Northrop BT-1 - 1:72 Valom "Yellow Wings cz.1"

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Northrop BT-1 - 1:72 Valom "Yellow Wings cz.1"

Postprzez pepociufakers » sobota, 11 kwietnia 2015, 15:53

Coś ostatnio spodobała mi się koncepcja duetu warsztatowego i po cyklu "Pierwsze rury US-NAVY" (czyli F-6U Pirate oraz FJ-1 Fury ) pora na kolejny duet tym razem z cyklu "Yellow Wings"

Yellow Wings to potoczna nazwa na styl malowania samolotów USNavy w okresie międzywojennym(1920-1940)
z charakterystycznymi ciemno żółtymi skrzydłami(chrome yellow) i kolorowym systemem oznaczajacym przynależność do konkretnej sekcji(klucza), i konkretnego lotniskowca. Kiedyś już udało mi się popełnić F-2A Buffalo w tym stylu malowania, teraz przyszła pora na kontynuację cyklu.

A ten duet zacznie Northrop Bt-1, protoplasta SBD Dauntless(który też czeka w hangarze modelarskim na wykończenie, a dokładniej kalki). Samolot mało znany, stąd też wdzięczny temat dla producentów modeli z Czech, w tym przypadku firma VALOM była pierwsza, a konkurencja Special Hobby z kolei opracowała model wersji lądowej A-17 i wszelakie jego wariacje.

Model specjalnie opracowany dla skrobaczy modelarskich;) czyli trochę nadlewek, spasowanie wcale nie jest złe(w sensie jedna połówka kadłuba pasuje do drugiej:), ale używanie szpachli jest obowiązkowe, dodatkowo dodano elementy żywiczne i blaszki fototrawione(m.in. hamulce aerodynamiczne) co powoduje, że wcale tak źle "w pudełku" nie wygląda.

Dłubanie modelu zacząłem od wytrasowania nowych lini podziałowych, których ilośc w oryginalnym modelu jest tak jakoś mało. To jest pierwszy model w którym zdecydowałem się na ten krok, i musze przyznać że nie jest to takie trudne, używałem igły i czeskiej żyletki, której kantem kilkakrotnie trasowałem linię, wzdłuż kilku warst taśmy tamiya.W podobny sposób podkreśliłem też stery na statecznikach poziomych i pionowym.
Obrazek
Obrazek

Skleiłem również skrzydła, wytrasowałem dwie linie i przy okazji odciałem lotki, ale myślę, że w tym przypadku lepiej by było je podkreślić podobnie jak przy statecznikach,no ale już odcięte więc odwrotu nie ma, trzeba je będzie jakoś wyprofilować na nowo.
Obrazek
Obrazek

Kabina załogi częściowo zmontowana z małymi poprawkami i z przypasowaną tablica przyrządów:
Obrazek
Obrazek
Tak dla potomności, wydaje mi się, że podłoga kabiny powinna być odrobinę cofnięta,
niestety nie mam planów żeby to zweryfikowac.

A tak wyglada stan na dziś:
Obrazek

Pzdr.
Jaro
ps.
Gdyby ktoś miał jakąś monografię tego samolotu lub jakieś zdjęcia wnętrza byłbym z góry i z dołu wdzięczny za cyne.
Ostatnio edytowano sobota, 11 kwietnia 2015, 17:10 przez pepociufakers, łącznie edytowano 1 raz
pepociufakers

Animal Planet

Reklama

Re: Northrop BT-1 - 1:72 Valom "Yellow Wings cz.1"

Postprzez GrzeM » sobota, 11 kwietnia 2015, 16:15

Protoplasta Dauntlessa - albo dziecko Gammy. Takie pośrednie ogniwo.
Obrazek

Bardzo fajny!
GrzeM

Postprzez pepociufakers » sobota, 11 kwietnia 2015, 16:23

GrzeM napisał(a):Protoplasta Dauntlessa - albo dziecko Gammy. Takie pośrednie ogniwo.
Obrazek

Bardzo fajny!

Ha! Dokładnie, a żeby było ciekawiej to Gamma jest również prapraprzodkiem P-36 i P-40 Hawk, a to z powodu wykorzystania
skrzydeł i pewnych rozwiązań Gammy w prototypie Hawk 75.

Pzdr.
Jaro
pepociufakers

Animal Planet

Postprzez posejdon » sobota, 11 kwietnia 2015, 17:17

GrzeM napisał(a):Protoplasta Dauntlessa

Jak nic zerżnięty z Karaśa :)
posejdon

Postprzez Moses » sobota, 11 kwietnia 2015, 21:07

Oby na pewno srebrny do środka?

Temat ciekawy, ja jednak wolę pierwsze rury US Navy :P
Moses

Postprzez pepociufakers » niedziela, 12 kwietnia 2015, 08:44

posejdon napisał(a):
GrzeM napisał(a):Protoplasta Dauntlessa

Jak nic zerżnięty z Karaśa :)

W tamtym okresie, tzn na początku lat 30 powstało wiele konstrukcji nawiązujących do dzieła Northrop'a czyli modelu Alfa(a Gamma to dalsze rozwinięcie), między innymi projekt PZL-13 na którym z kolei bazuje Karaś, stąd też podobieństwo nie jest wcale przypadkowe:)
Moses napisał(a):Oby na pewno srebrny do środka?

Tak, mam kilka zdjęć środka, które potwierdzają, że samolot wewnątrz był w kolorze aluminium, podobnie jak inne maszyny z tego okresu, jak np. Vindicator czy też Devastator.
pepociufakers

Animal Planet

Postprzez Moses » niedziela, 12 kwietnia 2015, 16:50

pepociufakers napisał(a):

Tak, mam kilka zdjęć środka, które potwierdzają, że samolot wewnątrz był w kolorze aluminium, podobnie jak inne maszyny z tego okresu, jak np. Vindicator czy też Devastator.

W takim razie jak by to powiedzieli w Ameryce keep up good work :)
Moses

Postprzez zegeye » poniedziałek, 13 kwietnia 2015, 11:40

pepociufakers napisał(a):

No nie rozpędzał bym się tak z tym aluminium po wszystkich samolotach US NAVY :D Bardzo popularne fotki z LIFE-a pokazują że wnętrze Devastatorów było bronze green od ktoregoś roku na pewno..... nie wiem tylko od którego, ale jeszcze w okresie międzywojennym ;o) W drugiej serii zdjęć zamieszczonych na cytowanym przeze mnie forum widać też nie tylko devastatora ale i rzeczonego BT-1 w ktorym co prawda ni widac wyraznie, ale mozna miec watpliwosci co do srebrnego wnetrza....

http://forum.keypublishing.com/showthre ... Devastator
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez pepociufakers » piątek, 17 kwietnia 2015, 19:21

zegeye napisał(a):pepociufakers napisał(a):Moses napisał(a):Oby na pewno srebrny do środka?Tak, mam kilka zdjęć środka, które potwierdzają, że samolot wewnątrz był w kolorze aluminium, podobnie jak inne maszyny z tego okresu, jak np. Vindicator czy też Devastator.No nie rozpędzał bym się tak z tym aluminium po wszystkich samolotach US NAVY Bardzo popularne fotki z LIFE-a pokazują że wnętrze Devastatorów było bronze green od ktoregoś roku na pewno..... nie wiem tylko od którego, ale jeszcze w okresie międzywojennym W drugiej serii zdjęć zamieszczonych na cytowanym przeze mnie forum widać też nie tylko devastatora ale i rzeczonego BT-1 w ktorym co prawda ni widac wyraznie, ale mozna miec watpliwosci co do srebrnego wnetrza....

Historię z Devastatorem jeśli chodzi o malowanie wnętrza kiedyś przerabiałem, ostatecznie doszedłem do wniosku, że samoloty pierwszej serii miały wnętrze w naturalnym kolorze aluminium, a druga seria już miała pomalowane.

Teraz własnie kończę kabinę, i w sumie tak trochę już sam się poważniej zastanawiam nad kolorem wnętrza BT-1, bo faktycznie po tym kolorowym zdjęciu można mieć wątpliwości, ale, ALE relacje w necie przedstawiają wnętrze w kolorze aluminium,instrukcja też potwierdza tą teorię(może producenci korzystają z jakiegoś konkretnego opracowania:), jedyne dostępne zdjęcie wnętrza jakie posiadam też potwierdza ta teorię(choć może to zdjęcia prototypów)
Obrazek
Nie mam żadnych twardych dowodów więc musze się na coś zdecydować - wybieram gołe aluminium.

Pzdr.
Jaro
pepociufakers

Animal Planet

Postprzez pepociufakers » sobota, 25 kwietnia 2015, 18:10

Poniżej kolejne zdjęcia z budowy. Musze powiedzieć, że jak narazie wiecej było skrobania nożem i pasowania niż szpachlowania.
Skrzydła z kadłubem są na sucho przypasowane.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pzdr.
Jaro
pepociufakers

Animal Planet

Postprzez pepociufakers » niedziela, 17 maja 2015, 11:59

Kilka zdjęć z postępów prac, już z zamaskowaną kabiną załogi(maskowanie dodatkowo z niebieskim uszczelniaczem;):
Obrazek
Obrazek
W modelu należy poprawić kształt przedniej, prawej części kadłuba i kabiny, tam gdzie jest osłona karabiny maszynowego pilota.
Obrazek
Obrazek
I silnik:
Obrazek

Pzdr.
Jaro
pepociufakers

Animal Planet

Postprzez pepociufakers » niedziela, 14 czerwca 2015, 16:54

Samolot dostał kolorów:
Niebieski - Pactra A5
Czerwony - Pactra A26
Zółty - Pactra A27
Aluminium - Vallejo 790, metalizer na bazie alkoholu, bardzo przyjemnie kładzie się aerografem po rozcięczeniu izopropanolem.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pzdr.
Jaro
pepociufakers

Animal Planet

Postprzez pepociufakers » sobota, 4 lipca 2015, 17:12

Się dzieje, między innymi oszklenie kabiny, obrotnica i węzły podwieszeń bomb które wziąłem od równolegle robionego modelu vindicatora, gdzie jest nadwyżka pylonów. Podkreśliłem też trochę linie podziału blach.
Kabina:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
pepociufakers

Animal Planet

Postprzez Moses » sobota, 4 lipca 2015, 23:52

Pepociufakers, pod srebra wszelakie powierzchnia musi być idealne. Sreberko wyciągnęło niedokładności, na skrzydłach np przy lotkach czy pod kadłuben na płacie. Przy nastęnych modelach z tej serii (mam nadzieje że będą bo temat wyjątkowo fajny) zwróć na to baczniejszą uwagę.
Moses

Postprzez pepociufakers » wtorek, 7 lipca 2015, 22:39

Moses napisał(a):Pepociufakers, pod srebra wszelakie powierzchnia musi być idealne. Sreberko wyciągnęło niedokładności, na skrzydłach np przy lotkach czy pod kadłuben na płacie.

No właśnie, tutaj wylazła ze mnie niecierpliwość;), te lotki to lekcja na przyszłość - jak szkoda Ci czasu to ich nie odcinaj:)
Trochę się z nimi namęczyłem, a i tak wyszło inaczej niż to sobie wyobrażałem.
Co do szlifowania, po lekcji z BT-1, testuje wykorzystanie szczotek polerskich na narzędzie typu Dremel, i wychodzi to nawet obiecująco, polecam.

Pzdr.
Jaro
pepociufakers

Animal Planet

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat