Alpha Jet - typ foteli

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Alpha Jet - typ foteli

Postprzez Kuba P. » środa, 22 lipca 2015, 11:47

Panowie potrzebuję skonsultować: jaki typ foteli montowany jest w Alpha Jet? Czy to MB Mk10 i ten sam model jaki jest używany w Mirage 2000?

Czy ktoś może podpatrzył co nadaje się jako zamiennik do Alphy Kinetica 1:48?
Kuba P.

Reklama

Re: Alpha Jet - typ foteli

Postprzez net_sailor » środa, 22 lipca 2015, 14:31

A robisz wersję francuską czy niemiecką? Bo jak Niemca to tam były fotele STENCEL S-III-S.
net_sailor

Postprzez Kuba P. » środa, 22 lipca 2015, 16:46

Nie nie, Francuska w malowaniu 3 kolorowym 1991 rok.
Kuba P.

Postprzez net_sailor » środa, 22 lipca 2015, 18:37

No to na Francuzach były Martin-Baker Mk. B-10N. To nie jest niestety ten sam model fotel, co na Mirage 2000, gdzie montowane były Martin-Baker Mk. F-10Q. Pierwsze co się rzuca w oczy na Alpha Jecie to "rogi" fotela, służące do przebijania się przez osłonę kabiny. Tak to wygląda:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
net_sailor

Postprzez Kuba P. » środa, 22 lipca 2015, 23:42

No właśnie, przy czym jest możliwe żeby przedni fotel miał te rogi do łamania szkła większe a tylny mniejsze? Takie coś zrobił Kinetic.
Czy dałoby się dostosować Mk 10Q do wersji N dla Alphy?
Kuba P.

Postprzez net_sailor » czwartek, 23 lipca 2015, 10:25

Zróżnicowanie rogów jak najbardziej jest poprawne i zależy od przestrzeni dostępnej nad głową pilota:
Obrazek
Obrazek
Fotel od Mirage zasadniczo może stanowić bazę do przeróbki, bo pochodzi z te samej rodziny foteli i tylko od Twojej determinacji zależy jak bardzo chcesz go upodobnić do fotela z Alfy. Jednak nigdy nie wnikałem szczegółowo w różnice, więc musiałbyś troszeczkę wysilić swoje zwoje.

PS
Ja tam bym wolał wersję niemiecką, bo można ją obwiesić ciekawymi pigułami.
net_sailor

Postprzez Kuba P. » wtorek, 28 lipca 2015, 23:25

Dziękuję Ci za tak dobrą radę mój Drogi Kolego.
Wysiliłem się nieco nawet ponad i nie dość, że uznałem zestawowe fotele za "używalne" a poszukiwania jednoznacznie pokazujących różnicę zdjęć stołków z Alphy za nieco syzyfową pracę to i zidentyfikowałem oryginał samolotu, którego miniaturę chciałbym zbudować:

Obrazek
Obrazek

Sam model jest fajny - miejscami jakbym Italeri robił. :lol:
Kuba P.

Postprzez net_sailor » czwartek, 30 lipca 2015, 11:17

Wybacz Kuba mało konkretną odpowiedź. Wiem, że Cię zawiodłem, bo przyzwyczaiłeś się do bardziej merytorycznej wypowiedzi z mojej strony. Pozwoliłem sobie na zabranie głosu, gdyż jakoś nie dostrzegłem lasu wyciągniętych dłoni. Natomiast ja zwyczajnie nie mam na tyle zacięcia do tego samolotu, aby aż tak analizować szczegóły konstrukcji. Ostatnio ochoty też jakby mniej, aby kontynuować dłuższe wywody na tym forum. Raczej wolę poświecić swój czas w przerwach pomiędzy kolejnymi awariami na archiwizowanie co ciekawszych wątków, bo wszystko zmierza w wiadomym kierunku.
net_sailor

Postprzez Kuba P. » czwartek, 30 lipca 2015, 11:28

Marcin, pełny luz :) Akurat w Twoim przypadku wiem doskonale, że zawsze jak piszesz to na temat i pełne informacje stąd już to co podałeś pomogło. Niestety Alpha nie jest jakoś szczególnie szczodrze opisana i temat tych foteli jest dość niejasny. Wygląda na to, że w różnych seriach te same niby stołki wyglądają odrobinę inaczej. Już bytów nie będę mnożył, wstawię to co producent dał. Z odrobiną bajeru powinny wyglądać nieźle. Szczególnie, że widać ich będzie tak naprawdę tylko fragment z zasobnikiem na spadochron i te rogi do łamania szkła a to wygląda porządnie.

Inna sprawa to sam model, to jest takie niebo z piekłem pomieszane, że zamiast bawić się w modelowanie foteli walczę ze szparami kielnią i wiadrem szpachli :)

Co do forum - to samo mam zdanie...
Kuba P.

Postprzez potez » czwartek, 30 lipca 2015, 11:44

Kuba P. napisał(a):walczę ze szparami kielnią

ta kielnia brzmi niezwykle intereesująco. pokażez jak to wygląda i gdzie kupiłeś?
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste