzec » środa, 14 stycznia 2015, 13:24

Gąsienice ogniwkowe, mam jeszcze w planach zwykłą M113, tam założę gumiane, i tak będą zakryte ekranami.
Antena choćby z tego zestawu: http://m-zone.pl/antena-for-cv90.html, anteny z LAV-25 też powinny na moje oko pasować.
Co do malowania, izraelski i polski odpada. Izraelskie co prawda fajnie obładowane, ale piaskowe. Znudził mi się ten kolor. Polskie czyli ex-niemieckie nie podobają mi się - jakieś takie wyłupiaste reflektory, kosz na przednim pancerzu i dziwaczne gąsienice - bleee.
Pozdrawiam, Michał
Kingsajz dla każdego!!!

Obrazek
Krocionorzec

Postprzez Krocionorzec » piątek, 23 stycznia 2015, 20:52

A tymczasem pospawałem pudełko. Spawów jeszcze kilku brakuje, będą. Zacząłem też bawić się powoli w przyklejanie blaszek i dorabianie brakujących elementów. Zaczyna toto powoli wyglądać jak model.
ObrazekObrazekObrazek
Pozdrawiam, Michał
Kingsajz dla każdego!!!

Obrazek
Krocionorzec

Postprzez micmal » piątek, 23 stycznia 2015, 20:57

Podglądam, podglądam i mi się podoba :)
Pozdrawiam Michał M.
Obrazek
micmal

Postprzez piotrkur » poniedziałek, 26 stycznia 2015, 22:29

No mi też siem podoba siem! :mrgreen:
piotrkur

Postprzez Krocionorzec » czwartek, 5 lutego 2015, 14:03

No to dalej z tym pokrakiem pokracznym.
Przód pojazdu prawie skończony. Zostało dopieścić falochron,śruby, zawiasy i wymiana górnej listwy – jest stanowczo za wąska. Potem zabawa z górą, tam jest pełno różnych dziabągów.
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam, Michał
Kingsajz dla każdego!!!

Obrazek
Krocionorzec

Postprzez Krocionorzec » wtorek, 17 lutego 2015, 09:25

Poprawiłem falochron. Zapomniałem że w A2 był inny niż zestawowy. Jeszcze kilka blaszek i biorę się za gąsienice, trzeba jakiś plastik polepić.
Nie miałem mocy rozkładać się z aparatem, komórka robi dziwne kolory...
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam, Michał
Kingsajz dla każdego!!!

Obrazek
Krocionorzec

Postprzez Mariusz 72 » wtorek, 17 lutego 2015, 12:57

Ładna robota
War-sztat klik: Obrazek Obrazek Obrazek
Portfolio: klik
Mariusz 72

Postprzez Krocionorzec » piątek, 27 lutego 2015, 10:37

Dzięki :)
Mydelniczka się buduje dalej. Z przodu dokończyłem peryskopy kierowcy i nakleiłem listwy do mocowania gumianych fartuchów na bokach wanny.

Obrazek

Obrazek

Tym razem przeniosłem się też na dach i zad pokraka. Na dachu trzeba jeszcze dorobić listwę do której przypinany jest namiot, uchwyt do blokowania pokrywy silnika, zamocować podstawy anten, przykleić klapę razem z jej zawiasami... No i jeszcze ponalepiać trzy miliony szlufek którymi to cały daszek jest upstrzony.

Obrazek

Z tyłu zamocowałem kanister, stopień i osłony lamp. Dorobiłem dwa spawy, coraz łatwiej mi się to robi :) Całą pratycznie tylną płytę pancerza trzeba ogolić z detali - M577 różni się tutaj sporo od podstawowej M113. Dokleiłem też wreszcie uchwyty na stelaż namiotu i powrzucałem do zdjęcia elementy stelaża. Wymagają one jeszcze troszkę pracy, na razie spędziłem trochę czasu wiercąc w nich dziurki, których tak praktycznie nie widać a w teorii mają przeistoczyć plasticzane pręty w plasticzane rurki.
Tutaj zostaje jeszcze do doklejenia rampa, nad którą zacząłem się już trochę pastwić.

Obrazek

No i jako odskocznia zacząłem sobie przygotowywać dżdżownice. Snap, snap, snap... Ostrożne snap, snap bo plastik wredny - miękki i kruchy, łatwo to połamać.

Obrazek

Jeszcze trochę i będzie można myśleć o malowaniu.
Pozdrawiam, Michał
Kingsajz dla każdego!!!

Obrazek
Krocionorzec

Postprzez Krocionorzec » poniedziałek, 30 marca 2015, 14:17

Gąsienice gotowe! Ogniwka są bardzo fajnie do siebie pasujące, jak się już pooczyszcza je z miliona wlewek to samo klejenie leci szybciutko. Wadą ich jest to że jest ich dokładnie tyle ile ma być. ŻADNEGO zapasu!!! Plastik jest kruchy i łatwo pęka, jeśli któreś ogniwko zniszczy się, nie ma czym go zastąpić. Wprowadza to do zabawy pewną dozę nerwowości. Drugą wadą jest to, że długość taśmy nie chce się za bardzo zgrać z wymiarami kadłuba z Tamiyi. Z jednej strony jest za długo, z drugiej nieco za krótko. Nie idzie ich bardziej napiąć ani poluzować. Szkoda. Następną M113 zdecydowanie zaopatrzę w gumowe gąsienice...
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam, Michał
Kingsajz dla każdego!!!

Obrazek
Krocionorzec

Postprzez micmal » wtorek, 31 marca 2015, 08:39

Be gąsienice - niu, niu. A modelik pięknie poskładany, co w Bytomiu miałem możność poobserwować.
Pozdrawiam Michał M.
Obrazek
micmal

Następna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat