revell BMW R-12 with Sidecar 1:35 afrikakorps

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

revell BMW R-12 with Sidecar 1:35 afrikakorps

Postprzez red_key » niedziela, 13 kwietnia 2014, 19:26

Witam szanownych modelarzy,

jako że jestem totalnie świeży na forum i jest to mój pierwszy wątek, chciałem powiedzieć wszystkim zgromadzonym, witam serdecznie :), wyjaśnię jeszcze że nie jestem jakimś wielkim miłośnikiem tematu WWII, w modelarstwo bawię się od dziecka w różnej tematyce, z przerwami i powrotami, dostarcza mi to frajdę i dlatego do tego wracam, jestem właśnie na etapie powrotu po paru latach, w których wiele się zmieniło, na rynku modelarskim przede wszystkim, pod względem chemicznych specyfików z którymi mam zamiar poeksperymentować, zakupiłem również mój pierwszy aerograf, co uważam za wielkim przełom w moim warsztacie :), ogólnie historia jakich wiele ... , co by nie zanudzać przejdę do rzeczy:

Jakiś czas temu dostałem w prezencie model BMW R-12 w skali 1:35, zestaw zawiera standardowo matryce ( moim zdaniem bardzo dobrej jakości) instrukcję i kalkomanie, można go wykonać w dwóch wersjach Panzerdivision "Afrikakorps" lub Russland 1942, do każdej z tych wersji mamy inne figurki, dwóch motocyklistów (Afrikakorps) lub motocyklista i świniak (Russland). Mój wybór padł na wersję Afrikakorps, jakoś bardziej działa na moją wyobraźnie, już widzę model na podstawce z pustynnym piaskiem, kamyczkami, kaktusem, suchą trawą, i może wielbłądem ?

Jestem jeszcze przed zakupami, i chciałem się was poradzić w paru kwestiach:

1. Piasek, jaki specyfik polecacie do symulacji piasku pustynnego, czy może być coś takiego ?
http://exito.sklep.pl/pl/p/MIG-P030-Pigment-Beach-Sand/3361
czy może jakieś pigmenty z vallejo ?

2. Farby, przerzuciłem się na akryle vallejo, i pokochałem ich zapach :D tak że wolał bym przy nich pozostać, znalazłem taki zestaw,
http://exito.sklep.pl/pl/p/VALLEJO-Model-Air-Set-78409-German-Afrika-Korps-DAK-1941-42/18354
będzie dobry ? brać ;) ?

3.Okablowanie, myślę o małej waloryzacji, chciałbym jedynie dodać okablowanie, pytanie brzmi, jak grube druciki, i czy ktoś ma może jakieś materiały, wiedzę, która pomogła by mi je rozmieścić ?, bo nie mam zielonego pojęcia jak je poprowadzić :/

4.Może ma ktoś nie potrzebnego wielbłąda z jeźdźcem ? albo z osiołkiem coś takiego jak tu :
http://exito.sklep.pl/pl/p/MASTER-BOX-3559-135-Deutsches-Afrika-Korps/4607

5.Trawa,
http://exito.sklep.pl/pl/p/POLAK-4146-Kepy-trawy-wariant-E6/9757

i to chyba wszystko z moich wątpliwości, bardzo proszę o opinię i pomoc w wyborze specyfików, jeśli coś jeszcze by się przydało z rzeczy które dają fajne pustynne efekty to jestem otwarty na sugestie i propozycje.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
red_key

Reklama

Re: revell BMW R-12 with Sidecar 1:35 afrikakorps

Postprzez red_key » piątek, 18 lipca 2014, 11:36

Powolutku, ale do przodu ;) posklejane, po szpachlowane, wykąpane i przygotowanie do nałożenia podkładu.

Obrazek

Obrazek
red_key

Postprzez Voltan » piątek, 18 lipca 2014, 14:29

red_key napisał(a):już widzę model na podstawce z pustynnym piaskiem, kamyczkami, kaktusem, suchą trawą, i może wielbłądem ?

Hej, przyjacielu z kaktusem to byłbym bardzo ostrożny, gdyż pochodzą z Ameryki.

A model zapowiada się ciekawie. To bardzo ładny motocykl, nawet miałem okazję się przejechać przed laty.
Voltan

Postprzez Sherman » piątek, 18 lipca 2014, 20:58

Voltan napisał(a):Hej, przyjacielu z kaktusem to byłbym bardzo ostrożny, gdyż pochodzą z Ameryki.

Voltan, a co powiesz na te zdjęcia ;o)
Obrazek
Obrazek
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez Voltan » sobota, 19 lipca 2014, 09:25

Hm, co powiem?

Te pierwsze to zdjęcie z manewrów w Nowym Meksyku, a to drugie to z ogrodu botanicznego :)

Tak na poważnie, to jestem zaskoczony.

Musieli je przywlec do Afryki handlarze niewolników.
Voltan

Postprzez red_key » sobota, 19 lipca 2014, 10:14

Drugie zdjęcie jest genialne !
w takich zasiekach to ich nikt nie dosięgnął ;)

Musze zaktualizować dane co do projektu, kaktus prawdopodobnie będzie, jeszcze nie wiem jak mi wyjdzie, bo będę robił go sam, jeśli nie będę zadowolony z efektu to zrezygnuje z tego pomysłu, wielbłąda nie będzie, myślę o okablowaniu, ale nie mam zielonego pojęcia jak z skąd dokąd przebiega (próbowałem podpatrzyć na innych modelach, z skąd to może jeszcze da się zdiagnozować ale dokąd już nie bardzo ;) ), czy ktoś może pomóc w tym temacie ? (szukałem w sieci z marnym skutkiem)

Obrazek
red_key

Postprzez Vortighern » sobota, 19 lipca 2014, 20:59

Mam metodę na piasek. Piaskowiec do terrarium i wiertarka z kamieniem szlifierskim. wychodzi piach z gródkami o różnej wielkości. Ja tak do 1:72 robię ale miele 2 razy. Do 35 wystarczy pewnie w jakiejś torbie taki piaskowiec parę razy młotkiem do mięsa pierdzielnać i masz i kamień i skały itp.
Co do kabelków:
http://arecki113.republika.pl/schematy/bmwr75.JPG
http://arecki113.republika.pl/schematy/bmwr12.jpg
http://www.kartonwork.pl/forum/viewtopi ... fb91f10eb1
Tu co prawda R 75 ale Papierowi w skali 1:25 bardzo dbają o szczegóły i tam jest sporo o kabelkach. A kable w każdym motocyklu idą podobnie :) Looknij tam cały temat.
Vortighern

Postprzez KrzychuP » niedziela, 20 lipca 2014, 14:06

Kup sobie pastę Valejjo Desert Sand a starczy ci na wiele,wiele podstawek.
KrzychuP

Postprzez red_key » sobota, 2 sierpnia 2014, 12:50

Dziękuję Panowie za rady i informację, zakupiłem i przetestowałem pastę symulującą pustynny piasek i jestem zadowolony,
jako podstawkę użyłem dębowy klocek, na który nakleiłem dwie warstwy kartonu który następnie obsmarowałem pastą vallejo,
dodałem parę kamyczków akwarystycznych, trawki polaka, drobnych suchych korzeni, psikłem różnymi piaskowymi odcieniami farby akrylowej vallejo, i na koniec dodałem troszkę pigmentów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
red_key

Postprzez Akahoshi » poniedziałek, 4 sierpnia 2014, 11:05

A kaktusy gdzie? :P
Pozdrawiam
Artur
Akahoshi

Postprzez red_key » poniedziałek, 4 sierpnia 2014, 12:52

Akahoshi napisał(a):A kaktusy gdzie? :P

kaktusozoo już niebawem .. ;o)
red_key

Postprzez red_key » niedziela, 3 maja 2015, 13:38

Witam,

chciałem zamknąć temat, i wrzucam finalne zdjęcia, niestety dożo rzeczy nie wyszło tak jak zamierzałem ( chociaż jak się przymruży oczy to jest nawet ok), może komuś fotki przydadzą się jako inspiracja. Głownie do malowania używałem farb Vallejo (tabliczka wykonał na laserówce, stylizowana na tablicę rejestracyjną tylną).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
red_key

Postprzez Grymson » niedziela, 3 maja 2015, 19:04

Jak dla mnie bomba !!! Zrobił bym tylko tą podstawkę nico niższą ale ogólnie jest naprawdę spoko :)
"Jedna śmierć to tragedia, milion to statystyka." J. Stalin
www.grymson89.blogspot.com
T-34/76 "За Советскую Эстонию" AFV Club 1:35 - 60%
AH-1W no. 246 HML/A-369 Italeri 1:48
Grymson

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat