Sopwith F.1 Camel Eduard 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Sopwith F.1 Camel Eduard 1/48

Postprzez xmald » wtorek, 16 grudnia 2014, 20:38

Czołem!
DUDE napisał(a):Well, well, well,
Zrobiłeś dokłatnie tak jak ja zamierzam:) Jak to sie stało Panie? Jestem sporo z tyłu..ale do rzeczy,
- to są spark plugsy od Łukasza? dobrze wyglądają
- decha z zegarami też w porządku
- pulsator to gdzie powinien być, na desce?

Świece to samoróbki muszę jeszcze udoskonalić trochę technikę ale w rurki takie jak od śrub rzymskich wkleiłem kawałek pręcika z wyciągniętej ramki i tyle...
- pulsator jest po lewej stronie na dole tablicy. Zdjęcie jest średnie ale jak się przyjrzysz to na 3 focie nawet go widać.

Slash napisał(a):Malowanie mogłeś wybrać fajniejsze/ładniejsze ale i tak kibicuję. Wątpię, ale jeśli kiedyś robiłbym Camela to takiego Belga:
Obrazek
;o)

Generalnie nie widziałem tego malowania ale świetne - chyba kupię jeszcze jednego Camela i takie zrobię. Ja tam lubię różowy a jeszcze te kropki na stateczniku - rewelacja nie wiem czy znacie ale ja jestem fanem zespołu The Legendary Pink Dots (Legendarne różowe kropki) więc dla mnie bomba! ;o)
xmald

100-lecie Niepodległości

Reklama

Postprzez xmald » sobota, 27 czerwca 2015, 11:29

Czołem!
Po ponad siedmio- miesięcznej przerwie powracam z modelarskiego niebytu spowodowanego przeprowadzką, życiem na kartonach i pracami wykończeniowymi domu oraz zakładaniem ogrodu... Dzięki przeprowadzce dorobiłem się pokoju na mój warsztat :mrgreen: :mrgreen:
Po paru eksperymentach z różnymi nitkami elastycznymi zdecydowałem się jednak na grubszą żyłkę do zrobienia naciągów.
Karabiny wymieniłem na blaszkowe Vickersy Parta. Tak to wygląda na chwilę obecną:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
A tutaj link do mojej małej odskoczni od szmatopłatów:
http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=31&t=78298
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez DUDE » sobota, 27 czerwca 2015, 13:00

Witam Pana,
Miło widzieć kolejne zmagania i powrót do nieskończonego projektu. Własny pokój na warsztat...marzenie :) Mamy z żona 2 małe biureczka do wszelkich robótek, umieszczone w sypialni, ciasno, ale dzieci mogą wejść dopiero po uzyskaniu zgody od Starszyzny :mrgreen:
Cóż, nie ukrywam, że w Camelu miałem problem z ustawieniem odpowiedniej geometrii bryły ,ale widzę że u Ciebie jest gitara.
Przypomnij mi: silnik zestawowy z Łukaszowym zapłonem?
Camel dał mi w kość, ale widzę że u Ciebie gładko idzie
PS. ta wymiana Vickersów, jest opłacalna? Jest różnica w odbiorze?
pozdrawiam
D
Obrazek
DUDE

100-lecie Niepodległości

Postprzez xmald » sobota, 27 czerwca 2015, 13:16

DUDE napisał(a):Własny pokój na warsztat...marzenie :) Mamy z żona 2 małe biureczka do wszelkich robótek, umieszczone w sypialni, ciasno, ale dzieci mogą wejść dopiero po uzyskaniu zgody od Starszyzny :mrgreen:

Na razie oczekujemy na narodziny naszego pierwszego Stworka :mrgreen: w przypadku gdyby pojawił się drugi - pokojem będę musiał się również dzielić z żoną...;)
DUDE napisał(a):Cóż, nie ukrywam, że w Camelu miałem problem z ustawieniem odpowiedniej geometrii bryły ,ale widzę że u Ciebie jest gitara.

Problem z geometrią w tym modelu polega na tym że zastrzały są pozamieniane i wtedy nic nie pasuje - na szczęście przed budową gdzieś to przeczytałem i już wiedziałem w czym tkwi problem.
Silnik zestawowy a świece to samoróbki - drucik na który nałożyłem rurkę z patyczka do uszu.
Nad karabinami się chwilę zastanawiałem ale różnica jest - szczególnie lufa i chłodnica postaram się następnym razem dać jakieś zbliżenie na kulomioty żeby pokazać o co mi chodzi.
PS. Chciałem sobie twojego Camela obejrzeć ale fotki nie działają... :(
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez Vierbein » sobota, 27 czerwca 2015, 13:40

Dlaczego ja tego warsztatu wcześniej nie widziałem? Mój Camel leży i czeka na lepsze czasy. Pewnie się doczeka za jakieś dwa lata :)
Co do taśm, to są wyższego rzędu rozważania. Ja na razie poległem z podwójnymi naciągami przy Spadzie XIII. Będę szczęśliwy, jeśli wyjdą w Tabloidzie. Według mnie Camel nic nie straci, jeśli będą zwykłe żyłki. Ta skala jeszcze toleruje takie uproszczenia.
PORTFOLIO
"The nice thing about P.C.10 is nobody can prove you wrong"
Vierbein

100-lecie Niepodległości

Postprzez xmald » niedziela, 26 lipca 2015, 22:29

xmald

100-lecie Niepodległości

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat