Deutsches Museum - Monachium

Nasze wrażenia, relacje z różnych imprez, zawodów, spotkań oraz wizyt w muzeach.

Deutsches Museum - Monachium

Postprzez radoslaw6363 » sobota, 2 maja 2015, 14:22

Dziś postanowiłem w końcu odwiedzić Deutsches Museum na wyspie muzealnej w Monachium ;o)
Jest to ogromna kolekcja związana z rozwojem techniki, od samolotów po okręty podwodne. W podziemiach muzeum jest dłuuga trasa dla turystów prowadząca przez kopalnie węgla, soli i rud metali. Przedstawino tam pracę górników i urządzenia stosowane w kopalniach dziś i przed wiekami. Ponadto jest wiele innych ekspozycji.
Dla mnie najciekawsza była kolekcja lotnicza i marynistyczna :lol:
Szczegółowe zwiedzanie mogłoby potrwać kilka dni :(
Obrazek
Okręt podwodny U-1
Obrazek
W muzeum znajduje się mnóstwo modeli i dioram :idea: W tym jedna spodobałą mi się szczególnie viewtopic.php?f=77&t=7059&p=922121#p922121
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Nie ma tu ani jednego obrazka , to wszystko dioramy ;o)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Parada żaglowców :mrgreen:
Obrazek
Obrazek
Znalazłem i Polski akcent , niestety w nie najlepszym stanie :twisted:
Obrazek
Obrazek
W skali 1/1 można zobaczyć między innymi samoloty Rumpler C IV, Fokker Dr-1,Fokker F-13 , Ju- 52, Bücker Bü 131 Jungmann,Fieseler Fi 156 "Storch", Me-108, Me- 109 E, Me- 163, Me-262,Bachem Ba 349 Natter, Lockheed F-104 Starfighter.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Jak widać oponki błyszczą :shock:
Obrazek
Silnik Me-262
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Dziobowa część sterowca
Obrazek
Gondola sterowca
Obrazek
Diorama przedstawiająca bazę sterowców, na pierwszym planie widoczna część dziobowa.
Obrazek
W ekspozycji nie zabrakło wunderwaffe V- 1 i rakiety V- 2 wokół której biegną schody z parteru na najwyższe pięrto.
Ekspozycję ,,cudownych'' broni uzupełnia kierowana bomba szybująca Henschel Hs 293.
Obrazek

Wstęp do muzeum kosztuje 11 euro. Dla uczniów i studentów 4 , dzieci do lat 6 wstęp darmowy :lol:
Uwaga można nabyć bilet za 16 euro :!: Pozwala na wstęp do 3 muzeów :idea: Poza opisywanym daje prawo wstępu do Ferkehrszentrum (muzeum pojazdów ) i Flugwerft Sleisheim (muzeum lotnictwa) :!: :!: :idea: :!: :!:
Ostatnio edytowano środa, 6 maja 2015, 10:05 przez radoslaw6363, łącznie edytowano 19 razy
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Reklama

Re: Deutsches Museum - Monachium

Postprzez rotpol13 » niedziela, 3 maja 2015, 21:49

Zapierająca dech w piersiach relacja!
Jak tam trafiłeś? :mrgreen:
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 4 maja 2015, 00:32

Unglaublich!!! :!: :!: :!: :!: ;o) ;o) ;o) ;o) 8-) 8-) 8-) 8-)

Me 163 tak nawiasem...
Kuba P.

Postprzez radoslaw6363 » poniedziałek, 4 maja 2015, 06:08

rotpol13 napisał(a):Zapierająca dech w piersiach relacja!
Jak tam trafiłeś? :mrgreen:

Trafić całkiem łatwo :arrow: Trza jechać pierwej w bok od kowalowej miedzy, dalej wedle trzech buczków w prawo, póżniej prosto wedle Staśkowego zagonu i przy kapliczce na rozstaju w lewo, a dalej to nie wiem :shock: bo nawigacja prowadziła ;o)
Adres :lol: Museumsinsel 1, 80538 München
A tak poważnie to w kilku krajach dane mi było pomieszkiwać i w każdym próbuję coś ciekawego zobaczyć :D
Niestety, lepszy aparat fotograficzny (z jasnym obiektywem)kupiłem dopiero w ubiegłym roku :evil: Takich relacji mogłoby być sporo więcej :lol:

Kuba P. napisał(a):Unglaublich!!! :!: :!: :!: :!: ;o) ;o) ;o) ;o) 8-) 8-) 8-) 8-)

Me 163 tak nawiasem...

No jasne już poprawiłem :cry:

Tak wygląda muzeum z góry ;o)
Obrazek
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez kocur » środa, 13 maja 2015, 10:39

Zacne Muzeum...
DM posiada filię w Oberschleißheim, na lotnisku niedaleko Monachium. Myślę że z naszego punktu widzenia (mojego :lol: ) ciekawsze.
Duża kolekcja samolotów między innymi he-111, pamiętam że największe wrażenie na mnie zrobił....
Zdjęć nie posiadam, bo to było w czasach kliszy ale na pewno warte zobaczenia.
"Żyjcie w zgodzie z ptakami, niech płoną serca, a oczy Wasze niech, nigdy nie znaja łez" (RR)
kocur

Postprzez radoslaw6363 » środa, 13 maja 2015, 10:49

Byłem :lol: widziałem :lol: i wybiorę się znowu, ale tym razem z aparatem :shock:
Jeżeli chodzi o ten wspomniany przez Ciebie muzealny He-111 to jest to licencyjna Hiszpańska wersja tego samolotu, produkowana w zakładach CASA.
Samoloty z silnikami Jumo 211 zostały wycofane w 1958 roku. Maszyny wyposażone w silniki Rolls-Royce Merlin 500-29 dotrwały aż do 1975 roku i właśnie taki samolot stoi w muzeum.
Samoloty CASA 2.111 były używane jako bombowce bliskiego wsparcia przeciwko Marokańczykom podczas wojny Ifni w latach 1957-1958.
Co ciekawe Hiszpańskie He-111 zagrały w filmach "Patton" i "Bitwa o Wielką Brytanię". :idea:
Do dziś zachowało się około 14 samolotów CASA 2.111. Ostatni latający egzemplarz uległ wypadkowi w dniu 10 lipca 2003 podczas podchodzenia do lądowania na lotnisku Cheyenne, w stanie Wyoming, w USA. Obydwaj piloci zginęli.
radoslaw6363

Powrót do Imprezy - relacje - spotkania - muzea