Hawker Hurricane MkI RFOR, 303 Sgt Josef Frantisek,1:48 Ital

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Hawker Hurricane MkI RFOR, 303 Sgt Josef Frantisek,1:48 Ital

Postprzez tombie » wtorek, 3 lutego 2015, 10:58

Witam wszystkich zacnych kolegów, rzadko mi się zdarza 'wyłapać' konkurs jeszcze przed jego startem i mieć tak dużo czasu dlatego tez spróbuję swoich sił;

na półce nie wiele w temacie zwłaszcza w mojej ulubionej skali 1:48 Hurricane MkI którego postanowiłem wykonać w barwach dywizjonu 303 a wybór na Frantiska padł z prostego powodu iż spodziewam się wysypu raczej polskich lotników w Hawkerach i Spitach

Obrazek
Obrazek
Obrazek

zestaw zawiera tylko malutka blaszkę fototrawioną - i dobrze nie zamierzam nic więcej nabywać;

zamówiłem oczywiście kalki Techmodu na te okoliczność
-------------------------------------
Emet Brown czyli Tomasz Bień

Obecnie w budowie:
P-51D Mustang 1:48 Airfix - relacja jest prowadzona na mojej stronie facebookowej P-51D Mustang 1:48 Airfix_2017 - @EmetBrownRecenzja

Obrazek
tombie

Reklama

Re: Hawker Hurricane MkI RFOR, 303 Sgt Josef Frantisek

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » wtorek, 3 lutego 2015, 23:29

Też się tego Tomek spodziewam więc wybór malowania zacny bo choć to był człek nieregulaminowy to jednak AStej Bitwy. Fajnie i jemu oddać pokłon.
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Postprzez tombie » środa, 4 lutego 2015, 19:34

Już parę dobrych lat nie sklejałem zestawu Italeri i nie mogę powiedzieć abym był pozytywnie rozczarowany; ale cóż 'pierwsze koty za płoty' - pasowalność części fatalna

kolor do kokpitu wybrałem z zestawu Gunze dedykowanego do brytyjskich samolotów z tego okresu

Obrazek

fotelik trochę odrapałem

Obrazek

i jakos umęczyłem całą klatke pilota

Obrazek
Obrazek

również niemal bezużyteczna okazał sie element fototrawiony zegarów, całkowicie nie pasuje do dedykowanej kalki
Obrazek

zdecydowałam się na rozwiązanie z użyciem kalki która ma byc stosowana bez blaszki - udało się tu co nieco 'oszukać' brak pasowania
Obrazek

Obrazek

najgorzej zapowiada się praca na silnikiem jest bardzo niespasowany po sklejeniu trzech głównych elementów odsłania się bezmiar prac z zastosowaniem szpachli, na razie ubytki wypełniłem klejem CA aby przyspieszyć prace.

Obrazek

ty pojawia się moje pierwsze pytanie: jaki de facto kolor miały wnęki podwozia - jakiś czas temu ulepiłem Hurricana w 1:72 i prowadząc warsztat na forum wybuchła wokół tego mała dyskusja. Instrukcja podaje iz taki sam kolor jak kokpit a na monografiach jakie posiadam widać że wnęki były srebrne, takie zdanie też ma sporo modelarzy.

Obrazek

otwory po wypychaczach zaszpachlowałem - może nie wszystkie będą widoczne przy otwartym silniku ale wolę nie ryzykować i zainwestować w trochę czasu

Obrazek

Obecnie w budowie:
P-51D Mustang 1:48 Airfix - relacja jest prowadzona na mojej stronie facebookowej P-51D Mustang 1:48 Airfix_2017 - @EmetBrownRecenzja

Obrazek
tombie

Postprzez Aleksander » środa, 4 lutego 2015, 21:20

tombie napisał(a): jaki de facto kolor miały wnęki podwozia - jakiś czas temu ulepiłem Hurricana w 1:72 i prowadząc warsztat na forum wybuchła wokół tego mała dyskusja. Instrukcja podaje iz taki sam kolor jak kokpit a na monografiach jakie posiadam widać że wnęki były srebrne, takie zdanie też ma sporo modelarzy.

Gdzieś wyczytałem, że we wczesnych Hurricane'ach (czyli Mk I) były w kolorze aluminium (podobnie jak golenie podwozia, felgi i wnętrze osłon podwozia) - w każdym razie w swoich trzech "jedynkach" tak zrobiłem. Nie pamiętam niestety źródła, ale jak trzeba, to spróbuję znaleźć.
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez tombie » środa, 4 lutego 2015, 22:29

ściągnąłem z z netu walkaround i dokładnie tak widać to na zdjęciach odrestaurowanego samolotu - tak też zrobię

Obecnie w budowie:

Obrazek
tombie

Postprzez macias13_84 » środa, 4 lutego 2015, 22:31

Jak dla mnie srebrny jest ok.
Obrazek
macias13_84

Postprzez zegeye » środa, 4 lutego 2015, 23:16

A nie lepiej odciąć te zegary które nie pasują pojedynczo i dokleić w odpowiednim miejscu? W tej skali to chyba niewielki problem ;o)
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez tombie » czwartek, 5 lutego 2015, 15:55

zegeye napisał(a):A nie lepiej odciąć te zegary które nie pasują pojedynczo i dokleić w odpowiednim miejscu? W tej skali to chyba niewielki problem ;o)

zastanawiałem się nad takim rozwiązaniem ale ponieważ tablica z czarnym tłem pasuje nieco lepiej stwierdziłem że wybiorę najlepsze przesunięcie i tak zostawię - jeśli mam być szczery bałem się zepsucia kalki

dzisiaj dotarły kalki tak wiec mam komplet

Obrazek

samolot Frantiska ma jeszcze jedną przewagę mianowicie nie posiada jasnego kołpaka i pasa rozpoznawczego - kolory tych dwóch elementów również budziły na forach sporo dyskusji - ale myślę że jeszcze wszystko przed nami ponieważ to pewnie nie ostatni Hurricane w konkursie

Obecnie w budowie:

Obrazek
tombie

Postprzez macias13_84 » czwartek, 5 lutego 2015, 16:27

Pasy i kołpaki w kolorze Sky jako regulaminowy "must be" to dopiero listopad 1940
macias13_84

Postprzez tombie » czwartek, 5 lutego 2015, 18:19

Kolejne ciekawe pytanie - zestaw Italeri nie ma zagłówka pilota :-/ nie znalazłem wersji bez tego elementu czy komuś wiadomo czy były jakieś Hurricany bez zagłówka??? :?:

Obrazek

Obecnie w budowie:

Obrazek
tombie

Postprzez HK1885 » czwartek, 5 lutego 2015, 18:32

tombie napisał(a):Kolejne ciekawe pytanie - zestaw Italeri nie ma zagłówka pilota

To chyba dobrze?...
Obrazek
HK1885

Postprzez Aleksander » czwartek, 5 lutego 2015, 20:49

Pamiętaj jeszcze o takim fajnym szczególe, którego nie ma ani w modelu Hasegawy, ani Airfixa - nie pamiętam jak z Italeri - piszę o charakterystycznym ułożeniu przewodów hamulcowych na wewnętrznej stronie pokryw podwozia - mała rzecz, a cieszy :lol:
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Klugi » czwartek, 5 lutego 2015, 21:01

Oglądam z ciekawością, mam ten model. Może się dołączę do budowy grupowej...
Klugi

Postprzez tombie » czwartek, 5 lutego 2015, 22:37

Aleksander napisał(a):Pamiętaj jeszcze o takim fajnym szczególe, którego nie ma ani w modelu Hasegawy, ani Airfixa - nie pamiętam jak z Italeri - piszę o charakterystycznym ułożeniu przewodów hamulcowych na wewnętrznej stronie pokryw podwozia - mała rzecz, a cieszy :lol:

cenna uwaga - pewnie się szarpnę :)

HK1886 napisał(a):
tombie napisał(a):Kolejne ciekawe pytanie - zestaw Italeri nie ma zagłówka pilota

To chyba dobrze?...

dzięki Bogu nie muszę go dorabiać ;o) w takim razie kokpit prawie gotowy

Obrazek
Obrazek

mogę spokojnie popracować nad silnikiem - z tego co widać na czarno białych zdjęciach oraz niektórych egzemplarzach muzealnych silnik Merlina był czarny? Tu również liczę na waszą pomoc - na razie wysrebrzyłem go żeby uzyskać efekty odprysków farby

Obrazek

w między czasie biorę się za skrzydła wraz z komorą podwozia

Obecnie w budowie:

Obrazek
tombie

Postprzez Klugi » piątek, 6 lutego 2015, 00:25

Mam (kiepskie) zdjęcia Merlina z (latającego)Kanadyjskiego Lancastera, na ile pamiętam to żeczywiście czarny ale możliwe że to Merlin Pacarda... Wsadze do jakiejś galerii i podam link jak będe w domu.
Klugi

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat