Czy da się usunąć kalkomanie i ponownie je założyć?

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Czy da się usunąć kalkomanie i ponownie je założyć?

Postprzez kupasek » poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 16:55

Mam model nie pomalowany na którym są nałożone kalki i bardzo chciałbym go pomalować, dlatego chcę wiedzieć czy istnieje jakiś środek lub skuteczny sposób aby zdjąć (i nie uszkodzić) kalek?
kupasek

Reklama

Re: Czy da się usunąć kalkomanie i ponownie je założyć?

Postprzez Solo » poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 17:48

Sam chciałbym go poznać, ale wydaje mi się to raczej niewykonalne.
Lepiej po prostu zeszlifować kalkomanie, kupić nowe i nałożyć na pomalowanym modelu.
Solo

Postprzez Aleksander » poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 17:59

Jeżeli kalki mają niezbyt skomplikowany kształt, to możesz spróbować je zamaskować i pomalować wszystko wokół, ale to wymaga trochę wprawy i delikatnego maskowania - chyba że malujesz pędzlem - wtedy łatwiej.
Ale spróbuj te kalki po prostu odmoczyć - może się uda, jeżeli nie są pokryte żadnym lakierem.
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez radoslaw6363 » poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 22:21

Z odmaczaniem bym nie ryzykował :mrgreen: Pomysł z maskowaniem bardziej mi się podoba , tyle że można najpierw zabezpieczyć kalki lakierem bezbarwnym !
Najbardziej podoba mi się pomysł zakupu nowych kalek :lol:
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez radoslaw6363 » poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 22:22

Ze strony - http://www.modelowanie.fora.pl/problemy ... k,154.html
No i sprawa się rozwiązała przypadkowo, odpowiedź na to pytanie jest taka że należy użyc do tego taśmy maskującej. Nakłada się ją na kalkę mocno dociska i odrywa, kalka schodzi w całości i zostawia lakier na swoim miejscu
A tutaj patent ze strony http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f ... view=print
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje