dewertus napisał(a):Może coś tam mam w "fińskim" archiwum... jak znajdę dam znać.
potez napisał(a):Jak cie nie cisnie mocno to poczekaj chwile. Po dwóch tomach kolorków fińskich myśliwców ma być tom o kolorkach finskich bombowców ze stratusa...
potez napisał(a):Nie zdobyli tam jakiegoś coby na nim sobie swastyczkę w błekicie namalować ?
cris napisał(a):Ja znalazłem dwa : jeden zestrzelony przez chor. J Karissona koło Kemijarvi i drugi który lądował przymusowo na zamarzniętym jeziorze (gdzie to nie wiem) i opuszczony przez załogę został przejęty przez fińskich ,,narciarzy''

dewertus napisał(a):cris napisał(a):Ja znalazłem dwa : jeden zestrzelony przez chor. J Karissona koło Kemijarvi i drugi który lądował przymusowo na zamarzniętym jeziorze (gdzie to nie wiem) i opuszczony przez załogę został przejęty przez fińskich ,,narciarzy''
W obu przypadkach zdjęcia przedstawiają ten sam samolot - TB-3 (s/n 22198) ze składu 1 TAP pilotowany przez ppor. Sergeja T. Karepova, zestrzelony 10 marca 1940 przez ppor. Gideona Karlssona z F19 (jednostki szwedzkich ochotników) na wschód od Kemijärvi.
cris napisał(a):No właśnie chyba jednak dwa rożne
cris napisał(a):,,Militaria-Wojna Zimowa 1939-1940" Pawła Przymusiała .
cris napisał(a):Autor podaje ,że to właśnie ten TB-3 ;z 7 MTAB został zestrzelony przez Karlssona 10 marca koło Kemijarvi
cris napisał(a):Opis podaje, że maszyna zestrzelona został 10 marca w walce z Gladiatorem .

Cypis2010 napisał(a):Na stronie : http://operation-barbarossa.narod.ru/av ... -3.htm#it5
opisano , że najpierw skierowano samoloty TB-3 z 7-й тбап , potem 2-я эскадрилья 3-го тбап (5+3 samolotów) oraz 6 samolotów z 1-го тбап.
cris napisał(a):Mnie zaintrygowała jednak ta ,,10-tka' o której wspominałeś ,że posiadasz takie zdjęcie .
Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości