Chorwackie TKSy

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych pojazdach wojskowych lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Moderator: xenomorph

Chorwackie TKSy

Postprzez Sherman » czwartek, 16 kwietnia 2015, 22:07

Grzebiąc w (od)mętach intranetów natrafiłem na takie zdjęcie
Obrazek
z forum http://www.odkrywca.pl
Wyraźnie widać że chorwackie TKSy są pomalowane w plamy. Ktoś ma pomysł w kwestii kolorów tych tankietek?

Pojazdy zapewne należą do "Czarnej Legii" czyli milicji Utaszków.
pothkan napisał(a):Chorwaci otrzymali eks-polski sprzęt prawdopodobnie jesienią 1941 r. (wg Ledwocha 18 tankietek od Niemców 10.10.1941, inna data to grudzień 1941) i ewentualnie dalej na początku 1942. Mowa o tankietkach TK-3 (na pewno) oraz TKS (być może). W dniu 1.1.1943 na stanie Hrvatskogo Domobranstva znajdowało się 16 tankietek (nazywanych od producenta "Ursus"*), o numerach HV-2505 do 2520. Większość weszłą w skład samodzielnego plutonu pancernego (samostalni oklopni vod) 3. Strefy Operacyjnej (III. zborno područje) w Sarajewie.

* Chorwacka literatura oraz źródła ilustracyjne nie potwierdzają, czy NDH otrzymała jakiekolwiek samochody pancerne wz. 34 (o czym wspomina się czasem w polskich publikacjach). Warto jednak zauważyć, że wśród 18 pojazdów określanych jako "Ursus" mogły się ewentualnie znaleźć również "sampance", wytwarzane przecież także przez tego producenta. Prawdopodobnie chodziło jednak tylko o tankietki.

Pewna liczba tankietek (przynajmniej 2-3 sztuki) była również używana (nie później niż od lata/jesieni 1942) przez tzw. Czarną Legię (milicję ustaszowską), a konkretnie 1. Brygadę LIniową (I. djelatni stajaći zdrug), również w Sarajewie.

TK-3 Czarnej Legii
za: T. i V. Aralica, Hrvatski ratnici kroz stoljeća, 3. knjiga: Oružane snage Nezavisne Države Hrvatske i druge hrvatske postrojbe na osovinskoj strani 1941.-1945., Zagreb 2010.

We wrześniu 1942 kilka (prawdopodobnie 8) tankietek HD rozmieszczono w Daruvarze (Hercegowina), jako lekką kompanię pancerną (laka oklopna satnija) w ramach 4. Brygady Górskiej (IV. gorski zdrug). Kompania stacjonowała w miejscowej remizie. Tankietki wzięły udział w działaniach przeciwko partyzantom: 10-11.10 w operacji "Weiss I" (zabezpieczając strefę Spanovica-Pakrac-Daruvar), 5.11 w ochronie drogi Daruvar-Pakrac oraz 27.11 w odparciu partyzanckiego ataku na pociąg pomiędzy Daruvarem i Banovą Jarugą. 20.12 trzy tankietki wzięły udział w próbie ataku na miejscowość Voćin, ale w zasadzce dwie zostały zdobyte przez partyzantów (załogi, składające się ponoć z etnicznych Niemców, zostały zabite lub wzięte do niewoli). Partyzanci jednak nie wykorzystali tankietek, lecz zniszczyli je na miejscu starcia. 16.1.1943 sześciu żołnierzy (wt. jeden sierżant) z wspomnianej kompanii dokonało próby dezercji do partyzantów, zabierając z sobą dwie tankietki. Została ona częściowo powstrzymana - zabito jednego dezertera (sierżanta), schwytano jednego oraz zatrzymano tankietki, a pozostałej czwórce ludzi udało się zbiec. W nocy 1/2.2.1943 jedna tankietka została uszkodzona na minie podczas odpierania ataku partyzanckiej 12. Brygady na garnizon w Pakrac. 23 i 24.2. sześć tankietek (czyli cała kompania) brało udział w próbie pomocy garnizonowi w Garesnicy (atakowanemu przez 17. Brygadę). Dwie próby przebicia nie udały się, ale ostatecznie partyzanci odstąpili od ataku (w obliczu dużych strat). Na przełomie marca i kwietnia lekka kompania uczestniczyła w operacji "Braun", podczas której utracono kolejne dwie tankietki. Znajdowały się one w zaatakowanym i zdobytym (a następnie zniszczonym) przez 17. Brygadę konwoju (jedna tankietka, druga na lawecie, sanitarka i motocykl), koło Kamenska w nocy 21/22.3.1943.
Lekką kompanię rozformowano wiosną 1943 (pomiędzy połową kwietnia a 22.5), a pozostałe (cztery?) tankietki przeniesiono do innych jednostek Nie wiadomo, czy ww. spis z 1.1.1943 uwzględniał dwa TK utracone 20.12, więc w tym okresie liczbę posiadanych przez HD polskich tankietek należy szacować na 12-14 sztuk, prawdopodobnie rozdzielonych (po 3) pomiędzy 4-5 samodzielnych piutonów.

http://www.dws.org.pl/viewtopic.php?f=72&t=124975&start=25
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Reklama

Re: Chorwackie TKSy

Postprzez Marek Jaszczołt » piątek, 17 kwietnia 2015, 01:29

Tylko jedna uwaga :arrow: to nie jest zdjęcie chorwackich TK-Sów, tylko pojazdów grających "Polskie" tankietki na planie filmu "Heimkehr". A co kolorów to można tylko zgadywać :cry:
I'm not lazy... I'm motivationally challenged.(Garfield)
Marek Jaszczołt

Postprzez Sherman » piątek, 17 kwietnia 2015, 11:09

Właśnie spotkałem się z informacją, że to zdjęcie z kręcenia filmu propagandowego, acz mam pewną wątpliwość gdyż miał na to wskazywać hełm Wz.31 na głowie żołnierza za tankietkami, ale jak na moje oko to wcale WZt nie jest.
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez Marek Jaszczołt » piątek, 17 kwietnia 2015, 13:58

Tu masz kilka ujęć z filmu Heimkehr - to te same TK-Sy. BTW zdjęcie było zrobione na rynku w Chorzelach.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
I'm not lazy... I'm motivationally challenged.(Garfield)
Marek Jaszczołt

Postprzez Sherman » piątek, 17 kwietnia 2015, 14:53

Fakt. Dziękuję Ci bardzo Marku za pomoc :)
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez Botan » wtorek, 21 kwietnia 2015, 19:09

Mam te w planach, a także zgromadziłem kilka zdjęć różnego chorwackiego sprzętu, mam 3 zdjęcia, ale nie TKS tylko TK-3. Zdjęć TKS nie znalazłem wtedy jak szukałem szeroko pojętego chorwackiego sprzętu.

Zdjęcia z modelworku albo z Axis History Forum, raczej z tego drugiego bo tam były lepszej jakości, jeśli dobrze pamiętam. Albo z Militaryphotos. :mrgreen:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Botan

Postprzez Sherman » wtorek, 21 kwietnia 2015, 21:55

Dziękuję serdecznie! Ciekawie wyglądają z tymi czachami.
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Powrót do Pojazdy wojskowe - rzeczywiste