1/48 IL-2M Eduard/ACM

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

1/48 IL-2M Eduard/ACM

Postprzez macias13_84 » środa, 15 lipca 2015, 10:57

Jako że kartonówki, które do tej pory lepiłem, albo rozdałem, albo posprzedawałem, to przyszła pora na zlepienie pierwszego palstika. Wszelkie zatem porady mile widziane, jako że jest to fizycznie pierwszy kontakt z tym surowcem tak "na poważnie" (kilku pchełek w 1/72 nieszpachlowanych i malowanych plakatówkami jakieś 20lat temu nawet nie biorę pod uwagę).

Model jak myślę powszechnie znany zatem inboxa sobie odpuszczę.
(Jeżeli ktoś mocno potrzebuje to proszę.)
http://www.eduard.com/store/Eduard/Il-2 ... param=il-2

Z tego co mam do niego dodatkowo to:
Brassinowe koła od Edka, takowe UBT, i zestaw RS-132 + FAB-50 z którego planuję wykorzystać RSy, FABy pójdą do PO-2 który też jest w planach. Dodatkowo poprawny "ostry" kołpak z łopatami śmigła od Vectora.

Do lakierowania planuję zastosować nabyty w tym celu zestaw pod VVS od Hataki.
Obrazek

Co do wyboru malowania to padło na:
Obrazek
Z tym że kołpak prawdopodobnie dostanie żółty, podobnie cyfrę indywidualną również w tym kolorze, w myśl oznaczania kolorystycznie eskadr LWP(1 - żółta, 2 - niebieska, 3 - biała), jak i podparte tym zdjęciem - przynajmniej takie odnoszę wrażenie. Dwójka jest ciemniejsza niż biały na gwieździe, natomiast kołpak śmigła za jasny jak na niebieski dla oznaczenia eskadry)
Obrazek
Zastanawiam się jeszcze nad żółtą krawędzią natarcia statecznika, ale nie wiem czy to nie jakieś złudzenie

Na pierwszy ogień poszło szpachlowanie skrzydeł, pod wersję "deska" pozostało jeszcze pointować centropłat.
Obrazek

Strukturę wzmocnień wnęki podwozia zeszlifowałem i dodałem takowe wykonane z ponitowanych profili.
Obrazek
Obrazek

Pancerna osłona chłodnicy cieczy została wycięta,gdyż to co zaproponował ACM nie bardzo mi leży, dodatkowo doszło kilka elementów mocowań goleni podwozia głównego.
Obrazek
Obrazek

Niestety padł mi wysłużony Kodak Z981 (coś chyba z migawką) i musiałem się posiłkować telefonem.
Obrazek
Obrazek

CDN. (Jak tylko zaopatrzę się w nowy aparat)
macias13_84

Reklama

modele polskich samolotów

Re: 1/48 IL-2M Eduard/ACM

Postprzez shadowmare » środa, 15 lipca 2015, 11:13

Szkoda, że nie Tamka. Jak masz coś dorabiać to najlepiej na jak najlepszej bazie, którą jest japoński modelik. Farby Hataka, z tego co się czyta w necie to raczej nie jest dobra rzecz.
shadowmare

Postprzez barszczo » środa, 15 lipca 2015, 16:00

O, iłek. Będę podglądał. Czasem na Popularnym Serwisie Aukcyjnym można trafić jeszcze żywiczne rury.
barszczo

Animal Planet

Postprzez grzegorz75 » środa, 15 lipca 2015, 16:04

Świat się kończy .... Macias wziął się za lepienie modelu .
Obrazek
grzegorz75

Postprzez HK1885 » środa, 15 lipca 2015, 18:17

Model od AM fajny, malowanie też ciekawe.
macias13_84 napisał(a):Do lakierowania planuję zastosować nabyty w tym celu zestaw pod VVS od Hataki.

No nie wiem czy się nie zrazisz, farby zbierają umiarkowanie entuzjastyczne recenzje (oględnie mówiąc).

Tak czy owak czekam na postępy.
HK1885

Postprzez macias13_84 » środa, 15 lipca 2015, 22:01

@barszczo
Właśnie zapomniałem mam również żywiczne rury z Quickbossta

@shadowmare i HK1886
No właśnie czytałem o ich średniości, kupiłem z czystej ciekawości jako dedykowany pod VVS, i żeby się faktycznie przekonać czy są, aż tak beznadziejne. Przy Shermanie i Staghoundzie w kartonie zdarzyło mi się pracować z Vallejo(również określanymi jako średnie do aero) i w sumie po potraktowaniu wódką i retrderem Talensa dało się nimi bezproblemowo pracować.

@grzegorz75
No coż... jak widać cały czas w formie
macias13_84

Postprzez potez » środa, 15 lipca 2015, 22:29

Macias, fajnie że zrobiłeś comingout w plastiku ale krzywo powklejnych detali nawet najlepsza farba ci nie zamaskuje :-/
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez macias13_84 » czwartek, 16 lipca 2015, 09:17

Trudno Ci odmówić racji, póki co jest to dla mnie jeden ogromny poligon doświadczalny,
macias13_84

Powrót do Lotnictwo - warsztat