Solo napisał(a):KRL napisał(a):W kwestii kolorów wygląda to następująco: podkład - kolor czarny - w moim przypadku perła Titanium+Alu Fine (odpowiednikiem w produktach modelarskich będzie Burnt Iron. Miejsca ruchome wykonane są Smoke-Graphit niestety tu nie wiem czy i jaki jest odpowiednik w farbkach modelarskich.
No właśnie to ten pierwszy kolor mi chodziło, bo zawsze mam problem z identyfikacją jaki to metalizer.
Powiadasz, że to odpowiednik Burnt Irona?
W metalizerach jest on zwykle bardzo ciemny, więc to raczej nie to.
Nie jest to po prostu jakiś odcień tytanu, z lekką domieszką złota?
Ten drugi kolor to po prostu chyba czarny matowy, bądź jakiś czarny metalik.
Niestety tak to już jest z tymi odpowiednikami - bardzo się różnią między poszczególnymi firmami. Dla przykładu Gunze H308 i jego odpowiednik z Tamiyii to dwa różne kolory.
Ja używam tego co mam na mieszalniku daje to znacznie większe możliwości kolorystyczne niż to co mamy w farbach modelarskich.
Co ważniejsze z racji dodatkowych mediów typu korektory flopu, siły krycia, korektorów metameryzmu można bardzo mocno kombinować z kolorystyką, odcieniami itd.
Jednak sprawdzałem to osobiście mój Tytanium Pearl jest bardzo podobny do Burnt Iron Model Master aplikowany na szarość SG04 pamiętaj, że w przypadku metalizerów bardzo ważne jest tło.
Jeżeli wychodzi ci ciemny zmień kolor tła na srebrny dodatkowo metalizery zawierają ziarno metaliczne, więc w zależności czy produkt położony jest na mokro czy wypruszony uzyskujemy nie co różne odcienie - chodzi o ułożenie ziarna metalicznego.
Wylanie (położenie dość grubej, pełnej warstwy na mokro) = kolor ciemniejszy
Wypruszenie = kolor jaśniejszy.
Ten drugi kolor to Graphit Pearl i odpowiednika tego w kolorach modelarskich nie znalazłem ale zapewne da się pomieszać czarny - tylko musi to być czarny typu Jet Black ze srebrem i uzyskasz taki kolor. Ten kolor przypomina nie co osmolenia nie jest to typowa czerń.