Orlik 1/48

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

Re: Orlik 1/48

Postprzez potez » czwartek, 18 czerwca 2015, 20:32

tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Reklama

Postprzez Flacha » czwartek, 18 czerwca 2015, 20:51

Przy innym oświetleniu tego elementu wygląda to zgoła inaczej
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Andrzej Ligocki
Portfolio
Na tapecie SARAF
Flacha

Postprzez potez » czwartek, 18 czerwca 2015, 20:59

Obrazek

Pozwolę sobie wyrazić pochopną, nieprzemyślaną tudzież obrzydliwie nieobiektywną opinię w pełni zdając sobie sprawę po jak kruchutkim lodzie stąpam, aczkolwiek w pełni potwierdzoną przez Twoje zdjęcia, że nie o oświetlenie tu chodzi...
To nie oświetlenie jest problemem, niestety :cry:
Ostatnio edytowano czwartek, 18 czerwca 2015, 21:16 przez potez, łącznie edytowano 1 raz
potez

Postprzez Kuba P. » czwartek, 18 czerwca 2015, 21:00

potez napisał(a):Patrzeć i widzieć...

W porządku, mam zestaw i patrzę oraz widzę. Podobnie jak inne zestawy tak i ten jest bazą wyjściową do wykonania modelu. Chyba tu nie mamy różnych zdań bo rozmawiamy na poziomie ludzi, którzy potrafią obserwować oryginał i właściwie kształtować jego model.

Ja chciałem tylko aby ktoś konkretnie wskazał miejsca jakie można poprawić i pokazał o co chodzi, wskazał jak.
Pokazałeś skrzydło i ja wiem, że linie poszycia warto wyostrzyć, na górze odtworzyć na nowo turbulizatory. Komory podwozia można uzupełnić. Fajnie odciąć lotki i klapy i ogólnie klapy opuścić warto bo w Orliku one dość ładnie jadą w dół...ale coś więcej?
Bryła, geometria? Coś, co przeciętnie zdolny modelarz już uzna za zbyt trudne?
Kuba P.

Postprzez potez » czwartek, 18 czerwca 2015, 21:13

Kuba P. napisał(a):Podobnie jak inne zestawy tak i ten jest bazą wyjściową do wykonania modelu.

Kuba P. napisał(a):Coś, co przeciętnie zdolny modelarz już uzna za zbyt trudne?

Jakz baza? Jakie wyostrzanie? W żywicy? Dałeś za model prawie 3 paczki i uważąsz że jest OK? Macasz skrzydło i wszystko ci pasuje? A to powiedz mi jak taki przeciętnie zdolny modelarz jak ja ma zrobic z niego skrzydło orlika z krawędzia spływu , która nie będzie miała 1 mm grubości? 8-)
A co do szczegółów to znajdź czym różnia się te dwa zdjcęcia:
Obrazek
Obrazek

Ja mam dzisiaj bardzo dobry humor i już nie chce mi się dalej ...
potez

Postprzez Kuba P. » czwartek, 18 czerwca 2015, 21:18

potez napisał(a):akz baza? Jakie wyostrzanie? W żywicy? Dałeś za model prawie 3 paczki i uważąsz że jest OK?

Dziś dałem prawie 3 paczki za Pb do [H] i nie mogę nią cały czas zapierniczać na granicy uślizgu dupy z ryczącym 6500 RPM iVTEC jak tylko mam chęć. Szlag by trafił Orlen, prawda? Jego wina!

potez napisał(a):A to powiedz mi jak taki przeciętnie zdolny modelarz jak ja ma zrobic z niego skrzydło orlika z krawędzia spływu , która nie będzie miała 1 mm grubości?

Nie będę mówił, spróbuję zrobić.
Rozumiem jakiegoś nooba malarza łasego na klakę ale taki stary lis i spec jak Ty zadaje takie pytanie? AJM SZOKD.

potez napisał(a):A co do szczegółów to znajdź czym różnia się te dwa zdjcęcia:

Ja wiem, zdjęcie górne robił ktoś stojąc, zdjęcie dolne robiłem ja leżąc w Dęblinie pod Orlikiem tylko po to, bym ja + chętni współmodelarze mogli udoskonalić tak dokładnie ten o jakim mówimy model Orlika.
Po to wydałem jakieś półtorej paczki na Pb i znosiłem trud podróży z WWA do Dęblina. Taki widzisz jestem fajny facio. To,że nie piszesz skąd bierzesz zdjęcie pomijam, bom przecież fajny facio.

:)
Kuba P.

Postprzez potez » czwartek, 18 czerwca 2015, 21:30

Kuba P. napisał(a):Dziś dałem prawie 3 paczki za Pb do [H] i nie mogę nią cały czas zapierniczać na granicy uślizgu dupy z ryczącym 6500 RPM iVTEC jak tylko mam chęć. Szlag by trafił Orlen, prawda? Jego wina!

Wiesz ciężko mi ci współczuć takim wlewem bo ja dzisiaj wlałem za 500 ON do [OOOO] i mogę dzięki temu uwalniac te 800 Nm przy 1900RPM jak tylko mam chęć i mi prawka policja nie odbierze... 8-)

Stary lis i spec ma dosyć, że ktoś go r...a na kasę puszczając model robiony w mydle wykałaczką...bo mi się po prostu nie chce brać papieru na klocek i zrobić od nowa to za co zapłaciłem...nie mam ambicji robić od zera w żywicy co jest mega nieprzyjemne. A tutaj tylko takie radykalne kroki sa skuteczne. Co ty tam chcesz ostryć? te krzywe rowy? A żebyś popatrzył dalej niz skrzydełko od spodu to proszę na zachętę:
Obrazek
Ps: Kuba nie będę Ci pisał w odpowiedzi na twojego posta, że ci twoje własne zdjęcie wrzucam cobyś se pooglądał...nie przekraczajmy granic absurdu, ok?
Ostatnio edytowano czwartek, 18 czerwca 2015, 22:40 przez potez, łącznie edytowano 1 raz
potez

Postprzez Kuba P. » czwartek, 18 czerwca 2015, 21:41

potez napisał(a):Wiesz ciężko mi ci współczuć takim wlewem bo ja dzisiaj wlałem za 500 ON do [OOOO] i mogę dzięki temu uwalniac te 800 Nm przy 1900RPM jak tylko mam chęć i mi prawka policja nie odbierze...

Q7 ma mniejsze echo na radarze niż Accord?
No i kopciuchem latać?

potez napisał(a):Stary lis i spec ma dosyć, że ktoś go r...a na kasę puszczając model robiony w mydle wykałaczką...bo mi się po prostu nie chce brać papieru na klocek i zrobić od nowa to za co zapłaciłem...nie mam ambicji robić od zera w żywicy co jest mega nieprzyjemne. A tutaj tylko takie radykalne kroki sa skuteczne. Co ty tam chcesz ostryć? te krzywe rowy? A żebyś popatrzył dalej niz skrzydełko od spodu to proszę na zachętę:

Pohodicka.
Ja sam sobie bryły nie ulepie. Ale takie rzeczy już umiem poprawić. Mam Planet Models Ju 388 i Fw 190 Kanguruh w robocie i ten sam temat i jakoś to idzie. Powoli, 2 do przodu, 3 do tyłu czasem ale idzie.
Żeby się nie znęcać nad samym sobą, bo rano muszę wstać na to Pb do [H] i złe modele zarabiać powiem tylko tyle - Orlika nie było. Jest i lepszego póki co nie ma. Można sobie używać ale można i konstruktywnie podejść i działać.

ps - 800 Nm...wolę mieć 400 z biturbo R6 ale bez kleklekle :lol:
Kuba P.

Postprzez Izydor » czwartek, 18 czerwca 2015, 21:46

potez napisał(a):OBRAZEK

To wina zdjęcia, czy kadłub ma rzeczywiście zjechaną oś symetrii :?:
Czy może tak powinno być? Oryginał też tak ma?
Pytam, bo nie kumam w temacie Orlików.
Miał naturalną śmiercią od obucha paść, a jemu przyjdzie zginąć, jak na wojnie...
Izydor

Postprzez potez » czwartek, 18 czerwca 2015, 21:49

Orlika nie było i nie ma nadal ... to co jest jest niestety żal powiedzieć, bo w zyciu się nie spodziewałem że do tego dojdzie, gorsze jakościowo niż Iskra z choroszego. :cry:
Konstruktywnie to ja sobie Spada S51C1 skończę, będę miał z tego więcej radości. A na Orlika poczekam. Akurat nie jest to dla mnie ważny temat, nie mam ciśnienia.
Aha, Kuba liczę na warsztat. Tak żebys pokazał jak wyprowadzasz Orlika konstruktywnie na prostą :mrgreen:
Kuba P. napisał(a):ps - 800 Nm...wolę mieć 400 z biturbo R6 ale bez kleklekle

V8 nie klekocze, on po prostu śpiewa :P

Izydor napisał(a): To wina zdjęcia, czy kadłub ma rzeczywiście zjechaną oś symetrii :?:

Tak to wina zdjęcia. Podobnie jak tutaj:
Obrazek
i tutaj:
Obrazek
potez

Postprzez Drunkmaster » czwartek, 18 czerwca 2015, 22:09

Kuba P. napisał(a):blablabla

Jesteśmy w dziale nowości/in-boxy. Ja wiem że masz syndrom człowieka, który nie może spać kiedy ktoś ma rację w internatach, ale skończ już pleść te androny jak wiklinowe mebelki.

Skoro jesteśmy w temacie to mnie interesuje inbox, model kosztuje 3 stówki a cała prezentacja opiera się o jedną galerię i słowa twórcy nt. wydania werdyktu o jakości przez jakiś fanklub...
Jeśli ten model jest taki dobry, to niech wypowie się producent. Tylko niech poprze swoje zdanie inboxem z dobrymi zdjęciami, tak żeby każdy modelarz, który marzy o orliku wiedział co kupuje.

Kuba P. napisał(a):Bryła, geometria? Coś, co przeciętnie zdolny modelarz już uzna za zbyt trudne?

po bojkocie 109 eduarda ten tekst brzmi arcyzabawnie. To taka chęć zmiany świata, ale tylko pod swoje upodobania. Albo w dziale inbox rozmowa opiera się na konkretach, albo na bzdurnych historyjkach z życia:

Kuba P. napisał(a):Dziś dałem prawie 3 paczki za Pb do [H].....

Kuba P. napisał(a):Po to wydałem jakieś półtorej paczki na Pb i znosiłem trud podróży z WWA do Dęblina

etc.
zazwyczaj taki dział odwiedza się po to żeby zebrać opinie i przekalkulować, czytając taki śmietnik raczej ciężko będzie.

Jest też taka ogólnie przyjęta zasada, że kiedy płacę to wymagam. Nic w tym dziwnego by nie było, gdyby nie fakt że na siłę starasz się zrobić przysłowiowy bat z g**na. Jak lubisz to rób, ale nie zachęcaj do tego ludzi, bo nie każdy ma takie hobby.
Oczywiście każdy kto czyta kolejne posty wie że nie chodzi o żaden model, tylko udowadnianie racji. Nawet kiedy pojawiają się zdjęcia, opinie to znajdzie się kontrargument idący coraz dalej w stronę absurdu, prawda?
Zamiast udowadniać jaki model jest genialny zrób inbox i warsztat. Pokaż co poprawić i jakie doznania towarzyszą w obcowaniu z tym zacnym produktem, myślę że wyjdzie to na dobre, każdemu kto nie wie co jest w pudle od BM (a niestety do tej pory nie było wiadomo, bo inbox na FB był nieczytelny, zdjęcia robione kartoflem - może celowo?).

No i może wtedy spadną Ci z nosa te różowe okulary, w pewnym sensie to ja rozumiem. W końcu w Polsce żyjemy, taki model za trzy stówki to się kupuje na lata, trzyma w pudełku, wdycha woń żywicy. Ale Kubuś, na litość Boską, są też tacy, którzy to kupują żeby zlepić !
Drunkmaster

Postprzez Izydor » czwartek, 18 czerwca 2015, 22:13

potez napisał(a):Tak to wina zdjęcia. Podobnie jak tutaj

Tak też myślałem. Zniekształcone fotki :-/

Oceny doświadczonych modelarzy, którzy kupili model są całkowicie odmienne...
Wojciech Sokołowski napisał(a):Moja ocena zestawu jest jak najbardziej pozytywna - części są odlane czysto, bez wad. Rysunek linii podziałowych i szczegółów jest delikatny.
Miał naturalną śmiercią od obucha paść, a jemu przyjdzie zginąć, jak na wojnie...
Izydor

Postprzez potez » czwartek, 18 czerwca 2015, 22:20

Niestety zdjęcia zamieszczone przez Sokoła pokazują dokładnie to samo co znalazłem u siebie w pudełku. A i tak jeszce nie pokazałem "najpiękniejszych" fragmentów.

Chyba czas udać sie na modelarska emeryturę. Już nawet zaglądając do pudełka nie widze tego co powinienem zobaczyć...
potez

Postprzez Kuba P. » czwartek, 18 czerwca 2015, 22:24

potez napisał(a):Orlika nie było i nie ma nadal ... to co jest jest niestety żal powiedzieć, bo w zyciu się nie spodziewałem że do tego dojdzie, gorsze jakościowo niż Iskra z choroszego. :cry:

Aha, Kuba liczę na warsztat. Tak żebys pokazał jak wyprowadzasz Orlika konstruktywnie na prostą :mrgreen:

Emocje a nie logika biorą górę. Orlik jest tylko nie taki jakiego chciałbyś widzieć.
Orlik jest taki, jakiego możemy kupić i możemy się z nim dalej bawić albo czekać dalej - ja sobie mogę podłubać i równolegle czekać więc jakiegoś wielkiego ciśnienia nie mam.
Na warsztat nie licz, bo nie wrzucam już modeli do internetów. Ot nie mam kilku lampek i miejsca w głowie na naukę fotografii i humor mi się stępił czytając komentarze internetowych mądrali z 9 w peselu na przedzie. Natomiast o Orliku z przyjemnością prawdziwą porozmawiam przy najbliższej okazji na imprezie modelarskiej w szerszym gronie przy kawie czy piwku z udziałem także projektanta modelu i mam nadzieję coś z tego co mam przyniosę. Może Łask?

Spiew V8 doceniam chociaż wolę jak rzędowa szóstka sobie nuci cicho jak Chris Barnes i do tego zmierzam. Aktualnie mam nie dość, że 2/3 silnika to i stoi bokiem. Ale też śpiewa. Jak Nergal.

Drunkmaster napisał(a):Ja wiem że masz syndrom człowieka, który nie może spać kiedy ktoś ma rację w internatach, ale skończ już pleść te androny jak wiklinowe mebelki.

Mało wiesz. Dużo mówisz i głównie obok tematu.

Drunkmaster napisał(a):Skoro jesteśmy w temacie to mnie interesuje inbox, model kosztuje 3 stówki a cała prezentacja opiera się o jedną galerię i słowa twórcy nt. wydania werdyktu o jakości przez jakiś fanklub...
Jeśli ten model jest taki dobry, to niech wypowie się producent. Tylko niech poprze swoje zdanie inboxem z dobrymi zdjęciami, tak żeby każdy modelarz, który marzy o orliku wiedział co kupuje.

Jak wyżej - modelu nie masz, widziałeś jedno zdjęcie, sąd wygłosiłeś. Na zdrowie!
Dalej wybacz, ale nie czytam zbyt dokładnie co tam nastukałeś. Pewnie tak samo masz pojęcie jak wyżej.
Zagryź czymś Master lufkę bo kac rano będzie a o modelach pogadamy jak Ci "rating" z dziwadło na rokujący wzrośnie.
Kuba P.

Postprzez Drunkmaster » czwartek, 18 czerwca 2015, 22:32

potez napisał(a):Chyba czas udać sie na modelarska emeryturę. Już nawet zaglądając do pudełka nie widze tego co powinienem zobaczyć...

weź ze sobą tego Pana co na zielono pisze ukradkiem, bo zaglądając na forum, też już chyba niedowidzi :lol: :lol:
Drunkmaster

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie