Ansaldo A.1 Balilla pomocy

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Ansaldo A.1 Balilla pomocy

Postprzez blitzaaa » piątek, 31 lipca 2015, 22:07

Cześć
Jeżeli nie ten dział, proszę admina o przeniesienie do właściwego. A brać modelarską o pomoc - robię tytułowego malucha w 1/72 i mam dylemat jak pomalować wnętrze kabiny? We włoskim, zachowanym egzemplarzu wnętrze jest białe, a na zdjęciu historycznym z monografii Windstocka - ciemne, prawdopodobnie w kolorze drewna. Najwięcej wątpliwości mam co do tablicy przyrządów, która na niektórych zdjęciach jest tak cienka, że zastanawiam się czy nie jest z blachy. Jaki wiec powinna mieć kolor?
Co radzicie?
blitzaaa

Reklama

Re: Ansaldo A.1 Balilla pomocy

Postprzez P11c » poniedziałek, 3 sierpnia 2015, 07:10

Bardzo ciekawy temat ale niestety nie pomogę :(
Choć chętnie zobaczyłbym efekty dotychczasowej pracy.
P11c

Postprzez potez » poniedziałek, 3 sierpnia 2015, 08:43

Ma być produkcji polskiej czy włoskiej?
Jeśli włoskiej to rób tak jak włoski - biała farba i niebieska deska.
Jeśli polski z Lublina to zrób zwykłe drewno w środku, na zdjęciach porozbijanych polskich Balil nie widac żęby wnętrze było malowane, wyglada na sklejkę od środka.
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez waran » poniedziałek, 3 sierpnia 2015, 09:03

Podczas tegorocznego pobytu w muzeum Caproniego w Trentino, miałem możliwość dokładnego oglądania repliki Ansaldo i oryginałów SV 5A Ansaldo. Tablica w oryginale to cienka sklejka.
http://www.museocaproni.it/index.php/en/collezioni-en
Szmatopłaty ponad wszystko.
waran

Postprzez P11c » poniedziałek, 3 sierpnia 2015, 10:00

A masz swoje własne fotki ?
P11c

Postprzez waran » poniedziałek, 3 sierpnia 2015, 14:32

Podrzuć na priva swojego meila to Ci prześlę.
waran

Postprzez blitzaaa » poniedziałek, 3 sierpnia 2015, 20:51

O jakie miłe ożywienie :-)
Co do moich dotychczasowych poczynań, to się pochwalę jak opanuję sztukę wrzucania fot.
A teraz odpowiadając po kolei - robię samolot nr 5, czyli Coopera, czyli włoskiej produkcji.
I tu wydaje się rozsądne pomalowanie na biało burt, osłony skrzynki amunicyjnej (to pod tablicą z podłużnymi otworami) i na niebiesko samej tablicy. Ale jest też wątpliwość - kiedy Włosi pomalowali tak to wnętrze. Na zdjęciach zachowanych włoskich egzemplarzy można odnieść wrażenie, ze to chyba późniejsza, nie fabryczna robota - niedomalowane jest pod podłużnicami gdzie się trudniej dostać i biały raczej był ukurzony niż zużyty. Ale to oczywiście tylko moje przypuszczenia ( chociaż w gdzieś wyczytałem, że jakieś roboty były prowadzone w 1963 roku).
Po pogrzebaniu w internecie natrafiłem na bardzo fajną relację jakiegoś Rosjanina http://forum.rcdesign.ru/f82/thread312886.html), który robi Balillę w skali 1/4.5 miał ten sam dylemat i jeżeli dobrze zrozumiałem rosyjski, doszedł do wniosku, że zrobi ta jak Włosi, czyli na biało i niebiesko, chociaż jego zdaniem taki "glamur' kolor raczej się nie sprawdził w lotnictwie floty bałtyckiej. Co ważne, wkleił tez jedno zdjęcie Balilli podczas renowacji, gdzie widać kokpit z boku. I tam widać, że sama tablica była zrobiona z drewna, a miejsce gdzie zamontowano wskaźniki, jest pomalowane na niebiesko ( o tym kolorze wiedziałem z innych zdjęć). Poniżej są zasobniki na amunicję z charakterystycznymi, podłużnymi otworami (co na zdjęciach razem z tablicą tworzy monolit). Zakładam, ze raczej zasobniki nie są z drewna. I ten zasobnik w egzemplarzach, a przynajmniej jednym zachowanym w muzeum jest od strony pilota pomalowany na biało.
W sumie nie byłoby dyskusji, żeby tak malować. Gdyby nie jedno zdjęcie - historyczne z monografii Windsocka, gdzie jest ono opisane, jako zdjecie z prospektu reklamowego (?) prezentowanego w Pradze i na którym ewidentnie widać, że część poniżej tablicy nie jest biała. Czyli albo obecne egzemplarze są wyjątkowe od początku ( były robione dla gwiazd :-) Albo to późniejsze podmalowanie.
A tu jest wspomniane zdjęcie z monografii, spiracone na jakiejś rosyjskiej stronie http://www.aviaarhiv.ru/items/show/614
Dla porównania tu wspomniany oryginał włoski
http://www.cmpr.it/Balilla%20-%20E.Molteni/balilla.htm
i
http://www.wwi-models.org/Photos/Ita/Ansaldo/index.html

Pytanie więc jaki to mógł być był kolor w okresie wojny i tuż po na włoskich egzemplarzach - nie biały, nie czarny, nie kolor drewna skoro skrzynki amunicyjne są metalowe, może szary jak na zdjęciach wnętrza osłon silnika.

Waran, bardzo liczę na twoje spostrzeżenia w tym zakresie, skoro ostatnio oglądałeś ansaldo. Tylko mała uwaga SV5A miał inną tablicę i zabudowę wnętrza kadłuba niż Baliilla. Tam faktycznie jest tylko drewno.
blitzaaa

Postprzez P11c » poniedziałek, 3 sierpnia 2015, 21:09

No i taki ciekawy się temat robi, aż miło :)
P11c

Postprzez waran » poniedziałek, 3 sierpnia 2015, 21:15

Jutro po południu przejrzę co mam w moich materiałach i ew. dam znać.Fotki też jutro.
waran

Postprzez potez » poniedziałek, 3 sierpnia 2015, 22:12

Jesli już to na tym zdjęciu jest normalne drewno. Dokładnie tak samo wychodza w windsocku stare fotografie niemieckich samolotów. Jasnożółte grewno daje na ortochromatycznych emulsjach taki ciemny kolor.
Myślę, że się za bardzo rozmieniasz na drobne. Zrób tak, żeby to było prawdopodobne i co potrafisz lepiej namalować - białe czy drewniane. Raczej nikt nie jest w stanie powiedzieć dzisiaj jak powinno być.
A skrzynki amunicyjne spokojnie mogły byc drewniane takie był np w Nieuportach...
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez blitzaaa » wtorek, 4 sierpnia 2015, 21:36

potez napisał(a):Jesli już to na tym zdjęciu jest normalne drewno. Dokładnie tak samo wychodza w windsocku stare fotografie niemieckich samolotów. Jasnożółte grewno daje na ortochromatycznych emulsjach taki ciemny kolor.
Myślę, że się za bardzo rozmieniasz na drobne. Zrób tak, żeby to było prawdopodobne i co potrafisz lepiej namalować - białe czy drewniane. Raczej nikt nie jest w stanie powiedzieć dzisiaj jak powinno być.
A skrzynki amunicyjne spokojnie mogły byc drewniane takie był np w Nieuportach...

Dzięki za głos rozsądku ;o) Nie napinam się jakoś specjalnie, ale chciałem to w miarę możliwości wyjaśnić. Po podsumowaniu wszystkich za i przeciw skłaniam się do opcji zrobienia tego w drewnie z ciemną czyli niebieską tablicą. Bo faktycznie na tym zdjęciu historycznym może być drewno a foty polskich balill z demobilu nie są w środku jakieś specjalnie jasne ( chociaż tu może chodzić tylko o cień). Na razie się nie spieszę - dorabiam inne bambetle w kabinie i czekam na rejestrację na jednym włoskim forum. Może tam mi coś podpowiedzą. Jak w ciągu tygodnia się nie wyjaśni, to zdecyduję ostatecznie.
PS. Waran, dzięki za fajne fotki, coś czuje że następny będzie SVA 5
blitzaaa

Postprzez waran » środa, 5 sierpnia 2015, 05:27

Już nie długo Balilla w 1/32. ;o)
waran

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste