Dornier Do 217 E i J – plany produkcji masowej

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Re: Dornier Do 217 E i J – plany produkcji masowej

Postprzez Aleksander » poniedziałek, 30 marca 2015, 17:58

Może tu znajdziesz coś dla siebie?
http://www.lonestarmodels.com/conversions-1-48.html
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Reklama

Postprzez dewertus » poniedziałek, 30 marca 2015, 20:41

niwm napisał(a):wersji E-5, czyli nosiciela bomby kierowanej Hs 293 mam na pewno 6szt

Całkiem ciekawy zestaw, wyjątkowo zaintrygowała mnie przedostatnia fotografia. Powoli zaczynam robić model Do-217 własnie w wersji E-5 (Monogram 1/48) "na celowniku" mam wszystko co dotyczy zastosowania tych maszyn na śródziemnomorskim teatrze działań (od operacji Torch po desnat pod Salerno i Anzio)... Obszar poszukiwań jest ograniczony bowiem tej wersji w tym rejonie używała tylko II/KG.100 i III/KG.100.
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Postprzez niwm » wtorek, 31 marca 2015, 11:11

Aleksander napisał(a):Może tu znajdziesz coś dla siebie?
http://www.lonestarmodels.com/conversions-1-48.html

Dzięki. Faktycznie ten dziób wygląda na bardziej skomplikowany niż myślałem. Wysłałem tam zapytanie - może coś z tego będzie.. ciekawe ile zaśpiewa za sam dziób :)
niwm

Postprzez zegeye » wtorek, 31 marca 2015, 11:17

No naprawde mocne plany z tymi Dornierami.... Kiedyś zanim przeszedłem całkiem na ''pacyfik'' to dorniery szczeg. te nocne bardzo mi sie podobały ;o) Zauważyłem że twój typ z pozycji nr 4. to nieuzbrojona maszyna.... trochę dziwne jak na myśliwca nocnego :D może to był rozpoznawczy egzemplarz....
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez niwm » wtorek, 31 marca 2015, 11:18

Coraz bardziej się skłaniam aby stwarzającego problemy czarnego Nachtjagera zastąpić tym:

Obrazek

Ten nie ma radarów ani tłumików płomieni. Wydaje się też, że ma zostawione wnęki na boczne km'y, choć same karabiny pewnie wymontowali. Jeśli nie znajdę innych zdjęć (choć powinny być - prototypy zawsze sporo fotografowali) to zrobię fabryczny kamuflaż 70/71/65, nudny jak cały czarny, ale na tle innych nocnych myśliwców wyjątkowy ;o) Dziób pewnie RLM 02, pod kabiną ten sam napis co na krzyżu. Mam nadzieję, że faktycznie jest to wersja E-2, bo w literaturze jest napisane, że prototypem dla wersji J był W Nr 0041 przerobiony z E-1, a ta wersja nie miała górnej wieżyczki.
niwm

Postprzez niwm » wtorek, 31 marca 2015, 11:22

zegeye napisał(a):No naprawde mocne plany z tymi Dornierami.... Kiedyś zanim przeszedłem całkiem na ''pacyfik'' to dorniery szczeg. te nocne bardzo mi sie podobały ;o) Zauważyłem że twój typ z pozycji nr 4. to nieuzbrojona maszyna.... trochę dziwne jak na myśliwca nocnego :D może to był rozpoznawczy egzemplarz....

Wydaje mi się, że NJG 101 ty była jednostka szkolna. Penie przekonywali uczniów, że jest to jednak samolot myśliwski :mrgreen:
niwm

Postprzez niwm » wtorek, 31 marca 2015, 11:25

dewertus napisał(a):
niwm napisał(a):wersji E-5, czyli nosiciela bomby kierowanej Hs 293 mam na pewno 6szt

Całkiem ciekawy zestaw, wyjątkowo zaintrygowała mnie przedostatnia fotografia. Powoli zaczynam robić model Do-217 własnie w wersji E-5 ..

Prawdę mówiąc wcześniej sam nie zauważyłem, że te dwa ostatnie zdjęcia w kamuflażu "wężykowym" to wersja E-5. Fajnie byłoby zrobić maszynę w tym kamuflażu z bombą kierowaną.. żeby choć jakieś jedno zdjęcie z kodem..
niwm

Postprzez niwm » czwartek, 13 sierpnia 2015, 13:50

Filtrując zasoby biblioteki Muzeum Lotnictwa w książce "Die Luftwaffe" (autorzy Smith i Gallaspy) znalazłem bardzo ciekawe zdjęcie Do 217 całego w jasnym kamuflażu (wg podpisu RLM 65) z białymi krzyżami na spodzie i bokach typu "obwódkowego" o nietypowych proporcjach. Niestety to zdjęcie jest tam dość małe.. może ma ktoś je w dobrej jakości i dużej rozdzielczości abym mógł prawidłowo wyłapać proporcje krzyży? Nie widać też czy coś było na stateczniku. W każdym razie zdecydowałem, że robię taki model.

Obrazek
niwm

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste