1:35 Zvezda t72b ERA, Meng Gaz "Tiger",Crimea Russian Aliens

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: 1:35 Zvezda t72b ERA, Meng Gaz "Tiger",Crimea Russian Aliens

Postprzez Vulture69nh » wtorek, 24 marca 2015, 20:58

Nadal nie mogę znaleźć odpowiednich budowli do dioramy. Prawdopodobnie budowla zostanie zrobiona na zamówienie. Kwestia inspiracji i własnego projektu. Zleceniem zajmie się najprawdopodobniej firma probuiltmodel która wykonała figurki zielonych ludzikow. Do washa i weatheringu wybrałem produkty firmy Mig polecone przez sprzedawcę. W dodatku nabyłem całkiem przypadkowo SCUD'a firmy dragon 1:35 i zastanawiałem się czy nie dołączyć go do dioramy i nie powiększyć jej ale musze poczytać trochę na temat dalszej eksploatacji tych rakiet na terenie Rosji. Jeżeli scud nie są już absolutnie używane to pozostanie mi zrobienie osobnej dioramy na którą koncepcje juz mam :)

Tymczasem rozpocząłem juz poszukiwania odpowiedniego aerografu do ukończenia t72 i zarazem rozpoczęcia pracy malarskiej przy świeżo rozpoczętym Gazie 2330 Menga .
Nie powinienem tego robić ale porównując Zvezdę do Meng'a to tak jakbym porównał VW do Porshe.
Jakość elementów Menga jest bardzo dobra, świadczą o tym równiez ceny modeli. Elementy są bardzo dobrze wykończone i stosunkowo łatwo można je odczepić bądź odciąć od ramki ale przy tym równie solidnie się trzymają (nie spotkałem się z żadną czescią lekko odczepioną bądź walającą się po pudełku.
Każda ramka z częsciami znajduje się w zgrzanej koszulce a instrukcja przypomina książeczkę a nie walające się kartki papieru. W środku znajdują się kolorowe wzory malowania modelu na sliskim papierze.
Graty dla tejże firmy :)
Z czasem dodam kilka słów o jasności wykonania instrukcji.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A o to ja we własnej osobie :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na dzisiaj koniec :(

Obrazek
Vulture69nh

Reklama

Postprzez Vulture69nh » poniedziałek, 30 marca 2015, 20:36

BARDZO się k zdenerwował em. Pochwaliłem dzień przed zachodem słońca. Otwieram koszulkę z częściami zestawu A i co? Brakuje w nim części o nr 26... Jakaś wada prod. Trochę się zamotalem. Ktoś ma jakiś pomysł?

Obrazek

Holownik?
Vulture69nh

Postprzez rudolf24 » poniedziałek, 30 marca 2015, 20:51

Napisać maila do samej firmy, bądź importera.
rudolf24

Postprzez Początkujący02 » piątek, 10 kwietnia 2015, 21:17

Witam
Mam mały problem, a mianowicie zacząłem składać mój model T-72B, ale nie wiem jak złożyć karabin. Instrukcja mi niestety nie pomogła więc może Ty mógłbyś mi pomóc przesyłając jakieś zdjęcia ze zbliżeniem? ;o)
Ostatnio edytowano niedziela, 12 kwietnia 2015, 15:46 przez Początkujący02, łącznie edytowano 1 raz
Początkujący02

Postprzez Vulture69nh » niedziela, 12 kwietnia 2015, 15:45

Początkujący02 napisał(a):Witam
Mam mały problem, a mianowicie zacząłem składać mój model T-72B, ale nie wiem jak złożyć karabin. Instrukcja mi niestety nie pomogła i czy mógłbyś mi przesłać jakieś zdjęcia ze zbliżeniem? ;o)

Jutro najpóźniej wyślę Ci zdjęcia.

Tymczasem ciąg dalszy podwozia i zawieszenia.
Koła są skrętne :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ObrazekObrazek
Obrazek

Kabinka także sklejona. Zdjęcia później :) Model zaczyna oczekiwać na aerograf zaraz obok czołgu ☺
Vulture69nh

Postprzez Początkujący02 » niedziela, 12 kwietnia 2015, 15:49

Bardzo więc dziękuję z pomoc i życzę powodzenia ze sklejaniem :)
Ja postanowiłem pomalować mój model pędzelkiem ponieważ tak będzie trochę bardziej ciekawie ;o) .
Początkujący02

Postprzez Vulture69nh » niedziela, 12 kwietnia 2015, 15:57

Jako ze rosyjskie czolgi są niedbale malowane postanowiłem podkład pędzlem zarzucić a aerografem zrobić moro. Brakuje mi farb aby więcej detali zrobić i 72ka stoi niedokończona. Karabin mam umieszczony na wierzy ale jest również tylko zarzucony pokładowym kolorem bez detali. Dopiero po twoim poście zorientowałem się ze na foto go nie widać.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Kolor SNV będzie zmieniony jak co ☺ i detale będą dopracowane �

Obrazek Obrazek Obrazek

Tak w formie przerwy... ☺
Ani czołg ani figurki nie są skończone. Jeszcze dużo przedemna ale taka chwila relaksu dla
oka.
Vulture69nh

Postprzez Początkujący02 » sobota, 18 kwietnia 2015, 21:45

Jeśli odebrałeś PW to przepraszam, że znowu duplikuję.
Mógłbyś mi przesłać zdjęcie, bądź napisać, w jaki dokładnie sposób są zamocowane elementy A16 i A17? :oops:
Początkujący02

Postprzez mikemc » niedziela, 19 kwietnia 2015, 13:34

Witam

Nie chcę Cię zniechęcać, ale moim zdaniem wybrałeś sobie straszenie ambitny plan jak na pierwszy raz. Pomysł z zamawianiem wykonania jakiś elementów przez kogoś nie jest najszczęśliwszym pomysłem. Po pierwsze wykonując jakiś element dioramy szlifujesz swój warsztat, po drugie w modelarstwie większa zabawa jest w gonieniu "króliczka" niż w jego złapaniu. Mam nadzieje że Cie nie zniechęciłem. W każdym razie zazdroszczę zapału i życzę powodzenia.

PS. Zdjęcia wychodzą lepiej na jednolitym tle (kartka brystolu itp.).
mikemc

Postprzez Vulture69nh » niedziela, 19 kwietnia 2015, 21:29

mikemc napisał(a):Witam

Nie chcę Cię zniechęcać, ale moim zdaniem wybrałeś sobie straszenie ambitny plan jak na pierwszy raz. Pomysł z zamawianiem wykonania jakiś elementów przez kogoś nie jest najszczęśliwszym pomysłem. Po pierwsze wykonując jakiś element dioramy szlifujesz swój warsztat, po drugie w modelarstwie większa zabawa jest w gonieniu "króliczka" niż w jego złapaniu. Mam nadzieje że Cie nie zniechęciłem. W każdym razie zazdroszczę zapału i życzę powodzenia.

PS. Zdjęcia wychodzą lepiej na jednolitym tle (kartka brystolu itp.).

Absolutnie nie. ☺ mam natomiast taki problem, że chwycił em wiele sok za ogon w życiu zawodowym i boję się że mój plan skończy się za 100 lat dlatego używam np figurek gotowców czy budynek... Druga sprawa jest taka, że mieszkam w Norwegii gdzie wszystko jest droższe 3-5x niż w Polsce wiec niektóre rzeczy zamawiam z końca świata bo np wychodzą mnie taniej np model kupie za kilkadziesiat zł ale do tego dojdzie wysyłka. Musze wiec czekać. Tu nawet nie patrzę ile co kosztuje bo nie było by mnie pewnie stać. Bardzo bym chciał do wszystkiego dojść samemu ale obawiam się ze braknie mi czasu. Oczekuje na podpowiedzi i krytykę. Zniechęcić mnie może tylko to jak murem banda modelarzy stwierdzi ze marnuje kasę na moje twory ☺

Początkujący02 napisał(a):
Jeśli odebrałeś PW to przepraszam, że znowu duplikuję.
Mógłbyś mi przesłać zdjęcie, bądź napisać, w jaki dokładnie sposób są zamocowane elementy A16 i A17? :oops:

Także miałem z tym samym problem. Juz mowie. Hmm nie wiem jak to się fachowo nazywa ale załóżmy że jest to teleskop. Dłuższy czyli a17 służy do tego by broń umieszczona na czołgu uniesione była w górę. A16 natomiast, by skierowana była w płaszczyźnie ☺ Wybierz wiec wariant jak chcesz by NSV był skierowany i taka cześć dołącz do podstawy i karabinu
Ostatnio edytowano piątek, 24 kwietnia 2015, 20:42 przez Vulture69nh, łącznie edytowano 1 raz
Vulture69nh

Postprzez Początkujący02 » piątek, 24 kwietnia 2015, 21:57

Tak więc dziękuję za ogrom pomocy, dzięki której mogę złożyć karabin. :)
Początkujący02

Postprzez Vulture69nh » niedziela, 26 kwietnia 2015, 12:30

Moje pierwsze malowanie tak drobnych szczegółów jak przyciski czy zegary w kokpicie. Do tego moja druga kalka, pierwsza rozerwalem na niemieckim he-111.
W rzeczywistości ten kokpit wygląda o wiele lepiej niż na zdjęciach. Dziwne...
Jeszcze kilka poprawek srebrem i kalka w zegary.

Miałem problem ze znalezieniem kokpitu takiego gaza. Po pomalowania po swojemu znalazłem dziesiątki wariantów...

Zastanawiam się czy nie umieścić zamiast obecnego 7.62, dshk 12.7 mm... Obsługa karabinu i kierowca są juz w drodze ☺ Prawdopodobnie figurki będą do pomalowania
Obrazek Obrazek Obrazek
ObrazekObrazek

Jakieś podpowiedzi ?
PS. Chyba mam niewłaściwy pędzel :) a ręka się trzęsie jak alkocholikowi
Vulture69nh

Postprzez rudolf24 » poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 14:15

Na zdjęciach niewiele widać, ale z tego co widzę jest dobrze.
rudolf24

Postprzez Vulture69nh » poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 19:04

rudolf24 napisał(a):Na zdjęciach niewiele widać, ale z tego co widzę jest dobrze.

Obiecuje zrobić lepsze foty tylko będę miał lepsza pogodę. Ciężko o nią w Norwegii ☺ obiecuje tez białe tło ☺
Vulture69nh

Postprzez Początkujący02 » czwartek, 30 kwietnia 2015, 15:46

Podziwiam za odwzorowywanie tych wszystkich szczegółów ;o), ja dopiero będę malował karabin, jak pomaluję to wstawię zdjęcie (albo może lepiej nie robić sobie wstydu :mrgreen: ). Wziąłem się również za naklejanie wszystkich kostek ERA. Na razie przyklejam razem z instrukcją, ale także zastanawiam się nad doklejeniem pozostałych.
PS Zanim cokolwiek zrobię najpierw muszę się dowiedzieć jak wstawić zdjęcie. :D
Początkujący02

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat