!!! UWAGA !!!
Ta metoda może bardzo łatwo zniszczyć model. Ten na którym ja to wykonałem był modelem z góry skazanym na niepowodzenie więc mogłem to przetestować. Jest możliwe zerwanie kalkomani a nawet FARBY czy PODKŁADU! Lecz to dzieje się przy użyciu bardzo dużej siły. Tu jest widoczne co się stało gdy za bardzo przejechałem pędzlem po modelu
Witam.
Mimo iż jestem początkującym chciałbym się z wami podzielić moim (sadystycznym) sposobem na wykonywanie rdzy na modelach.
Tak wygląda rdza już skończona:'

(Chodzi głównie o płyte z której wystaje karabin.)
Dlaczego sadystyczna? Gdyż wykonamy ją takim pędzlem:

(Tu dla porównania Tamiya Modeling Brush)

Jest to stary, zużyty i twardy pędzel. Był również przycięty.
Więc jak to wykonać?
1.Malowanie rdzy.
Zaczniemy od nałożenia farby na model. Malujemy zwykłym pędzlem. Jako farby użyłem XF-6 Copper firmy Tamiya.

Nakładamy małą ilość (W sumie zależy od wielkości plamy) farby na miejsce gdzie chcemy uzyskać dany efekt

2.Wyczekiwanie aż farba lekko obeschnie
Tego punktu nie trzeba tłumaczyć. Wystarczy 5-10 minut. W tym czasie można pójść się napić czy coś
3.Wycieranie farby
Teraz przy użyciu naszego starego, twardego i zniszczonego pędzla przecieramy farbe aż uzyskamy pożądany efekt.

Gotowe.
Tutaj jeszcze dwa zdjęća wykonane z dalsza

Z góry informuje że nie ponosze odpowiedzialności za żaden zniszczony model. Każdy robi to na swoją odpowiedzialność.
Chciałem się z wami tym podzielić gdyż myśle że jest to dobry, lecz troche ryzykowny sposób na wykonanie rdzy. Za wszelkie moje błędy przepraszam, a w razie niejasności proszę o zostawienie mi jakiejś wiadomości. Mam nadzieję że komuś się to przyda.