Butla do zasilania aero

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Butla do zasilania aero

Postprzez m.gala » niedziela, 25 stycznia 2015, 20:47

Cześć.
Planuję wreszcie przesiąść się na aerograf i kombinuję z tanim zasianiem (wiem, było 100000 razy) Mój pomysł jest troszkę inny niż to co udało mi się wykopać w necie a mianowicie: mam na warsztacie kompresor, dość duże i głośne bydlę z gatunku tych używanych do plompania luftu do kół (zbiornik coś 20 czy 30 l) Jak wjadę z tym do domu to następną noc spędzę razem z nim na warsztacie. Ale wymyśliłem takie cuś: kupić butlę na propan-butan taką 2-3 kilówkę do kuchenek turystycznych, na warsztacie naplompać do niej jakieś 5atm zapiąć reduktor i używać. Czysto i tanio. Tylko jedno pytanie mam: wystarczy to na jedno popołudniowe posiedzenie z malowaniem?
Pozdrawiam
Marcin Gala
Obrazek
m.gala

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Butla do zasilania aero

Postprzez rotpol13 » niedziela, 25 stycznia 2015, 20:52

:arrow: viewtopic.php?f=76&t=2102&p=899907&hilit=butla#p899217

kasprzyk napisał(a):Cześć,
Ja posiadam taką butlę. Ma zalety i wady. Swoją butlę kupiłem na allegro z legalizacją na 10 lat. To jest pierwsza rzecz jaką sprawdź podczas kupna. Legalizacja powinna być czytelnie wybita na butli bez niej żaden punkt z CO2 ci jej nie nabije.
Druga rzecz to reduktor. Upewnij się, że jest przeznaczony do CO2. Gaz wymaga innego reduktora niż powietrze/tlen. Dodatkowo sprawdź regulację i krok regulacji. Modele raczej pryska się na małych ciśnieniach więc krok regulacji 1 bar to za dużo. Warto zainwestować w dobry reduktor z jednego powodu. Przy dłuższym psikaniu całość potrafi pokryć się lodem. Nieznacznie zmieniają się właściwości gazu i sprzętu i może ale nie musi nastąpić wahanie ciśnienia. Przykra sprawa szczególnie za pierwszym razem.
Trzecia rzecz to pojemność. Ja mam butlę 5kg. Wystarcza na rok/dwa. Nabicie to koszt 22zł-30zł. Stoi za biurkiem nikomu nie przeszkadza a jedyny hałas to hałas dmuchanego gazu.

Rzecz najważniejsza. Zawsze pamiętaj o zakręceniu zaworu na noc.

Jeśli jesteś z Wrocławia to możemy się jakoś umówić na wypożyczenie butli na testy.

Butli wcale nie trzeba kupować. Bardzo często można ją wypożyczyć w punktach sprzedaży gazów technicznych. Mogą wtedy dostarczyć np. 25kg butlę, którą wstawisz do piwnicy i wymienisz pewnie za 5 lat.
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Re: Butla do zasilania aero

Postprzez m.gala » niedziela, 25 stycznia 2015, 21:27

OK. Zatem prośba dao adminów o usunięcie wątku coby bytów nie mnożyć a ja uciekam do tamtego wskazanynego przez rotpol13
Pozdrawiam
Marcin Gala
Obrazek
m.gala

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje