Niejako głos w rozważaniach nad kolorem zastrzałów kolega Radek przesłał mi takie oto zdjęcie (strzałki naniosłem sam):
źródło: Mushroom Model Magazine Special 6116 - Bulldog & Gauntlet sugerując, że będący bezpośrednio oświetlony słońcem zastrzał wykazuje odcień niemal identyczny z kolorem kadłuba (strzałki czerwone) co może sugerować kolor zielony.
Początkowo sądziłem, że jest do ewidentny dowód wskazujący kolor zielony jako prawidłowy.... ale dalsza analiza (jak to zwykle bywa) zamiast to potwierdzić dostarczyła kolejnych wątpliwości. Zaznaczone kolorem niebieskim zastrzały są w całości skryte w cieniu górnego płata, ale patrząc na to jak się układa cień widać, że zastrzały wskazane zielonymi strzałkami są tak samo jak ów "czerwony" wystawione bezpośrednio na słońce (zwłaszcza kadłubowy zastrzał). Oba na zdjęciu są wyraźnie ciemniejsze niż kadłub czy dolny płat w miejscu styku - czyżby jednak zastrzały były czarne? Także sam winowajca zamieszania nie daje mi spokoju (znaczy ten czerwony) - patrząc na to jak na kadłubie i dolnym płacie układa się cień górnego płatu wg mnie ten zastrzał z tej perspektywy nie ma prawa tak "błyszczeć" w słońcu, powinien prezentować się identycznie jak "zielony" zastrzał z lewej strony. Pierwsze zdjęcie z poniższych (SIH12) pokazuje, że zastrzały są ewidentnie ciemniejsze niż kadłub będący w cieniu górnego płata... Chyba jednak będę przemalowywał zastrzały...
Oddzielną, zastanawiającą kwestią jest wyraźnie jaśniejszy pasek końcówki steru kierunku (na kolejnych zdjęciach także jest to widoczne)

źródło: Suomen Ilmavoimien Historia 12A tym czasem wszystko wskazuje na to, że Bulldog wszedł na ostatnią prostą - naniosłem kalki, dałem wash i trochę pobawiłem się z lekkim (filtr) brudzeniem, przygotowałem resztę części do finalnego montażu. Niestety okazało się, że żółty pas dałem za blisko ogona, nie będę tego już poprawiać.