Renault 4 CV "Sport" 1955 1/24 Heller

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Renault 4 CV "Sport" 1955 1/24 Heller

Postprzez Coppercat » poniedziałek, 23 marca 2015, 02:05

Aktualizacja:
Wkleiłem wnętrze Reni (boczki, deskę rozdzielczą i płytę z pedałami).
Teraz można już zajrzeć do środka:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niestety szyby są marnej jakości i niewiele będzie widać efektów mojej mozolnej roboty nad wnętrzem modelu :cry:

Wkleiłem znaczek na pasie tylnym:

Obrazek

Popracowałem też nad bagażnikiem. Zrobione są zawiasy. Zmieniłem trochę koncepcję, bo inaczej nie było możliwości pozycjonowania klapy podczas montażu.
Wyszła kolizja zawisów ze schowkiem w desce rozdzielczej i musiałem spory kawałek schowka wyciąć. Na szczęście po włożeniu mapy do schowka nie widać dziury. Za to zawiasy działają wyśmienicie.
Wrzuciłem do bagażnika parę bambetli żeby wyglądało bardziej realnie.
Wyszło tak:

Obrazek

Obrazek

Tyle na teraz ....
Pozdrawiam,
Jacek
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Coppercat

Reklama

Postprzez cegie » poniedziałek, 23 marca 2015, 08:51

Witam.
Dobra robota!
Piszesz, że szybki to kicha. A może do płaskich szybek (hmmm...dziwnie to brzmi) spróbuj użyć tego?
Obrazek
http://sklep-chemland.pl/index.php?gdzie=170&jst=produkt&numer_produktu=1427
Niewiele to kosztuje, jednak ich wielkość jest ograniczona.
Ja testowałem je do popękanych szyb i wyszło chyba okej. Nie patrzcie na bąble pod taśmą klejącą - to jest test.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam
Czarek
"Życie jest jak pudełko czekoladek - nigdy nie wiesz, co ci się trafi."- F. Gump
cegie

Postprzez Coppercat » poniedziałek, 23 marca 2015, 09:10

Pomysł niezły, ale jak to przyciąć do odpowiedniego kształtu ?
O ile się dobrze orientuję, takie szkiełka są wyjątkowo kruche.
Do imitacji popękanych szyb - super, ale wycinanie obłych kształtów widzę średnio ....
Pozdrawiam,
Jacek
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Coppercat

Postprzez Adas' » poniedziałek, 23 marca 2015, 14:03

Ja tez chce wiedziec jak oderwac te tasme zeby zostala sie sama szybka bez zrobienia z tego puzzle nie do poskladania?

Uszczelki ci sie srednio udaly, poszukaj bardzo cienkiej czarnej gumki o okraglym przekroju, maja to do siebie ze przyklejaja sie nawet sladowa iloscia kleju, uloz sobie dookola okna i bedziesz mial uszczelki ze strach.
Adas'

Postprzez Coppercat » poniedziałek, 23 marca 2015, 14:19

Uszczelki są takie, na jakie pozwoliła jakość tworzywa modelu.
W rzeczywistości wyglądają całkiem przyzwoicie, więc nie narzekam.
Gumowe robiłem przy Aston'ie, ale jako uszczelnienie drzwi (robiłem otwierane). Wyszło całkiem nieźle.
Aby zachować skalę przy oknach 4CV trzeba by chyba wklejać włos :twisted:
Napisz proszę jaką konkretnie gumkę masz na myśli i ew. gdzie ją kupić ?
Za radę oczywiście dziękuję. Skorzystam z niej w przyszłości.
Pozdrawiam,
Jacek
Coppercat

Postprzez cegie » poniedziałek, 23 marca 2015, 14:37

Adas' napisał(a):Ja tez chce wiedziec jak oderwac te tasme zeby zostala sie sama szybka bez zrobienia z tego puzzle nie do poskladania?

A kto mówił o odrywaniu szybki od taśmy? Docelowo należy użyć szerszej, takiej, aby wystawała poza szybkę. Gdy się ją uważnie przyklei, tzn. bez bąbelków czy paprochów, etc. - wcale jej nie widać.

Obły kształt też da się uzyskać, oczywiście nie taki, jak cięty laserowo, ale do szybki wklejanej od wewnątrz - wystarczy. Użyłem (również do testowego) cięcia po owalu "dremela" z tarczą szlifierską: delikatnie naciąłem powierzchnię, jakby zdrapałem, a potem po mocnym dociśnięciu do płaskiej powierzchni części szybki do wykorzystania, zbędne szkiełko odbiłem nożykiem. Dla mnie jest ok.

Czarek
"Życie jest jak pudełko czekoladek - nigdy nie wiesz, co ci się trafi."- F. Gump
cegie

Postprzez Coppercat » poniedziałek, 23 marca 2015, 15:24

I wszystko jasne 8-)
Pomysł ciekawy i do wykorzystania.
Tak mi się wydaje, że trzeba tylko odpowiednio transparentną folię zastosować :idea: , żeby nie popsuć całej zabawy.
Napisz proszę jaką folię dałeś i czy nie pogorszyła przezroczystości ?
Pozdrawiam,
Jacek
Coppercat

Postprzez Adas' » wtorek, 24 marca 2015, 08:01

Eeeetam dziamolisz... Jak wlos.

Nawet jakby mialy by byc "jak wlos", to w tej skali auto sie nie zepsuje jak beda troche grubsze. Gumke mozna sobie wyplesc ze skarpetki, albo w pasmanterii. Ja gdzies wlasnie w takim sklepie "do szycia" wynalazlem takie rzeczy. Jest jak rozciagnieta ramka, jak sznureczek, nitka. A z gumy dlatego ze nie trzeba malowac, no i gumeczka natychmiast sie przykleja. W 1:24 mozna by zrobic te uszczelki z rozciagnietej ramki, tez bedzie sie ukladac jak nalezy, ale mowie, gumka sie przyklei natychmiast, a ramka jednak nie, latwiej uswinic szybki, i lakier i cotam jeszcze...
Adas'

Postprzez Coppercat » wtorek, 24 marca 2015, 10:01

Adas' jaki klej masz na myśli ?
Gumka musiała by być ok. 0.5 mm średnicy. Sprawdzę, czy można taką kupić :idea:
Pozdrawiam,
Jacek
Coppercat

Postprzez Adas' » wtorek, 24 marca 2015, 10:34

0,5 to jeszcze gruba, da nawet 0,20. Naprawde chodzi o bardzo cienkie struny. W sciagaczu niektorych skarpetek sa setki tych gumek wlasnie czarnych. Kiedys byly w gumkach, czy sciagaczach od majtek, ale te sa szare lub biale. Mowie, pasmanteria, poszukac sciagaczy albo samych tych gumek.

Ja probowalem ten patent sladowa iloscia CA, bo tylko takiego uzywam. Taka uszczelka bedzie, i ile nie naswinisz klejem, absolutnie tak samo gruba w kazdym zakamarku, a nie roztrzesiona. Pozatym nie trzeba jej malowac :).

Zastanawiam sie teraz czy nie bylo by latwiej najpierw wkleic te gumke, moze nawet poslugujac sie szablonem szybki z kawalka plastiku zeby miec spokoj ze jak cos nie wyjdzie to choc okienka nie zalejesz, a potem dopiero wkleic szybki? Ja na ten pomysl wpadlem jak juz mialem wklejone te szyby, i nie probowalem jeszcze najpierw kleic uszczelek, a potem dopiero wklejac szybki...

Bardzo intryguja mnie te szkielka od mikroskopu, bo efekt jest pierwszorzedny. Chodzi mi po glowie wyciecie szybki (te stare Fordy ktore buduje maja proste szyby), wklejenie jej w ramke z zestawu, a potem zrobienie uszczelki gumka. W mojej glowie to dziala, trzeba by sprobowac.
Adas'

Postprzez Coppercat » wtorek, 24 marca 2015, 11:28

Adas' napisał(a):.........

Bardzo intryguja mnie te szkielka od mikroskopu, bo efekt jest pierwszorzedny. Chodzi mi po glowie wyciecie szybki (te stare Fordy ktore buduje maja proste szyby), wklejenie jej w ramke z zestawu, a potem zrobienie uszczelki gumka. W mojej glowie to dziala, trzeba by sprobowac.

Myślę, że to dobry pomysł. Szkoda, że do zastosowania tylko do płaskich szyb.
Te szkiełka są super cienkie i idealnie przezroczyste.
Ja też mam w planach Forda 3 windows coupe z 1932 roku. Chcę go zrobić jako Eliminator'a ZZ-Top (figurki już mam). Zestawowe szybki i tak pójdą do kosza, bo będę obniżał dach.
Chyba warto spróbować, bo koszt żaden, a efekt może być super.
Pozdrawiam,
Jacek
Coppercat

Postprzez cegie » wtorek, 24 marca 2015, 11:36

Co do folii jako transparentny podkład pod szkiełka - chyba każda spowoduje rozmycie, no chyba, że wyjątkowo cienka. Ja użyłem zwykłej, bezbarwnej taśmy klejącej. Należy tylko pamiętać, aby od rolki odrywać ją zdecydowanym ruchem tak, aby nie powstały na odrywanym kawałku takie...hmmm..jak to nazwać..."białe progi"...chodzi mi o ślad(y), gdzie zatrzymała się ręka w momencie odrywania z rolki - wiecie, o co mi chodzi?

Adas` - gumka jako uszczelka - pomysł rewelacja, muszę wypróbować - dzięki za patent.

Czarek
cegie

Postprzez Coppercat » wtorek, 24 marca 2015, 12:07

cegie napisał(a):......

Adas` - gumka jako uszczelka - pomysł rewelacja, muszę wypróbować - dzięki za patent.

Czarek

Skarpetki pójdą w drobny mak :twisted: :twisted: :twisted:
Ja już przejrzałem szafę i mam wybranych kilka fasonów do prucia :idea: .
Pozdrawiam,
Jacek
Coppercat

Postprzez Adas' » wtorek, 24 marca 2015, 12:37

Adas'

Postprzez Coppercat » wtorek, 24 marca 2015, 13:33

Faktycznie: jak ciachnąć żyletką, to skarpetki będą bez uciskowe, a gumki do modelu :idea: :mrgreen: :idea:
Pozdrawiam,
Jacek
Coppercat

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat