F4F-4 Wildcat Trumpeter 1/32

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: F4F-4 Wildcat Trumpeter 1/32

Postprzez jasio-g » wtorek, 27 stycznia 2015, 20:35

Ciąg dalszy prac - pomalowany statecznik pionowy w gustowne pasy. Kalki jakoś sztucznie wyglądały. Teraz czeka mnie montaż statecznika poziomego i uzupełnienie kabiny pilota. Później duperele i wreszcie malowanie.
Obrazek
jasio-g

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez jasio-g » niedziela, 8 marca 2015, 18:03

Nikt nie zagląda, a ja ciągnę tę relację dalej - wreszcie się zbliżam do etapu malowanek. Kokpit uzupełniony o pasy, zamknięty - niestety maski na kabinę za małe, na dodatek na krzywiznach odłażą - w efekcie musiałem je ściągnąć i ponownie zrobić tradycyjnie z taśmy Tamki co zajęło trochę czasu. Kabinę na dodatek musiałem polerować, bo farba jednak podciekła. Cóż nauka kosztuje trochę czasu. Dokleiłem stateczniki i pomalowałem spód, trochę pomaziałem górę. Tak to mniej więcej wygląda.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Tworzę teraz w konkursie BoB Spitfira 1 i zabiera mi to trochę czasu, a tu jeszcze Caudron prosi się o dorobienie czegoś :lol:
jasio-g

Postprzez MiSza » niedziela, 8 marca 2015, 18:41

Ktoś zawsze patrzy.............Leć dalej bo ciekawe......
MiSza

Postprzez jasio-g » środa, 16 grudnia 2015, 22:58

Cóż można powiedzieć- same porażki - żbika (ksywka Wildcat) malowałem Humbrolami i coś mnie podkusiło nanieść na wierzch przed maskowaniem Super Glossy uv-filter Gunze - efekt murowany - pożarły się solidnie - już 2 miesiąc poleruje, walczę maluję i dalej kaszana. Humbrol + Gunze = tragedia, no ale nauka kosztuje masę pracy później. A całość opóźnił model Astry w skali 1:1 całkowicie wykonany z blachy. Po uderzeniu przez barierkę musiałem rzeczony przód naprostować, zaszpachlować i pomalować. Wszystko to doprowadziło do frustracji i powrotu do produkcji Caudrona CR-714. W całym tym szale dokumentnie przepadł produkowany Spitfire Mk.I. Totalna porażka konkursowa.
jasio-g

Postprzez Murek » czwartek, 17 grudnia 2015, 10:56

Jasio, Gunze są agresywne, nawet nie one same tylko rozcieńczalnik Gunze. Przy malowaniu na farby olejne ale także na Gunze H czy Pactrę lub Tamiję trzeba robić to bardzo delikatnie tak żeby rozcieńczalnik szybko odparowywał. Szkoda roboty ale pamiętaj, że wszystko da się naprawić, potrzeba tylko czasu i pozytywnego nastawienia :D
Murek

Postprzez jasio-g » czwartek, 24 grudnia 2015, 20:52

Po wielu bojach nowa odsłona góry - teraz sido, kalki właściwe brudzenie. Po prostu kolejna nauka w malowaniu.
Jedno zdjęcie góry, bo dół już był i miał niewiele poprawek.
Obrazek
jasio-g

Postprzez jasio-g » piątek, 25 grudnia 2015, 20:40

Dodatek nadzwyczajny - chciałem zrobić na krawędziach natarcia odchodzącą farbę, więc pomalowałem na srebrno na to maskol Gunze i po malowaniu właściwym próbowałem ten maskol zeskrobać wykałaczką. Przywarło jak cholera, skończyło się na papierze ściernym - więc znów malowanie podkładu od nowa. Ten model to jakieś fatum. Sami zobaczcie. :( No i jeszcze przy okazji urwałem mocowanie śmigła (czytaj reduktor chyba).
Obrazek
jasio-g

Postprzez Strużyn » piątek, 25 grudnia 2015, 21:49

Maskol Gunze to zło.... Nie poddawaj się ;o)
Pozdrawiam
Krzysiek
Obrazek
Strużyn

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat