Farby - termin przydatności

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Farby - termin przydatności

Postprzez marjan » niedziela, 19 kwietnia 2015, 15:11

Mam pytanie czy nie otwierane farby zarówno akrylowe jaki olejne mają swój termin przydatności? Jak długo można je przechowywać, czy np. po 2-3 latach taka jeszcze nie otwarta zachowa swoje właściwości?
marjan

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Farby - termin przydatności

Postprzez FightTheFuture » niedziela, 19 kwietnia 2015, 18:55

Do dwóch lat raczej tak, ale dłużej to już wątpliwe - przynajmniej takie jest moje doświadczenie. Stare emalie humbrola w latach 1990 i wczesnych 2000 jakoś lepiej się chowały :-/

Sam mam z tym często problemy, kiedy próbuję używać starych Pactr. Pomimo bardzo dokładnego mieszania i starannego rozcieńczania, farba traci swoje właściwości fizyczne.
Pozdrawiam,

FtF

Na warsztacie:
Obrazek
FightTheFuture

Postprzez Aleksander » niedziela, 19 kwietnia 2015, 21:10

Nie wiem, jak jest z akrylami, ale jeżeli chodzi o emalie Humbrola, to mam niektóre jeszcze z lat 70-tych ubiegłego stulecia (tak - to nie pomyłka) i część z nich (ta rzadko otwierana) daje się jeszcze użyć.
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Przemek Przybulewski » niedziela, 19 kwietnia 2015, 21:12

Ja mam kilkuletnie akryle tamiyi i nie ma z nimi problemu. Najstarsza ma chyba 5-6 lat.
Przemek Przybulewski

Postprzez FightTheFuture » niedziela, 19 kwietnia 2015, 21:39

Przemek Przybulewski napisał(a):Ja mam kilkuletnie akryle tamiyi i nie ma z nimi problemu. Najstarsza ma chyba 5-6 lat.

Kolejny argument dla mnie za "przezbrojeniem" się na Tamiyę, które właśnie stopniowo prowadzę.
Pozdrawiam,

FtF

Na warsztacie:
Obrazek
FightTheFuture

Postprzez pawel700 » niedziela, 19 kwietnia 2015, 22:22

Tamiya lub gunze mają bardzo dobre zakrętki z dodatkowym wieczkiem uszczelniającym. W pactrach te blaszane zakrętki z papierową uszczelką szybko się zniekształcają, już po pierwszym otwarciu. Na dodatek gwinty w buteleczkach są chropowate i piłują metalowe zakrętki - widać opiłki metalu tuż poniżej gwintu na szyjce butelki.
pawel700

Postprzez Solo » niedziela, 19 kwietnia 2015, 22:26

Nie wiem jak to u Was wygląda, ale u mnie farby Gunze C z reguły wytrzymują 1-1,5 roku.
W zasadzie to już po roku są bardzo gęste, a raz nawet trafiła mi się farba całkowicie zaschnięta, której nie dało się rozcieńczyć.
Gunze dość szybką robią się gęstawe, a po roku to jest po prostu maź, która jak najbardziej daje się używać, ale konieczne jest rozcieńczanie.
Solo

Postprzez marjan » poniedziałek, 20 kwietnia 2015, 17:23

Dzięki za odpowiedzi bo zastanawiałem się a nagromadziło się trochę farb często nie używanych co czekają na lepsze czasy.
marjan

Postprzez KRL » poniedziałek, 20 kwietnia 2015, 17:37

Z racji zawodu jestem technologiem procesów lakierniczych pozwolę sobie w tej dyskusji na jedną małą ale bardzo ważną wskazówkę.

Jeżeli rozcieńczycie produkt i nie ważne czy jest on w dyspersji wodnej czy rozcieńczalnikowej to nie dolewajcie mieszaniny do pojemnika z lakierem, farbą produktu, który był rozcieńczony - znacząco przedłuży to żywotność produktu.

Lepiej przygotować mniejszą porcję i ewentualnie dorobić później lub wylać to co zostało niż dolać do czystego produktu.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Na warsztacie
wietrzenie
KRL

Postprzez Mac Eyka » wtorek, 21 kwietnia 2015, 08:21

Jeśli danej farby nie planujemy używać w najbliższym czasie to warto trzymać ją w pozycji odwróconej. Spływająca farba dokładnie zatyka wszelkie mikro otwory i nie dopuszcza powietrza do wnętrza pojemniczka. To przedłuża żywotność produktu.
Z pozdrowieniami Samozwańczy Prezes Gildii Kręcących się Śmigiełek Maciek Poniatowski

ObrazekObrazekObrazekObrazek
Mac Eyka

Zimna Wojna 2

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje