Fiat BR.20, Classic Airframes/Special Hobby 1:48

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

Re: Fiat BR.20, Classic Airframes 1:48

Postprzez Jacek Bzunek » niedziela, 6 września 2009, 15:36

Ralf_S napisał(a):Więc zapowiadane w CA modele tak czy inaczej będą na rynku, tylko pod szyldem którejś z firm grupy MPM.

Ciekawe kto przejmie formy starszych modeli?
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Reklama

Postprzez Ralf_S » niedziela, 6 września 2009, 20:26

Jacek Bzunek napisał(a):Ciekawe kto przejmie formy starszych modeli?

Siłą rzeczy naturalny będzie szyld MPM lub Special Hobby. W dalszej kolejności będzie Eduard z limitowanymi edycjami.
"Czarnym Koniem" pozostaje bardzo operatywny Petr Muzikant z Legato/AZ Model :P
Skoro pakował Świetlika z Grand Phoenix'a, a teraz także modele sygnowane przez Sword'a, myślę, że na pewno poczyni kroki w kierunku zdobycia wyprasek przeznaczonych dla Classic Airframes :twisted: . Jest cwanym handlowcem :mrgreen:

Co nieco może się wyjaśnić za dwa tygodnie. Będzie wtedy największa impreza modelarska w Czechach, praski E-Day :P .

Pozdrawiam
Ralf_S
Pozdrawiam
Ralf_S
Ralf_S

Postprzez Jacek Bzunek » niedziela, 6 września 2009, 21:26

Ralf_S napisał(a): Siłą rzeczy naturalny będzie szyld MPM lub Special Hobby. W dalszej kolejności będzie Eduard z limitowanymi edycjami.

Byłoby pięknie. Buffalo SH kosztuje koło 80zł a w wydaniu CA najmniej 130zł. Jeśli wydadzą szmacionopłatowego Hurricane świat będzie piękny.
Ralf_S napisał(a):Siłą rzeczy naturalny będzie szyld MPM lub Special Hobby. W dalszej kolejności będzie Eduard z limitowanymi edycjami.
"Czarnym Koniem" pozostaje bardzo operatywny Petr Muzikant z Legato/AZ Model :P
Skoro pakował Świetlika z Grand Phoenix'a, a teraz także modele sygnowane przez Sword'a, myślę, że na pewno poczyni kroki w kierunku zdobycia wyprasek przeznaczonych dla Classic Airframes :twisted: . Jest cwanym handlowcem :mrgreen:

Pod szyldem AZ-model wyszedł już TA-4 Skyhawk.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez shivadog » niedziela, 6 września 2009, 22:04

Ja powątpiewam, żeby w ogóle było jakiekolwiek przejmowanie form.
W ogóle jesteście pewnie tego, że Classic padł?
Z tego co słyszałem, chyba zakończyli współpracę z MPM i maksymalnie ograniczyli koszty/zawiesili działalność.
shivadog

Postprzez Ralf_S » niedziela, 6 września 2009, 22:48

Jacek Bzunek napisał(a):Jeśli wydadzą szmacionopłatowego Hurricane świat będzie piękny.

Jego robił Milan Lucki, więc kto wie :roll:
Jeszcze taka dygresja w temacie przejmowania form: z tym może być ciężko. W większości przypadków formy są własnością firmy, która je przygotowywała. Jest tak do momentu wykonania określonej w umowie ilości wyprasek (np.: 5000 sztuk). Dopiero wtedy przechodzą na własność "wydawcy" modelu. Do tego czasu producent musi kupić (tylko i wyłącznie w danej firmie) każdą wypraskę. Przypomina to nieco opłatę za każdorazowe publiczne odtworzenie utworu muzycznego z płyty danego wydawcy. Notabene za zrobienie form też trzeba zapłacić :shock: i to niemało....
Pisząc o przepakach miałem na myśli tylko prawo do sprzedaży wyprasek, a nie przejmowanie praw do form - nieprecyzyjnie się wyraziłem :-> .

shivadog napisał(a):W ogóle jesteście pewnie tego, że Classic padł?
Z tego co słyszałem, chyba zakończyli współpracę z MPM i maksymalnie ograniczyli koszty/zawiesili działalność.

Wygląda na to, że po prostu dali sobie spokój z modelarstwem. To chyba jakiaś większa firma, w której modelarstwo było dodatkową gałęzią biznesu.
Zawiesili działalność, czyli nie zlikwidowali ani nie sprzedali marki. Accurate Miniatures też swojego czasu "zawiesili działalność". Niby znów działają, ale nieco przysiedli. Zajmują się przepakami, a byli na szczycie modelarskiej technologii...
Chciałbym, aby Classic Airframes nie wypadł z obiegu, ale nie czarujmy się: złote czasy modelarstwa bezpowrotnie minęły :cry: Wystarczy rozejrzeć się dookoła i zobaczyć, jaka jest średnia wieku modelarzy :( I nie mam tu na myśli tylko forumowiczów....

Pozdrawiam
Ralf_S

PS A ja czekałem też na Banshee :cry: . Widziałem w Czechach ten model w wykonaniu Testorsa, za 150 Kc, ale się uśmiechnąłem i stwierdziłem, że czekam na Classica. A trza było brać. Za 25 PLN..... :?
Pozdrawiam
Ralf_S
Ralf_S

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » niedziela, 6 września 2009, 23:10

Co by nie pisać i tak czesi mają formy. Np. I-152 czy jak kto woli I-15 bis Classic Airframes czy Special Hobby to te same wypraski. To samo jest z Avro Ansonem czy wspomnianym przez Jacka Buffalo. Jestem dziwnie spokojny o reedycje :D
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Fiat BR.20 Cicogna 1/48 Specjal hobby

Postprzez hacz » wtorek, 15 grudnia 2009, 21:48

Fajne cacko i te malowania... . Ale jeśli ta cena już tak zostanie, no to chyba nie będzie modelem na każdą kieszeń :( .
http://www.cmkkits.com/en/aircraft/fiat-br-20-cicogna/
hacz

BoB 3 miejsce

Re: Fiat BR.20, Classic Airframes/Special Hobby 1:48

Postprzez shivadog » wtorek, 15 grudnia 2009, 23:25

W Martoli jako zapowiedź ma cenę 165zł.
shivadog

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » środa, 3 lutego 2010, 19:22

Właśnie na stronie sklepu Greatmodels zauważyłem, że w świeżutkiej dostawie przyszedł BR.20 z firmy Classic Airframes, co mnie bardzo cieszy. Wbrew spekulacjom, firma jednak nie padła, a więc można się spodziewać całej reszty zapowiadanych modeli np. wczesnych Do 17 :lol:
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Postprzez Ralf_S » czwartek, 4 lutego 2010, 00:13

Mariusz Jarzyna ze Szczec napisał(a):...Wbrew spekulacjom firma jednak nie padła ....

Niestety: klik.
A na dodatek definitywnie powiedzieli modelarstwu 'Sajonara' :cry:
Pozdrawiam
Ralf_S
Ralf_S

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie