merlin_PL napisał(a):Widzisz radosławie 6363 a ja mam wrażenie ,że ten cały szum informacyjny ,który uskuteczniasz na forum próbując wypełnic wolną przestrzeń po wielkich nieobecnych forumowych dupotrójcach tylko pokazuje ,że generalnie uwielbiasz się odzywasz w tematach ,o których albo nie masz wiedzy albo wiedzę masz znikomą.
Ale po kolei :
I dokładnie tak będzie jak piszesz , bo taki jest trend na świecie do tworzenia takich placówek w nowym stylu. Ich siłą nie mają być ustawione w rządku czołgi , samoloty. Tylko mapy, prezentacje multimedialne , kilka dosłownie kilka nalezycie wyeksponowanych eksponatów , będzie obowiązkowa sala o holocauscie , moze o biednych Niemach, którym alianckie bomby nie wiadomo dlaczego na łeb spadały , dramacie pojedyńczych zołnierzy, ludnosci cywilnej. Bo wojna to dramat.
Bo ich celem jest przedstawienie dramatu jakim jest II wojna światowa z różnych perspektyw , a nie ekspozycja wszystkich odmian t- 34. Taki jest trend.Takie ekspozycje noszą one często nazwy memoriałów . Taki jak ten choćby w Caeno dwiedzany przeze mnie 3 lata temu . Tam eksponatów jest jak na lekarstwo . kilka ( słownie : kilka ) rodzajó wiekszego sprzętu wojskowego , a reszta to tablice prezentacje, mp 3 do odsłuchu etc .
Ale kilkadziesiąt kilometrów dalej w Bayeux masz przy alianckim cmentarzu wojskowym normalne tzw" military museum" . Gdzie sprzęt wojskowy jest tak upchany ,że ciężko zdjęcia zrobić . Ale jedna i druga dotyczą tej samej tematyki lądowania w Normandii tyle, że są adresowane do zupełnie innych targetów i mają zupełnie inny cel. I jedne i drugie są potrzebne.
O jeszcze innym muzeum na moście Pegaza nie wspominam . Bo jest to jeszcze inna placówka
Skoro piszesz o podziemiach to udaj się do Oosterbeek (Holandia) gdzie w Hotelu Hartenstein znajduje się Airborne Muzeum . Gdzie podziemia wykonano celowo by tam umieścić dioramy pokazujące warunki w jakich walczyli spadochroniarze . Tak też można . A na powierzchni jest tylko budynek hotelu.
Na koniec muzeum lotnictwa w Krakowie . Tak dostali nowy gmach. Ładny , czy brzydki , kwestia gustu. Muzeum dostało dzięki temu normalne łazienki ,toalety , przestrzeń biurową , salę konferencyjną , miejsce na sklep . Niestety nie była to hala i przestrzeń wystawinnicza nie pozwala upchnąć w niej kilkadziesiąt samolotów. Ale dzięki temu w nowym budynku mozna spokojnie usiąśc ,umyć się , zorganizować imprezę modelarską w cieniu P - 11 c , a na sali konfrencyjnej odebrać wyróżnienia po udziale w konkursie modelarskim , lub posłuchac wykładu ( byłem wystawiałem modele , odbierałem wyróżnienie fajnie było ) . Dzięki takiemu gmachowi muzeum ma mozliwosci rozwoju organiziwania imprez , prelekcji . Coś za coś.
Czy potrzebuje wielkiej hali takiej jak tą którą pokazywałeś. Owszem potrzebuje, ale najpierw niech się jej władze zastanowią co chcą w niej eksponować , bo na razie mają kryzys tożsamości ,czy ma to być muzeum lotnictwa POLSKIEGO , czy muzeum lotnictwa wszelakiego pozbieranego zewsząd bez ładu i składu .
Czy moze zamiast iluś odmian miga - 21 wyremontowac jedną wersję porządnie i ustawić w eksposcji tak jak jest wystawiony samolot w hangarze NATO w tym samym muzeum.
Tyle konkretów . Napiszesz cos konkretnego podzielisz się obserwacjami z innych muzeów , zrobisz porównaie, czy dalej będziesz się błąkał po forum bez celu i zawracał gitarę nic nie wnoszącymi postami ?
Szanowny Kolego Merlin !
Serdecznie dziękuję za zainteresowanie się moim wątkiem
Takich co są zawsze skłonni podziwiać nowe szaty króla jest wielu ! Ja wołam KRÓL JEST NAGI !
Mapki i fotografie to ja mam w książkach w domu, jak ktoś nie ma to niech sobie pójdzie do biblioteki. Dowolne prezentacje multimedialne to sobie każdy może w komputerze obejrzeć !
Czy zamiast z okazji kolejnej rocznicy IIw.św. wydać piękny album z mapkami i obrazkami warto było wydawać setki milionów na budowę ,, muzeum'' w którym będą takie same mapki i obrazki ? Moim zdaniem nie !
Można było zbudować piękny obiekt w którym znalazłyby miejsce stojące po chmurką zbiory muzeum w Krakowie.
Napisałeś że w MLP samoloty są bez ładu i składu, moim zdaniem im zbiory bogatsze tym lepiej.
Jednego miga to u nas postawił sobie Pan Heniek przy stacji benzynowej (widocznie miał taką fantazję

)
Samolotów stojących pod dachem nie trzeba remontowąć ! Te gnijące latami pod gołym niebem już trzeba .
Airborne Muzeum "Hartenstein" w Oosterbeek znam zapewne lepiej niż TY . Mieszkałem rok kilka kilometrów od niego w Ede i byłem w nim nie raz i nie dwa

Tak jak i na pobliskim cmentarzu gdzie leżą polegli Polacy ! W Arnchem patrzyłem na rzekę z mostu Johna Frosta.
Przy okazji jak ktoś wybiera się do NL polecam
http://www.museumkaart.nl/ zapewnia wstęp do ponad 400 placówek muzealnych, ja byłem w około czterdziestu.
Nie wiem co TY w Airborn Muzeum widziałeś ?
Ja widziałem prawdziwą broń i prawdziwe mundury, stół z makietą pola bitwy gdzie pokazano dokładny przebieg bitwy, krok po kroku i jest to jedno z niewielu miejsc gdzie o Polakach się pamięta i można usłyszeć Polskiego lektora.
Teaz szanowny Kolego wyobraź sobie że z muzeum ,,Hartenstein'' zabrano wszystko i wpuszczono Panie i Panów z Gdańska z ich obrazkami, czy kolego serio myślisz że jak w muzeum II w.św. pokażą zdięcie karabinu to warto tam za bilet zapłacić ?
Jak będzie wyglądać Gdańskie muzeum każdy widzi
http://www.muzeum1939.pl/pl/media/galer ... b429960a9cJa podzieliłem się z kolegami swoimi wrażeniami a TY ?
viewtopic.php?f=9&t=77767I tak mogłoby wyglądać Muzeum II w.św. gdyby sztab ludzi za ciężkie miliony nie poszedł na łatwiznę !
MERLINIE ! mam wrażenie ,że ten cały szum informacyjny ,który uskuteczniasz na forum próbując wypełnic wolną przestrzeń po wielkich nieobecnych forumowych dupotrójcach tylko pokazuje ,że generalnie uwielbiasz się odzywasz w tematach ,o których albo nie masz wiedzy albo wiedzę masz znikomą