F-16I Sufa - kolory

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

F-16I Sufa - kolory

Postprzez KRL » wtorek, 7 lipca 2015, 18:33

Dziś postanowiłem zajrzeć do Panit Manager'a ( jest to nasz firmowy system kolorystyczny i baza kolorów) by sprawdzić w jakich kolorach w rzeczywistości są Izraelskie F-16.
Dane jakie są w instrukcji Academy poddają pod wątpliwość właściwie dobrany kolor zielony.

System podał dwa kolory i jeden wariant, pierwszy z kolorów od razu odrzuciłem ponieważ nie jest zbliżony do tego co jest na F-16 który odtwarzam.

Pozostał więc kolor FS 34424 i jego odcień (wariant G (green)) czyli bardziej zielony.

Jak myślicie który położyć na model mnie wydaje się że wariant będzie lepszy?

Obrazek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Na warsztacie
wietrzenie
KRL

Reklama

Re: F-16I Sufa - kolory

Postprzez Solo » wtorek, 7 lipca 2015, 18:37

Ten na górze to oliwka, zupełnie niepodobny kolor do tego co mają Żydzi na swoich samolotach.
Ten na górze moim zdaniem jest za ciemny, oni malują raczej seledynek.
Solo

Postprzez KRL » wtorek, 7 lipca 2015, 18:42

Solo napisał(a):Ten na górze to oliwka, zupełnie niepodobny kolor do tego co mają Żydzi na swoich samolotach.
Ten na górze moim zdaniem jest za ciemny, oni malują raczej seledynek.

Tak jak napisałem jeden z kolorów od razu odrzuciłem właśnie ten oliwkowy i zastanawiam się który z tych dwóch poniżej użyć ten bardziej seledynowy czy ten nie co bardziej szary?

Niestety w przypadku Izraelskich F-16 system nie mówi jaki konkretnie egzemplarz (nr seryjny) był lakierowany danym kolorem, wariantem, więc muszę wybrać sam.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Na warsztacie
wietrzenie
KRL

Postprzez Solo » wtorek, 7 lipca 2015, 18:46

Wiem że zdjęcia mogą mylić jeśli chodzi o odcienie, ale na każdym, dosłownie chyba na każdym ta zieleń to klasyczny, dość soczysty seledyn:

Obrazek
Obrazek

Moim zdaniem żaden z tych dwóch kolorów nie pasuje.
Solo

Postprzez KRL » wtorek, 7 lipca 2015, 19:05

To raczej kwestia fotki z mojego telefonu - oba kolory to seledyn a ten wariant G to seledyn jak diabli taki majtkowy kolor i dlatego mam obiekcje.

Co to za samolot nie dość, że ma garba, worek pod brzuchem to jeszcze w majtkowych kolorach ;o)
Na warsztacie
wietrzenie
KRL

Postprzez Solo » wtorek, 7 lipca 2015, 19:22

No to jak tak to wybierz G.
Solo

Postprzez RAV » wtorek, 7 lipca 2015, 21:22

Ten seledyn odpowiada RAFowskiemu Sky type S. Do nabycia chyba u każdego producenta farb modelarskich.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez KRL » wtorek, 7 lipca 2015, 21:31

RAV napisał(a):Ten seledyn odpowiada RAFowskiemu Sky type S. Do nabycia chyba u każdego producenta farb modelarskich.

Dzięki jutro jeszcze poćwiczę z tym kolorem.
Na warsztacie
wietrzenie
KRL

Postprzez Kuba P. » wtorek, 7 lipca 2015, 22:55

No to ja widziałem Sufe i Barak'a z bliska w IAF Hatzerim. Zielony kolor nie jest żadnym seledynowym, do RAF Sky mu daleko. To łagodny, zgaszony zielony. Coś jak przysuszona trawa ale na bank nie żaden seledynowy, bardzo absurdalne porównanie. Jeśli porównać to bliżej mu do RAF interior green tylko jasniejszy i bardziej mdły.
Dokładnie taki sam kolor był widoczny na F-15 I oraz na A-4 stojących nieopodal.
Mam kilka zdjęć, niestety miałem ze sobą jedynie telefon stąd kolory w palącym słońcu wyszły "takie sobie" więc ich tu nie wklejam żeby nie karmić zbędnych dyskusji. W każdym razie szukaj czegoś bliżej wyblakłemu kolorowi kabiny Spitfire czy Hurricane.
Kuba P.

Postprzez Rafal » wtorek, 7 lipca 2015, 23:13

Google nie zwalnia z samodzielnego myślenia.
Rafal

Postprzez KRL » środa, 8 lipca 2015, 08:00

Panowie jeszcze raz dzięki za pomoc.

Dziś żeby się upewnić zasięgnąłem języka w centrali w laboratorium kolorystycznym i mam pełną odpowiedz.

Fabrycznie Sufy są lakierowane kolorem FS 34424 w naszym wewnętrznym oznaczeniu PPG posiada oczywiście inną kodyfikację ale to normalne ponieważ nie my bylismy firmą opracowującą standard kolorystyczny). Dostawcą OEM jest PPG Aerospace, więc skoro tak to kolor który mam jest dokładnie tym czym były polakierowane samoloty w procesie fabrycznym.

Może się zdarzyć, że w trakcie eksploatacji wszelkiego rodzaju naprawy wykonywane są innymi produktami mogą więc być drobne różnice w odcieniach.
Kto jest dostawcą lakierów do Refinisch'u nie wiem ale raczej SW Aerospace.

Pstryknąłem fotkę w świetle dziennym telefonem - kolor wygląda tak

Obrazek

Jedak to co mamy na ekranie a to co każdy z nas widzi na własnym monitorze może delikatnie odbiegać od siebie

Z drugiej strony to co jest w pojemniku i to co widać w linku poniżej można uznać za to samo.

http://colorserver.net/showcolor.asp?fs ... 24%2C36375
Na warsztacie
wietrzenie
KRL

Postprzez Solo » środa, 8 lipca 2015, 08:09

Ten kolor wygląda bardzo dobrze.
Solo

Postprzez przemus » środa, 8 lipca 2015, 09:45

Dla zainteresowanych; Była dyskusja na naszym forum "Izraelskie F-16" w dziale Modelarstwo redukcyjne - dyskusje, obecnie na stronie 24.
przemus

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste