Moim kolejnym projektem będzie taka oto przeróbka BTRa-152:

Przeróbki tego typu wykonywali Izraelczycy wykorzystując zdobyte w działaniach wojennych BTRy... ten akurat egzemplarz jest barwach libańskich.
Do przeróbek wykorzystam ten zestaw Skifa:

Do którego dokupiłem zestaw blach Eduarda:

No i oczywiście polistyren (już zamówiłem) i profile które posłużą do wykonania dźwigu...
Na razie uporałem się z tylnym podwoziem:

Tył pojazdu trzeba będzie skrócić o jakieś 5mm i wykonać od nowa cały dźwig z wyciągarką i ściankę ...
Niestety dokumentacja fotograficzna jest dość uboga, ja mam tylko 9 zdjęć stąd:
http://www.primeportal.net/recovery/and ... /index.php
I są miejsca o których wyglądzie mogę się tylko domyślać, do projektowania przeróbek robię też model 3D tylnej części w autocadzie (wymiarowo zgodny ze skifem), co pozwoli przemyśleć, zaprojektować części i zobaczyć jak będzie to wyglądać po zrobieniu:

Liczę oczywiście na pomoc kolegów, może ktoś dysponuje jakimiś innymi fotkami tej modyfikacji, albo posiada obszerniejszą wiedzę na temat historii i użytkowania takich pojazdów a chętnie bym się więcej dowiedział, bo moją wiedzę na jego temat można streścić:
"Wyprodukowany w Rosji, używany przez arabów, zdobyty i przerobiony przez Izrael, ponownie zdobyty przez wojska libańskie, na koniec trafia z powrotem do Izraela, do muzeum... czy z życia można wycisnąć jeszcze więcej?"
Warsztat ten założyłem w samym środku wrześniowej sesji więc na razie postępy będą minimalne, ale liczę że może ktoś będzie miał jeszcze jakieś fotki które pokazują ten pojazd z innych stron..., ale po 18 września powinno ruszyć....