Blackburn Skua & Roc // Special Hobby 1:48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Blackburn Skua & Roc // Special Hobby 1:48

Postprzez Pawel Burchard » sobota, 14 lutego 2015, 22:13

Brytyjski sztukas, tak brzydki, że aż fajny, zestawy SH. Części z grubsza do siebie pasują :) Zakładam absolutne pzp ponieważ moja wiedza na temat tych samolotów nie jest zbyt głęboka. Jeśli chodzi o bryłę to wydaje mi się, że nie są to złe modele aczkolwiek powstały raczej przed wydaniem publikacji Stratusa.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Planuję wykonanie modeli samolotów 801 Sqn (RAF Detling) z czerwca 1940 roku (m.in. rozpoznanie i bombardowanie portu Boulogne), ale szczerze mowiąc nie trafiłem jeszcze na jakieś fotki/kolorowanki z tego okresu. Są znane seriale i litery kodowe, kamuflaż raczej FAA ale obrazków brak.

p.
Pawel Burchard

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Blackburn Skua & Roc // Special Hobby 1:48

Postprzez radoslaw6363 » sobota, 14 lutego 2015, 23:35

Rzadkie ptaszki :lol: Tym bardziej ciekawa jest ta parka :lol:
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez Soris000 » niedziela, 15 lutego 2015, 00:02

Polecę klasykiem: "siadam i patrzam, w pierwszym rzędzie".
Soris000

Postprzez HK1885 » niedziela, 15 lutego 2015, 10:10

Dawno temu, niesiony entuzjazmem kupiłem obydwa.
Do tej pory leżą w składziku i jakoś nie mogę się za nie zabrać...

Twoj warsztat to dobra okazja, żeby się dowiedzieć gdzie są miny. :mrgreen:
Siadam zatem czy jak to tam dalej było i obserwuję.
HK1885

Postprzez Aleksander » niedziela, 15 lutego 2015, 18:43

Sprawdź linie podziału - na skrzydłach są zupełnie inne niż w dostępnych planach. Brakuje też (przynajmniej w Skua) takich prostokątnych ramek na kadłubie poniżej stanowiska strzelca - dość charakterystyczny element, widoczny np. w modelach tej samej firmy, ale w skali 1/72 - ja usiłowałem namówić kilka osób na zrobienie tego w postaci blaszki fototrawionej, ale dotychczas bez efektu ;o) . Może tobie się uda, to się "podczepię", bo moja Skua leży i czeka.

To ten element zaznaczony na czerwono
Obrazek

Mam też wątpliwości co do kół podwozia głównego, bo wyglądają jakoś takie małe, próbowałem zastosować koła od Hurricane'a, ale też nie są dobre.
Trzymam kciuki za projekty i będę zaglądał
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez MIRO » niedziela, 15 lutego 2015, 18:52

Pawel Burchard napisał(a):Brytyjski sztukas, tak brzydki, że aż fajny,

Brzydki to mało powiedziane. Ale to chyba zamierzone działanie. Nikt o jakimkolwiek poczuciu estetyki nie mógłby nie zamknąć oczu widząc takie paskudztwo w celowniku.

Kadłub spasowany na sucho wygląda jak Tamiya. Ciekawe jak będzie dalej.
Pozdrawiam
Mirek
Путiн хуйло!
MIRO

Postprzez Pawel Burchard » poniedziałek, 16 lutego 2015, 09:00

MIRO napisał(a):Kadłub spasowany na sucho wygląda jak Tamiya. Ciekawe jak będzie dalej.

Też jestem ciekaw :) Nie jest to Tamiya, jest trochę pracy np. przy wyprowadzeniu krawędzi spływu płata i stateczników... zobaczymy, na razie mam jeszcze trochę zapału.

p.
Pawel Burchard

Postprzez Soris000 » poniedziałek, 16 lutego 2015, 19:01

Aleksander napisał(a):.... Brakuje też (przynajmniej w Skua) takich prostokątnych ramek na kadłubie poniżej stanowiska strzelca - dość charakterystyczny element, widoczny np. w modelach tej samej firmy, ale w skali 1/72 - ja usiłowałem namówić kilka osób na zrobienie tego w postaci blaszki fototrawionej, ale dotychczas bez efektu ;o) . Może tobie się uda, to się "podczepię", bo moja Skua leży i czeka.

To ten element zaznaczony na czerwono
Obrazek

Olek a ty masz jakieś zdjęcie jak ten element wyglądał? O ile w planach jest narysowana tam ramka, to na zdjęciach jakie posiadam z tej "okolicy" to wygląda jak zwykła klapa.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Soris000

Postprzez Daniel iceman Gronowski » poniedziałek, 16 lutego 2015, 19:13

MIRO napisał(a):
Pawel Burchard napisał(a):
Kadłub spasowany na sucho wygląda jak Tamiya. Ciekawe jak będzie dalej.

Mam go rozgrzebanego, tak wstępnie. Spasowanie nie jest tragiczne. Połączenie skrzydeł z kadłubem jest trochę nieciekawe :lol: Generalnie bardzo fajne, szkaradne rodzeństwo. Będę zaglądał ;o)
Daniel iceman Gronowski

BoB 1 miejsce

Postprzez macias13_84 » poniedziałek, 16 lutego 2015, 19:25

Lecą trzy samoloty jeden brzydki, drugi szkaradny trzeci to też Skua... :mrgreen:
Będę kibicować, bo jakoś zawsze podobały mi się te dwie skrzydlate bazyliszki, podobnie jak alternatywnie "piękny" Defiant
macias13_84

Postprzez iras67 » poniedziałek, 16 lutego 2015, 19:30

Element który trzyma osłonę silnika mocowanie tójkątne z rurek do zrobienia od podstaw. Linie podziału na modelu wzięte z d... w wielu miejscach. Wnęki żywiczne podwozia pasują i wyglądają tak sobie to samo przejście skrzydło-kadłub. Grubość połówek stateczników przeraża-sporo szlifowania. O kołach pisał Aleksander. Bardzo ciekawe te modele jak sie je wymęczy :mrgreen: .Powodzenia
ps.Do Roca kup toczone lufy bo te z zestawu są po prostu ochydne .
http://master-model.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=garden_flypage.tpl&product_id=144&category_id=3&option=com_virtuemart&Itemid=56
Co wy ludzie piszecie... to śliczne ucieleśnienie brytolskiej myśli technicznej
iras67

Postprzez Pawel Burchard » wtorek, 17 lutego 2015, 09:12

Soris000 napisał(a):Obrazek

O, fajna fotka, jakoś wcześniej na nią nie trafiłem, dzięki :)

iras67 napisał(a):Do Roca kup toczone lufy bo te z zestawu są po prostu ochydne

No tak, raczej zastanawiałem się nad Quickboostem do Lancastera. Z liniami raczej walczyć nie zamierzam, będzie dobrze jak mi się uda poskładać jakoś sensownie płat oraz płat do kadłuba bo pierwsze przymiarki nie nastrajają zbytnim optymizmem :)

p.
Pawel Burchard

Postprzez Aleksander » wtorek, 17 lutego 2015, 19:43

Soris000 napisał(a):Olek a ty masz jakieś zdjęcie jak ten element wyglądał? O ile w planach jest narysowana tam ramka, to na zdjęciach jakie posiadam z tej "okolicy" to wygląda jak zwykła klapa.

No właśnie nie mam - myślałem o tym, żeby to nawet jakoś wyryć, ale nie umiem zrobić takiego szablonu. Próbowałem też z drutu, ale kiepsko, bo ten, który mam, się gnie jak diabli. Najlepsza byłaby chyba fototrawiona blaszka szer. ok. 1 mmm, ale nie mam nikogo, kto mógłby ją zrobić, więc moja Skua rozpoczęta chyba rok temu (już z przerytymi liniami na skrzydłach) czeka na zmiłowanie lub jakiś pomysł. Chyba w końcu oleję problem i zrobię bez tego elementu, ale to taki chyba dość istotny szczegół.
Rzecz jasna Pawła nie będę odsądzał od czci i wiary jak tego nie zrobi, w końcu projekt ma być PZP :lol:
Obrazek

Aleksander Górski
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Muśtax » wtorek, 17 lutego 2015, 20:02

A może po prostu przykleić wyciętą klapę z jakieś cieniutkiej blaszki/folii na powierzchnię modelu ?
Pozdrawiam
Paweł
Muśtax

Postprzez Aleksander » wtorek, 17 lutego 2015, 20:25

Teoretycznie tak - tylko, że obrzeża tej klapy są "półwałkiem" (wypukłe) - na dodatek od dołu z przerwą - i nie bardzo wiem, jak to zrobić.
Swoją drogą - zrobiliśmy Pawłowi niezły śmietnik - może trzeba wątek przenieść do HP?
Obrazek

Aleksander Górski
Aleksander

Animal Planet

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat