Aichi D3A1 Val - Airfix 1/72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Aichi D3A1 Val - Airfix 1/72

Postprzez jarek1983 » poniedziałek, 23 marca 2015, 12:58

Voltan napisał(a):Po długiej przerwie wracam z córką do tematu.
Nie znam japońskich tematów malowań, czy ktoś będzie w stanie doradzić jakiś kolor z gunze H lub C ewentualnie tamyia czym można to pomalować?
Chodzi o ten specyficzny szaro-bury. Gdzieś czytałem że zbliżony do RLM02.

Cześć,

Instrukcja do modelu "Hasegawa CH42 Aichi D3A1 Type 99 Carrier Dive Bomber" (http://www.mojehobby.pl/products/Aichi-D3A1-Type-99-Carrier-Dive-Bomber-val-Model-11-Folding-Wing.html) podaje dla szarego kolor FS36375 - Gunze H308. Ale proponuję zerknąć też na H61 i H62 (IJN i IJA Grey) i Tamiya XF12 i XF75. Pewnie córka i tak będzie miała swoje wyobrażenie i sama wybierze kolor (moja, mimo ledwo 3 lat już ma swoje mocne przekonania o kolorach które jej pasują i o innych nie chce słyszeć :))!

Gdybyś chciał zielony to jest Gunze C124 Dark Green (Mitsubishi). Tamiya też robi kilka ładnych zielonych dla 'Japońców'. :)

P.S. powodzenia z modelem, ja z dzieciakami też sklejam :)

Pozdrawiam,
Jarek
jarek1983

Reklama

Postprzez Voltan » poniedziałek, 23 marca 2015, 23:10

Dzięki.
Model dostał podkład. Jak na pierwszy kontakt z aerografem to całkiem nieźle moim zdaniem :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Voltan

Postprzez Adam » wtorek, 24 marca 2015, 10:29

Wspaniale idzie. Moim zdaniem nałożenie podkładu aerografem wyszło wspaniale.
Tak przy okazji podsunąłeś mi pomysł, aby moją prawie czteroletnią wnuczkę próbować zarazić bakcylem, robię już pierwsze próby n prawie rocznym wnukiem.
Na razie przez szybkę. :mrgreen:

Obrazek

Jakoś przez myśl mi nie przeszło, aby wnuczkę zarazić. ;o) Będzie u mnie na Święta spróbuję jak pójdzie. ;o)

Adam.
Obrazek
Adam

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat