Supermarine Spitfire Airfix 1:72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Supermarine Spitfire Airfix 1:72

Postprzez tombie » wtorek, 17 lutego 2015, 21:18

Witam w kolejnym wątku który już ochrzciłem jako 'bufor na schnięcie szpachli' (dla modelu Hurricane Frantiska) - temat podstawowy ponieważ nie wybrałem jeszcze malowania a ściślej nie zdobyłem jeszcze kalki albo maski z epoki jak w ogólnym wątku liczę na pomoc i sugestie również co do wyboru malowania

Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano środa, 18 lutego 2015, 22:24 przez tombie, łącznie edytowano 1 raz
-------------------------------------
Emet Brown czyli Tomasz Bień

Obecnie w budowie:
P-51D Mustang 1:48 Airfix - relacja jest prowadzona na mojej stronie facebookowej P-51D Mustang 1:48 Airfix_2017 - @EmetBrownRecenzja

Obrazek
tombie

Reklama

Re: Supermarine Spitfire Airfix 1:72

Postprzez tombie » środa, 18 lutego 2015, 22:23

modelik dość znany wszystkim i sporo go już widzieliśmy na forach tak więc warsztacik przeprowadzę szybko i bez żadnych waloryzacji tak aby sprawnie dobrnąć do malowania które jeszcze nie wiem jak ma wyglądać :D

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obecnie w budowie:
P-51D Mustang 1:48 Airfix - relacja jest prowadzona na mojej stronie facebookowej P-51D Mustang 1:48 Airfix_2017 - @EmetBrownRecenzja

Obrazek
tombie

Postprzez skusz » czwartek, 19 lutego 2015, 12:48

Oj, fotelik chyba był bakelitowy już w tym okresie.
Pozdrawiam Sławek Kusz
Portfolio : http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=20734
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
skusz

100-lecie Niepodległości

Postprzez tombie » czwartek, 19 lutego 2015, 13:02

skusz napisał(a):Oj, fotelik chyba był bakelitowy już w tym okresie.

innego w zestawie nie ma :) :-/ chyba że mam rozumieć że jest bez tej brązowej poduszki :?:

Obecnie w budowie:

Obrazek
tombie

Postprzez Dominik » czwartek, 19 lutego 2015, 13:52

Innymi słowy brązowo-czerwony. Ale to zależy, kiedy wyprodukowano tego Spitfire'a. Wprowadzenie tych plastikowych foteli do produkcji to, chyba, maj. Wcześniej były zielone, czyli metalowe.
Oj, jak ja nie lubię tego modelu. Ale chyba też z nim wystartuję...kiedyś jak znajdę chwilę czasu.
"Build what you want, the way you want to and, above all, have fun"* (Al Superczynski)
Honour Thy Tamiya for their kits are idiotproof.

IPMS Świdnica
Dominik

Postprzez greatgonzo » czwartek, 19 lutego 2015, 15:20

Wiem, że jeśli wniknąć głęboko w chemiczne wiązania i wzory, to pewnie da się obronić ten bakelit, ale w powszechnym rozumieniu słowa fotel nie był bakelitowy. Choć z drugiej strony to już się robi nazwa własna, jak adidasy.

Ten fotel z zestawu wprawdzie podobny jest do niczego, ale też spokojnie może uchodzić za metalowy. I trzeba pamiętać, że o ile przed majem montowano tylko fotele metalowe, to po maju nie przestano ich produkować i wsadzać w Spitfire'y. Tak na prawdę po maju 1940 nie sposób stwierdzić jaki fotel znajdował się w danym Spifire, o ile nie ma konkretnej foty. Później dochodzi jeszcze zamieszanie z kolejnymi wariantami plastikowych krzeseł.
greatgonzo

Powrót do Lotnictwo - warsztat