F-15 DJ, GWH

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: F-15 DJ, GWH

Postprzez KRL » poniedziałek, 25 maja 2015, 19:03

Pozwolę sobie na małą sugestię dotyczącą farb i lakierów w ogólnym ujęciu.
Widzę, że wielu modelarzy popełnia dość poważny błąd techniczny stosując materiału lakiernicze zwane też często na forum malarskimi.

Jeżeli nakładamy kolory, który zamierzamy zamknąć warstwą lakieru bezbarwnego (wykończenie bez znaczenia: matt, semi, gloss) to powinniśmy wykonać aplikację lakieru bezbarwnego w odpowiednim czasie.
Nie tylko istotne jest odparowanie lub zachowanie minimalnego odpowiedniego czasu między nałożeniem koloru (bazy) a lakieru bezbarwnego ale także istotny jest maksymalny odstęp czasowy.
Zwykle ten czas maksymalny to 12 do max 24godz nałożenie lakieru po takim czasie osłabia przyczepność między powłokową materiału a to ma wpływ na dalsze prace i może spowodować - zerwanie filmu w skrajnych przypadkach.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Na warsztacie
wietrzenie
KRL

Reklama

Postprzez rotpol13 » poniedziałek, 25 maja 2015, 19:30

Fazy księżyca też nie pozostają bez znaczenia :mrgreen:
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez RAV » poniedziałek, 25 maja 2015, 19:34

KRL napisał(a):Jeżeli nakładamy kolory, który zamierzamy zamknąć warstwą lakieru bezbarwnego (wykończenie bez znaczenia: matt, semi, gloss) to powinniśmy wykonać aplikację lakieru bezbarwnego w odpowiednim czasie.
Nie tylko istotne jest odparowanie lub zachowanie minimalnego odpowiedniego czasu między nałożeniem koloru (bazy) a lakieru bezbarwnego ale także istotny jest maksymalny odstęp czasowy.
Zwykle ten czas maksymalny to 12 do max 24godz nałożenie lakieru po takim czasie osłabia przyczepność między powłokową materiału a to ma wpływ na dalsze prace i może spowodować - zerwanie filmu w skrajnych przypadkach.

Wywód imponujący, ale dalej nie wiem, czy należy te 12 czy 24 h odczekać przed lakierowaniem, czy wręcz przeciwnie - zdążyć przed ich upływem? Możesz prościej?
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez KRL » poniedziałek, 25 maja 2015, 19:38

Lakier bezbarwny powinien być nałożony na bazę nie później niż 24h po nałożeniu tejże bazy (koloru) jeżeli produkty są aktywowane dodajemy przyspieszacza nie mylić z utwardzaczem to czas do aplikacji lakieru bzb nie powinien być dłuższy niż 12h.

Nie chciałem zagmatwać a raczej podpowiedzieć ale przyzwyczajenie z pracy powoduje, że mogę używać jeżyka nie zawsze zrozumiałego. Postaram się jednak poprawić w tej materii.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Na warsztacie
wietrzenie
KRL

Postprzez PawelG. » poniedziałek, 25 maja 2015, 20:26

KRL napisał(a):Pozwolę sobie na małą sugestię dotyczącą farb i lakierów w ogólnym ujęciu.
Widzę, że wielu modelarzy popełnia dość poważny błąd techniczny stosując materiału lakiernicze zwane też często na forum malarskimi.

Jeżeli nakładamy kolory, który zamierzamy zamknąć warstwą lakieru bezbarwnego (wykończenie bez znaczenia: matt, semi, gloss) to powinniśmy wykonać aplikację lakieru bezbarwnego w odpowiednim czasie.

Nie rozumiem o co kaman... Piszesz o moim modelu czy ogólnie :?:
eSeF-FloreSef
PawelG.

Postprzez KRL » poniedziałek, 25 maja 2015, 20:28

Ogólnie.
Na warsztacie
wietrzenie
KRL

Postprzez PawelG. » poniedziałek, 25 maja 2015, 20:30

Ok, bo myślałem, że ślady maskolu wziąłeś za lakier błyszczący ;o)
eSeF-FloreSef
PawelG.

Postprzez HK1885 » poniedziałek, 25 maja 2015, 20:40

A tak w ogóle to kiedy zdejmiesz maskowanie? Ile tych kolorów zamierzasz jeszcze wmalowywać? ;o)
HK1885

Postprzez RAV » poniedziałek, 25 maja 2015, 22:02

KRL napisał(a):Lakier bezbarwny powinien być nałożony na bazę nie później niż 24h po nałożeniu tejże bazy (koloru) jeżeli produkty są aktywowane dodajemy przyspieszacza nie mylić z utwardzaczem to czas do aplikacji lakieru bzb nie powinien być dłuższy niż 12h.

Humbrol z terpentyną, Gunze z Levelling Thinnerem... bez różnicy?
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez ROBERT » poniedziałek, 25 maja 2015, 22:17

HK1886 napisał(a): Ile tych kolorów zamierzasz jeszcze wmalowywać? ;o)

trochę gołego plastiku zostało :->
ROBERT

Postprzez Daniel iceman Gronowski » wtorek, 26 maja 2015, 19:01

KRL napisał(a):Pozwolę sobie na małą sugestię dotyczącą farb i lakierów w ogólnym ujęciu.

Zmalowałem dziesiątki modeli i to co piszesz to dla mnie bełkot lakiernika z garażu. Jaki film można zerwać?
Daniel iceman Gronowski

BoB 1 miejsce

Postprzez leonn » wtorek, 26 maja 2015, 21:47

Witam.
To o czym wspomniał KRL to jak najbardziej prawda, bo chyba każdy widział auta z których lakier bezbarwny odpada płatami... jednak nie wiem jak to odnosi się do miniatur :/ o ile spotkałem sie z tym w skali 1:1 to na modelu nigdy mi się nie zdarzyło. tak samo jak nigdy przy naprawie lakierniczej nie używałem np sidoluxu ;) ale na pewno nie zaszkodzi mieć tej świadomości. mimo że chemia modelarska ma wiele podobieństw do tej używanej w branży motoryzacyjne,j to jednak nie należy wrzucać wszystkiego do jednego worka...
pozdrawiam
leonn

Postprzez potez » wtorek, 26 maja 2015, 21:57

KRL ma oczywiście rację tylko jest jedno ale:
Tutaj w zasadzie ludziska modele malują a nie lakierują 8-)
No i raczej nie będzie nikt nimi pomykał dwie paczki autobaną no i nie będa raczej stały pod chmurką :mrgreen:
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez Mikolaj75 » wtorek, 26 maja 2015, 22:36

Na dwie paczki to taki eF nawet przedniego kółka nie podniesie ;o) Ale model w pudełku w bagażniku na festiwal to już taką prędkość może osiągnąć...
Schemat ciekawy i z pewnością efekt końcowy warty będzie obejrzenia.
Mikolaj75

Animal Planet

Postprzez MadYarpen » środa, 27 maja 2015, 09:06

Ja natomiast widzę taki problem, że po 24h na błyszczących gunze H można bardzo łatwo zostawić odciski palców. Więc wolę zaryzykować i odczekać nieco dłużej;)
MadYarpen

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat