Micro Mesh

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Micro Mesh

Postprzez Soris000 » wtorek, 27 stycznia 2015, 09:47

Soris000

Reklama

Re: Micro Mesh

Postprzez potez » wtorek, 27 stycznia 2015, 11:04

Dorotki pytaj, polecał kiedys ten sklep
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez Strużyn » wtorek, 27 stycznia 2015, 11:33

Jeśli się nie mylę to oni właśnie robią micromeshe dla Alclada. Sam jeszcze się na nie nie zdecydowałem, chociaż od dawna chodzą mi po głowie.
Pozdrawiam
Krzysiek
Obrazek
Strużyn

Postprzez Dorotka » wtorek, 27 stycznia 2015, 11:58

Soris000 napisał(a):Lepsze/gorsze jakościowo od Alclad'a?

W mojej ocenie nieporównywalne... Nie będę nikogo namawiał, ale od momentu zakupu nie używam niczego innego ;o)
Skończyć nie mogę :)
Obrazek
Dorotka

Postprzez waran » wtorek, 27 stycznia 2015, 12:02

Polecam, bardzo dobry i przydatny produkt 9 szt. komplet-dobra cena.
Szmatopłaty ponad wszystko.
waran

Postprzez Soris000 » wtorek, 27 stycznia 2015, 21:01

Dziękuję Wszystkim.
Soris000

Postprzez FranekS » piątek, 13 marca 2015, 18:31

Super materiały, choć raczej drogie...
No i uwaga na numerację ziarna : ma się nijak do tej na zwykłych papierach ściernych.
U nas dominuje standard "P" (FEPA/EURO , cokolwiek znaczy ;o).
Np. Micro Mesh Regular ( a chyba o tej linii mowa) o ziarnie 1500 to tyle co nasz P400.

Tu przelicznik:
http://micro-surface.com/index.php?main_page=page&id=16

Są jeszcze "analogi" Gunze, ale chyba jeszcze drożej wychodzą:

http://www.gunze.pl/go/_info/?user_id=GT-61&lang=pl
http://www.gunze.pl/go/_info/?user_id=GT-62&lang=pl

Pozdr.
FranekS
FranekS

Postprzez Soris000 » piątek, 13 marca 2015, 23:01

FranekS napisał(a):...
Np. Micro Mesh Regular ( a chyba o tej linii mowa) o ziarnie 1500 to tyle co nasz P400.
...

Franku, raczej bliżej niewystępującego P700.
Mam już ten zestaw oraz zestaw Gunze i może kiedyś je porównam, bo na razie w żadnym modelu nie mogę dojść do etapu polerowania owiewki :D
Soris000

Postprzez pawel700 » sobota, 14 marca 2015, 00:37

Mam od gunze i 2400 jest do niczego. Ziarno się odrywa i robi głębokie rysy.
4000 używam tylko do podkładu. Dopiero ten drugi zestaw (6 i 8) nadaje się do lakieru lub szybek.
pawel700

Postprzez Solo » wtorek, 17 marca 2015, 23:00

Pod Waszym wpływem panowie zamówiłem sobie zestaw dla modelarzy tej firmy, wygląda to ciekawie.
Te gąbeczki, począwszy od najgrubszego ziarna, sprawiają wrażenie że da się nimi wyszlifować i wypolerować cały model, od najgrubszych nawet nierówności. Pilniczki też sprawiają miłe wrażenie, zobaczymy jak to w praniu wyjdzie.
Dostałem jako bonus gratis dodatkowe arkusze płótna ściernego 8000 i 12000 oraz dodatkowy pilniczek (o 3 rodzajach ziarnistości), zdaje się że do polerowania.
Miła rzecz.
Co ciekawe, paczkę dostałem mimo tego że jeszcze za nią nie zapłaciłem. :)
Serio: wybrałem przy zakupie płatność przelewem, a mimo tego do tej pory nie dostałem żadnego info o numerze konta.
Wtedy nagle informacja, że paczka zostaje nadana. Czekam więc na ten numer, a tu nic.
Pomyślałem sobie, że może się pomyliłem i wybrałem płatność PayPal, albo coś w tym stylu (choć raczej pamiętałbym, gdybym tak zapłacił).
No nic, czekam na paczkę sądząc, że skoro to paczkomat, to pewnie będę musiał zapłacić kartą kredytową.
Nic z tego, paczkę paczkomat wydał mi dziś bez gadania i bez opłaty.
Zgłupiałem do reszty.
W domu sprawdziłem na wszelki wypadek konta PayPal, PayU, karty kredytowe, konto bankowe - nie ma nic, ani śladu płatności.
Serio.
Jutro z samego rana dzwonię do chłopaków żeby to wyjaśnić i jakoś im zapłacić, ale jestem szczerze zdziwiony.
Solo

Postprzez Dorotka » środa, 18 marca 2015, 00:12

Obrazek
Skończyć nie mogę :)
Obrazek
Dorotka

Postprzez Solo » środa, 18 marca 2015, 16:26

Dziś zadzwoniłem do nich i co ciekawe, nie mieli pojęcia że wysłali mi towar za darmo. :)
Solo

Postprzez FranekS » wtorek, 24 marca 2015, 17:52

Soris000 napisał(a):
FranekS napisał(a):...
...

Franku, raczej bliżej niewystępującego P700.
Mam już ten zestaw oraz zestaw Gunze i może kiedyś je porównam, bo na razie w żadnym modelu nie mogę dojść do etapu polerowania owiewki :D

Sorry, że tak późno, ale zapomniałem odfajkować powiadomienia, a jestem ostatnio strasznie zabiegany...
Pewnie masz rację, ja opierałem się na ich tabeli. Ale przyznasz że rozbieżność jest i tak spora. Sorry jeśli wprowadziłem kogoś w błąd.
Ja taki mały zestaw małych szmatek kupiłem w pierwszy raz w Kanadzie z 10 lat temu. Generalnie używam tylko te o drobniejszym ziarnie.

Jakoś tak sobie kiedyś wypracowałem ekonomiczny system szlifowania i polerowania, że używam gąbek ściernych (takie 12x12 cm, grube na 5 mm Norton lub Indasa, albo dużo droższe ale trwalsze 3M) a potem tanie polerki do paznokci (marki są różne, materiał ten sam ,kolor z jednej strony seledynowy, z drugiej biały- ja używam Donegal, bo ten konfekcjoner ma siedzibę w moim mieście i tu są najtańsze). Te polerki do paznokci to jedynie na sucho, niestety.

Oczywiście Micro-Mesh jest nieodzowny do polerowania detali przezroczystych , czy lakierów. Zwłaszcza na mokro.

Do normalnego kształtowania i szlifowania detali używam dobrych papierów ściernych naklejonych taśmą dwustronną na twardy podkład (pleksa, profil aluminiowy), dopiero potem wygładzam drobne graniastości elastycznymi materiałami.
Dzięki temu unika się niepotrzebnego zatępiania krawędzi czy nierównomiernego ścierania powierzchni kiedy detal zrobiony jest z materiałów różnej twardości ( plastik, żywica, szpachle, super glue itd.)

Pozdr.
FranekS
FranekS

Postprzez Soris000 » wtorek, 24 marca 2015, 21:48

Spokojnie Franku, nie pisałem tego w formie jakiegokolwiek zrzutu :D, albo ja albo Ty źle spojrzeliśmy w tabelę.
Mam Micro Mesh'a, mam 3M, mam Gunze (dzięki pawel700 za ostrzeżenie), a i tak ostatnio zużyłem do szlifowania lutów kilkanaście paczek zmywaków do naczyń z Biedronki :P
Soris000

Postprzez FranekS » czwartek, 26 marca 2015, 00:23

Soris000 napisał(a):Spokojnie Franku, nie pisałem tego w formie jakiegokolwiek zrzutu :D, albo ja albo Ty źle spojrzeliśmy w tabelę.
Mam Micro Mesh'a, mam 3M, mam Gunze (dzięki pawel700 za ostrzeżenie), a i tak ostatnio zużyłem do szlifowania lutów kilkanaście paczek zmywaków do naczyń z Biedronki :P

Ależ jest spokojnie, nadwrażliwcem nie jestem.
A że nie zawsze trzeba strzelać z armaty do komara to inna inszość. Ja Micro-Meshe mam, i wcale nie z żalu po wydanej kasie jakoś rzadko ich używam. Kwestia przyzwyczajenia. No jeśli z GSI taka skucha to niefajnie (mam ten zestaw z drobniejszą granulacją i...jeszcze go nie otworzyłem, leży z rok ;o).

Pozdrawiam.
FranekS
FranekS

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje