Przedmiotem moich działań będzie tym razem nie RAF i nie Spitfire (dziwne trochę, no nie?), ale Regia Aeronautica i Fiat G.50 "Freccia" firmy Secter (pakowany też przez Hasegawę). Ponieważ na zadane pytanie w wątku "organizacyjnym" nikt nie zaprzeczył, pozwolę sobie zilustrować udział Włochów w BoB modelem głównie "spudła", z niewielkim dodatkiem dedykowanych blaszek Eduarda i może fotelem Airesa, o ile uda mi się go w porę nabyć.
Ponieważ mam trochę dosyć straszących mnie nocą "Złośnic", model będzie relaksowy, bez napinki - nie będę korygował silnika, ani jego okapotowania, kształtu modelu ani linii podziału.
Troszkę części powycinałem, imitacja silnika nawet została kiedyś pomalowana, ale żadnej części nie dotknął klej, więc mam nadzieję, że zostanę dopuszczony do dalszych etapów konkursu.
Malowanie oklepane - majora Bonzano, dowódcy 20* Gruppo 56* Stormo z Belgii - październik 1940. Jeśli ktoś miałby jakieś fotki rzeczonej maszyny, chętnie przygarnę - mam parę wątpliwości co do samolotu i jego reprezentanta.
Rys historyczny w ewentualnej galerii.
Tak wygląda projekt i jego początek. Mam nadzieję, że uda mi się na tyle zmobilizować, żeby model skończyć

Saluti!