MiG-29 UB, Revell 1:32 Numer 64

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

MiG-29 UB, Revell 1:32 Numer 64

Postprzez KRL » niedziela, 3 maja 2015, 17:50

Czas długiego pobytu w domu zbliża się ku końcowi od poniedziałku powrót do pracy i koniec wielogodzinnych posiedzeń przy modelach.
Ostatnie pięć dni spędziłem od rana do późnych godzin nocnych nad modelem od którego nie tak dawno rozpoczynałem swoją modelarską przygodę.

O samym modelu nie ma sensu wiele pisać - nie jest to model najwyższych lotów choć jak za kwotę 140zł wydaje się być naprawdę przyzwoity szczególnie jeżeli jesteście jak ja fanami tej skali.
MiG'a 29 UB wykonałem niezgodnie z zawartością pudełka raz że jak napisałem jako pierwszy model w swoim życiu w styczniu tego roku skleiłem takiego samego MiG'a zgodnie z tym co przewidział producent.
Tym razem najważniejszy był numer 64. Numer ten ma dla mnie wyjątkowe znaczenie, więc powstał 29'y z takim właśnie numerem, który stacjonował w bazie w Mińsku Maz.
Przy okazji dziękuję kolegom z forum Modelwork i PWM za pomoc w znalezieniu dokumentacji, fotek i udzieleniu wielu ważnych dla mnie wskazówek.
Nie wiem czy do dziś dnia ten samolot jest jeszcze użytkowany, wiem natomiast że można znaleźć fotki tego konkretnego egzemplarza w trzech kamuflażach.

Teraz wybieram się na dłuższy urlop modelarski - natomiast po powrocie zamierzam dalej szlifować swój warsztat i podnosić modelarskie umiejętności.
W szafie jeszcze kilka modeli jest teraz tylko czasu nie co zabraknie ale ostatnio naprawdę mocno zaszalałem i przed kolejnym projektem muszę pomyśleć o półce na modele.

Wiele jeszcze brakuje moim modelom jednak w porównaniu do pierwszego MiG'a 29 widzę spore postępy no i w końcu odważyłem się wykonać uszczelkę na osłonie kabiny i to mnie bardzo cieszy.

Zapraszam do oglądania.

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Na warsztacie
wietrzenie
KRL

Reklama

modele polskich samolotów

Re: MiG-29 UB, Revell 1:32 Numer 64

Postprzez Voltan » poniedziałek, 4 maja 2015, 12:40

No dobra, nie znam się, ale mi się podoba. Bardzo fajnie że w tym kamo, nieoklepanym.
Malarsko bardzo przyjemny i świetne dysze. Ładne fotki!
Voltan

Postprzez rudolf24 » poniedziałek, 4 maja 2015, 12:53

Naprawdę fajny model, budowałeś go prosto z pudła czy coś dodałeś ?
rudolf24

Postprzez posejdon » poniedziałek, 4 maja 2015, 13:07

Bardzo ładny - taki efekciarski ;o) . Robi wrażenie. Czyściutkie i ostro pomalowane oszklenie. Bardzo się podoba.
posejdon

Postprzez Leszek Szopieray » poniedziałek, 4 maja 2015, 14:58

Ładny.
Leszek Szopieray

Postprzez KRL » poniedziałek, 4 maja 2015, 15:51

rudolf24 napisał(a):Naprawdę fajny model, budowałeś go prosto z pudła czy coś dodałeś ?

Po za kamuflażem i kalkami to model w 100% pudełko.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Na warsztacie
wietrzenie
KRL

Postprzez PawelG. » wtorek, 5 maja 2015, 06:34

Bardzo ładnie, czysto sklejony i pomalowany :!: Na przyszłość spróbuj popracować nad wyciekami, wyglądają trochę zbyt intensywnie.
eSeF-FloreSef
PawelG.

Postprzez Maciej Gruca » wtorek, 5 maja 2015, 08:58

Hej!
Czy mi się tylko wydaje, że w kolejnym Twoim modelu jest problem z fotelami w kabinie? Jakby jakieś niskie, pozapadane były.
Ale może to kwestia zdjęć.

Ogólnie model prezentuje się bardzo fajnie.
Maciej Gruca

Postprzez Kuba P. » wtorek, 5 maja 2015, 12:54

Wszystko fajnie ale czy czasem nie za mocno rozchyliłeś stateczniki pionowe (może to wina zdjęć)?

Obrazek
Kuba P.

Postprzez KRL » wtorek, 5 maja 2015, 12:59

Maciej Gruca napisał(a):Hej!
Czy mi się tylko wydaje, że w kolejnym Twoim modelu jest problem z fotelami w kabinie? Jakby jakieś niskie, pozapadane były.
Ale może to kwestia zdjęć.

Ogólnie model prezentuje się bardzo fajnie.

Absolutnie nie wykluczam błędu z mojej strony - choć w wypadku fotela jest go naprawdę trudno zrobić. W fotelu są dwie wystające części takie "bolce" które wchodzą w dwa otwory umieszczone w częśći podłogi kabiny i nawet gdyby te wystające bolce ułamać to różnica w wysokości montażu będzie na poziomie 1-2mm.

Rozpocząłem więc studiowanie fotek MiG'ów 29UB i pierwsze co zauważyłem to fotel w wersji jednomiejscowej jest montowany znacznie wyżej niż w wersji dwu miejscowej bardzo blisko osłony kabiny.
Wystaje także znacząco ponad skrzynkę bezpieczników natomiast w wersji UB jest on montowany na równi ze skrzynką tak przynajmniej wynika z fotografii.

Na fotce czerwonym kolorem zaznaczyłem wysokość fotela względem skrzynki bezpieczników, natomiast na zielono zaznaczyłem coś czego w ramkach modelu Revella nie ma w ogóle - nie wiem co to jest za część ale wygląda to tak jakby była montowana do fotela - przez co wydaje się on większy - wyższy.

Na fotce za wersją dwumiejscową widać także wersje jednomiejscową i "zagłówek" fotela kończy się w niewielkiej odległości od szyby a więc tam jak wspomniałem fotel montowany jest znacznie wyżej.

ObrazekObrazek

Na kolejnym zdjęciu dostrzegłem, że część zaznaczona kolorem zielonym nie jest montowana do fotela tylko do osłony kabiny.
Obrazek

Reasumując - wydaje mi się z bardzo dużym naciskiem na "wydaje" że wysokość fotela jest w tym wypadku ustawiona prawidłowo.
Ostatnio edytowano wtorek, 5 maja 2015, 20:42 przez KRL, łącznie edytowano 1 raz
Na warsztacie
wietrzenie
KRL

Postprzez Solo » wtorek, 5 maja 2015, 14:50

Piękna robota.
Malowanie jest - rzekłbym - subtelne.
No i tempo - robisz w kilka dni to co ja robię w 3 miesiące.
Solo

Postprzez Jurek Greinert » wtorek, 5 maja 2015, 17:23

Świetnie pomalowany Mig-uś w moim ulubionym kamo. Tylko prośba na przyszłość. Używaj dłuższych ogniskowych do zdjęć bo inaczej wszystko masz zniekształcone i przy okazji pytania np. o rozchylenie stateczników pionowych.
Pozdrawiam Jurek

GALERIA
Warsztat : Fokker D-XXI
Jurek Greinert

Postprzez KRL » środa, 6 maja 2015, 18:35

Dziękuję wszystkim za słowa wsparcia, pozytywne oceny oraz zwrócenie uwagi na niedociągnięcia.

Dodatkowe fotki dysz wysłałem na PW myślę że nie ma sensu wklejać tu kolejnych fotek.
Na warsztacie
wietrzenie
KRL

Postprzez Jurek Greinert » niedziela, 10 maja 2015, 07:21

A jeszcze chciałbym dopytać o konkretne farby, kolory i numery których użyłeś. Po co mam wyważać otwarte drzwi, Twoje kolorki są OK, ja mam naszykowane autentyki z MM ale może jest lepszy pomysł?
Pozdrawiam Jurek

GALERIA
Warsztat : Fokker D-XXI
Jurek Greinert

Postprzez KRL » niedziela, 10 maja 2015, 09:23

Jurek Greinert napisał(a):A jeszcze chciałbym dopytać o konkretne farby, kolory i numery których użyłeś. Po co mam wyważać otwarte drzwi, Twoje kolorki są OK, ja mam naszykowane autentyki z MM ale może jest lepszy pomysł?

Postaram się tak w miarę dokładnie to wyjaśnić ale z tego co wiem to wielką pomocą dla większości modelarzy nie będę w tej materii jak kot chodzę własną ścieżka.
Nie używam do lakierowania (malowania) modeli farb modelarskich tylko produktów PPG Refinisch i PPG Industries Aerospace ta druga firma jest dostawcą lakierów i farb na linię fabryczną większości producentów samolotów i uzbrojenia na świecie.

Korzystając z programu firmowego mogę sobie przełożyć kody kolorów PPG Aerospace na kolory PPG Refinish i tak wykonuje sobie farby do lakierowania modeli.
Na szczęście większość kolorów na świecie daję się przełożyć z jednego standardu na drugi i tym sposobem mogę przełożyć standard PPG Refinish na FS i tak kolor szary oznaczony u mnie jako 30120602-4 to FS36375 natomiast z zielenią sprawa jest nie co bardziej skomplikowana oryginalny symbol to T2020GY71 natomiast przekładając to na FS najbliżej będzie FS14491.

Mam nadzieję, że choć odrobinę przybliżyłem ci info o kolorach jakie ja użyłem.
Na warsztacie
wietrzenie
KRL

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli