Zapowiedzi i nowości 1/72 na 2015 r

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

Re: Zapowiedzi i nowości 1/72 na 2015 r

Postprzez garrett » środa, 24 czerwca 2015, 21:46

Zestawy Admiral/AZ Model ~FM2/Martlet Mk. VI mają status "wyprzedane".
Ramki Airfixowego wyglądają tak - nie wyglądają mi na takie, które posłużą do wyprodukowania kolejnych wersji.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ot idea taka - F4F w wydaniu Airfixa zapewne będzie bardzo fajny/bardzo dobry, z podejściem do maszyn pokładowych, które kolega Puskal prezentował /i fascynacja i cyzelowanie detalu - szacunek mój!/ taki żywiczny zestaw, no skusiłbym się na pewno;]

MarCo napisał(a):Masz bardzo dobre nieuzbrojone oko :)
Kolejny raz kadłub jest za długi i ma błędy kształtu (jak ich wszystkie messery) a te G-10 mają już przedziwny kształt silnika - przynajmniej jeśli chodzi o obrys, przekroje trzeba sprawdzić. Jak tylko znajdę czas, to zrobię jakieś porównanie. Bez planów widać że toto niepodobne do messera. Niestety, kolejne rozczarowanie.

Cieszę się, że udało mi się Marka wywołać do tablicy:-) bo nie ukrywam wiedza i wiadomości, którymi się dzielisz daleko wykracza poza poziom popularnych monografii i zdecydowanie poszerza horyzonty biernego odbiorcy. Liczę zatem nieskromnie na wspomniane wyżej porównanie.

Oj, chyba warto poczekać na D9 z Eduarda (planują w 2016) - we Wrześniu będzie A-8 i na 100% pociągną temat jak w 48mce. A8 zapowiada się przednio, więc można założyć że i D9 będzie nareszcie porządnym modelem rzędowej foki.

O to nowa wiadomość dla mnie - z wypowiedzi uczestników ModelBrno - premiera A8 w 1/72 wrzesieniu [E-Day?], do sprzedaży miałby trafić w październiku. Na ramkach widać niesamowity zestaw podwieszeń dla F8, ale info głosi że F8 i A5 ukażą się już w 2016. Takoż i rozkładu jazdy wypadła wersja A5, co nieco schładza mi wizję RoyalClass - ~kombinowałem~, że obok kawałka złomku ze straszliwej bitwy, ten RC to będzie 2x A8 + A8/R2 +A5, tymczasem hm... Ach, mniejsza - jakie to QuatroCombo będzie - odkładam grosze do skarbonki.
Aha, koledzy z Czech w dyskusji skupiają się zdaje się na nitowaniu i powieleniu błędów z 1/48 /zerknę sobie jeszcze raz w te zdjęcia - mój wewnętrzny maruda odnotował brak śmigła w wersji z zewnętrznymi ciężarkami, które no przecież mogłoby być. Co panu zależy panie Szulc, no!/
Obrazek
garrett

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Moses » środa, 24 czerwca 2015, 21:58

Model zapowiada się zacnie, chociaż straszą trochę koła w modelu na pierwszym zdjeciu.

I co ja mam teraz począć z moją Hasegawą
Moses

Postprzez MarCo » środa, 24 czerwca 2015, 23:11

garrett napisał(a):Cieszę się, że udało mi się Marka wywołać do tablicy:-) ...Liczę zatem nieskromnie na wspomniane wyżej porównanie.

Jak śliwka w kompot, nie ? Zrobi się, tylko czasu ciągle brak. Ale tutaj, obrazkowo, bez komentarza - nie będę zakładać osobnego wątku. Mam ogromną niechęć do pyskusji generowanych przez nowe wątki (chyba widać niechęć po ilości postów). No i tylko kadłub może, reszta to po prostu ich G6, znany i (nie*)lubiany.
*niepotrzebne skreślić

garrett napisał(a):O to nowa wiadomość dla mnie - z wypowiedzi uczestników ModelBrno - premiera A8 w 1/72 wrzesieniu [E-Day?], do sprzedaży miałby trafić w październiku.

Czesi się teraz przepychają na informacje po Brnie, kilku gadało z Szulcem, każdemu powiedział co innego (lub inaczej to zrozumieli) a na koniec się okaże że zmienił zdanie, bo tak. Ja bym nie brał nic za pewnik na razie. Myślę że na eday będzie pierwsza partia w sprzedaży - ale czy pudełkowa czy tylko ramki ? Wersja też nie jest pewna, ale zaczynają od "8" - tylko chyba sami nie wiedzą czy F czy A. Albo raczej: tylko Szulc raczy wiedzieć :)

garrett napisał(a):info głosi że F8 i A5 ukażą się już w 2016.

Tak, ale niekoniecznie zaraz na poczatku 2016. No i co relacja to inaczej. Czytam w jednym miejscu że we wrześniu A8, w innym F8. Oni te wszystkie wersje rozciągną w czasie, pamiętaj że po drodze są Spitfire jeszcze. Będzie też nocny A8, na ramkach są anteny. Dora na moje kaprawe ślepie to raczej końcówka przyszłego roku (z opcją 2017 :P ). I bardzo dobrze że nie wszystko naraz bo byśmy zbankrutowali z powodu hurtowych zakupów :D

garrett napisał(a):Aha, koledzy z Czech w dyskusji skupiają się zdaje się na nitowaniu i powieleniu błędów z 1/48

Z tymi nitami to takie ich marudzenie - zrobili "kosmiczny" Spitfire w 48 i teraz Czesi oczekują ze każdy następny model taki będzie. No i kolejność ich rozważań: formy do foki w 48 się zużyły i Eduard robi model od nowa, będzie uproszczony i zanitowany inaczej. Ogólnie nowy, inny (niekoniecznie lepszy). Ten model jest wg relacji zmniejszony do 72, więc naturalnie że dopowiadają sobie te uproszczone nity w 72ce. Co do wytykanych błędów to wyczytałem tylko wyniesione nad powierzchnię pokrywy pod skrzydłami (nie sposób się nie zgodzić, one nie wystawały...) i za gruby nabieg statecznika pionowego (tego na zdjęciach ramek nie widać). Pożyjemy, zobaczymy jak to finalnie wyjdzie. Znając czeskie podejście - to co na testshotach to ukończona forma i finalny produkt taki będzie. Ew znalezione błędy będą komentować w kółko, że oni to mają dobrze, bo mierzyli.
MarCo

Postprzez zegeye » czwartek, 25 czerwca 2015, 11:54

Moses napisał(a):Model zapowiada się zacnie, chociaż straszą trochę koła w modelu na pierwszym zdjeciu.

Zlepić i cieszyć oko ;o) Airfix może i technologicznie bardziej zaawansowany będzie ale na pewno nie tak finezyjny :P W każdym razie ja swoje dwie Hasy zostawiam i zlepię. A Airfix....no może kiedyś bo te złożone skrzydełka fajne są.... a Dragon drogi jak ....
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez Moses » czwartek, 25 czerwca 2015, 12:36

Zaczyna mi chodzić po głowie myśl co by zrobić z niej FM-1
Moses

Postprzez garrett » czwartek, 25 czerwca 2015, 19:12

MarCo napisał(a):
Jak śliwka w kompot, nie ? Zrobi się, tylko czasu ciągle brak. Ale tutaj, obrazkowo, bez komentarza - nie będę zakładać osobnego wątku. Mam ogromną niechęć do pyskusji generowanych przez nowe wątki (chyba widać niechęć po ilości postów). No i tylko kadłub może, reszta to po prostu ich G6, znany i (nie*)lubiany.

Uch-och pwm'u czar - zapach flame-ware'u o poranku...
Spędziłem nieco czasu na przeglądaniu zdjęć i wpatrywaniu się w ramki to tegoż G10 AZ i fikuśne profile blach okapotowania w wydaniu FM/mam ja sobie sztukę jako wzorzec z Sevre a'la(;/ - projektant form japońskich musiał być ***** geniuszem, że ogarnął ten geometryczny koszmar. Co niekoniecznie powiodło się specom w AZ Model,ale i tak liczę że MarCo pokażesz to... właściwie. Kalki, kalki... też mają błędy?:(
Wciąż liczę, że Revell może skojarzy1/32 -----> 1/72 i swoją kolekcję trzydziestek-dwójek wypuści też w jedynie słusznej skali.

Oto jest Kasia:
Obrazek
Obrazek
garrett

Postprzez Puskal » czwartek, 25 czerwca 2015, 20:10

Moses napisał(a):Model zapowiada się zacnie, chociaż straszą trochę koła w modelu na pierwszym zdjeciu.

jakby co przyjmę każda ilość
Puskal

Postprzez marco2607 » piątek, 26 czerwca 2015, 06:06

Oto jest Kasia:
Obrazek[/quote]

:P , mam nadzieję że kalki będą do tego malowania. Uwaga zielone plamy na pudelku powinny wyglądać inaczej.
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez MarCo » piątek, 26 czerwca 2015, 13:20

Bf-109
garrett napisał(a):Spędziłem nieco czasu na przeglądaniu zdjęć i wpatrywaniu się w ramki to tegoż G10 AZ i fikuśne profile blach okapotowania w wydaniu FM...- projektant form japońskich musiał być ***** geniuszem, że ogarnął ten geometryczny koszmar. Co niekoniecznie powiodło się specom w AZ Model,ale i tak liczę że MarCo pokażesz to... właściwie. Kalki, kalki... też mają błędy?:(

Ech, Tydzień Zjebożyca w pracy nie pozwala na zbyt wiele. No właśnie mam problem z tym AZ. Najchętniej to bym ten model... zmilczał. Czy może raczej upamiętnił chwilą ciszy ? Naprawdę nie wiem co można powiedzieć i jak pokazać ze to nie to. Coś spróbuję, ale to jest trudne zadanie - sam widzisz macając. Z tym AZ jest ewidentnie coś nie halo, ale to takie nieuchwytne trochę. Wygląda na ulepiony z plasteliny :) Wymaga śledztwa i to raczej w weekend dopiero. Z całą pewnością dziób od przegrody ogniowej jest za długi - tak jak w AZ G6/14. Może miałeś nosa że przerobią dziób Revella zamiast wziąć FM ? Wyszło to co widać i jest...dziwne

No dobra - coś na początek >>TU<<
MarCo

Postprzez garrett » poniedziałek, 29 czerwca 2015, 08:21

MarCo napisał(a):Bf-109
Z tym AZ jest ewidentnie coś nie halo, ale to takie nieuchwytne trochę. Wygląda na ulepiony z plasteliny :) Wymaga śledztwa i to raczej w weekend dopiero. Z całą pewnością dziób od przegrody ogniowej jest za długi - tak jak w AZ G6/14. Może miałeś nosa że przerobią dziób Revella zamiast wziąć FM ? Wyszło to co widać i jest...dziwne

Cały wic polegał właśnie na tym, aby tą nieuchwytne COŚ wyłapać - co w linkowanym wątku wykazałeś. Chapeu bas.

Marzy mi się coś z zupełnie innej beczki - modele 3D przynajmniej przednich części G6/14 AS, rodziny G10 i K4 w postaci siatek/ mesh w jakimś formacie choćby /nawet w trybie read-only/ Blendera, tak aby można było je sobie samodzielnie na ekranie komputera, tabletu zwyobracać - mam nadzieję, że taki trend się pojawi - kiedyś.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Wybór fajny, ale 70/71... "swojego" planuję zrobić w takim kamo:
Obrazek
Obrazek
garrett

Postprzez GrzeM » poniedziałek, 29 czerwca 2015, 09:18

Fajne. A da się P-2 zrobić w kamo trójbarwnym (szary-zielony-brąz - RLM 61-62-63) - np. z Polski w 1939?
GrzeM

Postprzez marco2607 » poniedziałek, 29 czerwca 2015, 11:23

GrzeM napisał(a):Fajne. A da się P-2 zrobić w kamo trójbarwnym (szary-zielony-brąz - RLM 61-62-63) - np. z Polski w 1939?

Oba hasegawa robi w swoich zestawach

http://www.mojehobby.pl/products/HEINKE ... FLAGE.html
http://www.mojehobby.pl/products/Heinkel-He111P.html

Na tej stronie można zobaczyć schematy malowania.
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez GrzeM » poniedziałek, 29 czerwca 2015, 14:43

Dzięki. Czy one miały prawo w 1938 lub 1939 r. mieć krzyże z takimi szerokimi białymi pasami??? Coś podejrzanie te Hasy schematy wyglądają.
GrzeM

Postprzez cris » poniedziałek, 29 czerwca 2015, 18:47

marco2607 napisał(a):
GrzeM napisał(a):Fajne. A da się P-2 zrobić w kamo trójbarwnym (szary-zielony-brąz - RLM 61-62-63) - np. z Polski w 1939?

Oba hasegawa robi w swoich zestawach

http://www.mojehobby.pl/products/HEINKE ... FLAGE.html
http://www.mojehobby.pl/products/Heinkel-He111P.html

Na tej stronie można zobaczyć schematy malowania.

To samo trójbarwne malowanie z pierwszego linku jest też w monografii Kagero i oczywiście kalki do niego ( jakby co, to mnie one na nic, można pogadać ) :P
A co do wielkości krzyża to chyba jest ok. , bo co prawda na szybko tego konkretnego zdjęcie He 111 nie znalazłem (możne on jednak gdzieś w tej monografii jest), ale inne He 111 maja bardzo podany,jak nie taki sam (szeroki ) krzyż i są przedwojenne , z sierpnia 39 bodajże
Z opinią jest jak z dziurą w du..ie -każdy ma swoją.
cris

Postprzez GrzeM » poniedziałek, 29 czerwca 2015, 21:12

A jakie są dowody na to, że są sprzed września 1939? O ile wiem szerokie białe elementy w krzyżach wprowadzono PO kampanii wrześniowej.
GrzeM

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie