FW 190A-7 z Edka 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: FW 190A-7 z Edka 1/48

Postprzez Murek » środa, 4 marca 2015, 17:15

Zacieki bardzo fajne. Czym je robiłeś?
Murek

Reklama

Postprzez Georg01 » środa, 4 marca 2015, 18:22

Bardzo ładnie wyszło :) Świetny model się zapowiada.
Georg01

Postprzez Marin » środa, 4 marca 2015, 20:02

Murek napisał(a):Zacieki bardzo fajne. Czym je robiłeś?

Ja akurat postanowiłem wypróbować specjał AK o nazwie Leaks&stains Kerosene. Ale wystarczy dobrze rozcieńczona olejna o barwie brudnoszarej z domieszką lekkiego brązu. Ważne żeby to była prawie woda. Kładziesz kropelkę wykałaczką albo igłą i od razu dmuchasz w to aerografem. Ważne żeby było spore cisnienie, ja miałem 4 bary i dmuchałem tak jak opływa powietrze. Wycieki z pokryw wlewów albo na zbiorniku dmuchałem w kierunku bardziej w dół bo powstaja częściowo przy tankowaniu itp więc nie mogą byc poziomo. Ot cała filozofia. W sumie chyba najwazniejsze żeby nie przesadzić bo samo robienie jest dość łatwe. Najlepiej jak jeszcze kropla płynąc po poiwierzchni trafia na linie podziału i się załamuje - to wygląda bardzo fajnie i naturalnie.

Georg01 napisał(a):Bardzo ładnie wyszło :) Świetny model się zapowiada.

Dzięki wielkie za taką opinię. Starałem się choć sporo błędów zestawu zdecydowałem nie ruszać. Ale wiedza i warsztat jaki udało mi się zdobyć podczas budowy - bezcenna. A przy okazji, dzięki też za uwagi podczas budowy. Bardzo doceniam!
Marin

Postprzez Marin » sobota, 7 marca 2015, 12:41

Lekka aktualizacja, doszło parę detali.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

ityle z nowości czyli niewiele. Zostaje owiewka z wyposarzeniem - to będzie jeszcze do rzeźbienia, no i antena i doklejenie osłon/klap itp. Potem lakier na całość. Chcę spróbować dać półbłysk i na nos oraz na krawędzie natarcia oraz okopcenia dać mat - zobaczymy jaki efekt będzie. Generalnie fajnie byłoby aby powierzchnia nie była jednolita pod wzgledem matowości.
Marin

Postprzez Kuba P. » sobota, 7 marca 2015, 14:02

Czemu chcesz dać mat na krawędzie natarcia i nos?
Kuba P.

Postprzez Marin » sobota, 7 marca 2015, 15:43

Kuba P. napisał(a):Czemu chcesz dać mat na krawędzie natarcia i nos?

Ponieważ myślę że były najbardziej wystawione na tarcie wywołane strumieniem powietrza. Poza tym powierzchnie okopcone i tam gdzie mechanicy chodzili po skrzydłach też moim zdaniem powinny być zmatowione. Ale to moja interpretacja rzeczywistości. Może było inaczej -jeżeli tak to proszę o info gdzie sie mylę.
Marin

Postprzez Kuba P. » sobota, 7 marca 2015, 16:02

Niemcy samoloty polerowali aby zmniejszyć opór i zyskać odrobinę na prędkości. Czytałem o przypadkach woskowania.
Tez warto się zastanowić, czy takie elementy prędzej by się wyświeciły od tarcia powietrza czy zmatowiły?

Zerknij: http://falkeeins.blogspot.com/2010/07/s ... kings.html
Kuba P.

Postprzez Marin » sobota, 7 marca 2015, 20:10

Kuba P. napisał(a):Niemcy samoloty polerowali aby zmniejszyć opór i zyskać odrobinę na prędkości. Czytałem o przypadkach woskowania.
Tez warto się zastanowić, czy takie elementy prędzej by się wyświeciły od tarcia powietrza czy zmatowiły?

Zerknij: http://falkeeins.blogspot.com/2010/07/s ... kings.html

Pewnie można by tu uciąć niezłą dyskusje na ten temat. Ja pozostanę na stanowisku że nawet wypolerowany matowiał od drobinek w powietrzu. A już od butów i okopceń to moim zdaniem na pewno. Przy tym zostanę przynajmniej w tym modelu. Mam już tyle nieścisłości z oryginałem że matowienia zrobię jak mi sie wydaje że były. Ale oczywiście dzięki za linka do tego bloga. Bardzo fajne foty tam mają. Bardzo mi się przydadzą przy kolejnych niemcach.
Marin

Postprzez Marin » czwartek, 12 marca 2015, 00:34

No to jesteśmy z moją czerwona 13-tką prawie gotowi na Bytom. Została linka anteny, ale to już jutro na relaksie. Proszę o uwagi, jeżeli będę miał szanse, czas i energie żeby coś jeszcze korygować przed wystawą to je uwzględnię. Galeria będzie najprawdopodobniej po Bytomiu, ale może uda mi się machnąć fajne foty wcześniej. Zapraszam do komentarzy jeszcze w ramach warsztatu (w końcu jeszcze jednej rzeczy brak).

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Marin

Postprzez Marin » poniedziałek, 16 marca 2015, 22:49

Model zakończony, wszystkim którzy tu zaglądali dziękuję za wsparcie, wiedzę i motywację. Zapraszam do galerii.
Marin

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat