Spitfire Mk.IIa Tamiya 1/48

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Re: Spitfire Mk.IIa Tamiya 1/48

Postprzez Dominik » poniedziałek, 3 sierpnia 2015, 05:38

Artur
Bardzo ładna Złośnica Ci wyszła. Niestety muszę się przyczepić do kilku szczegółów, które psują odbiór:
1. Nie to śmigło - powinno być śmigło firmy Rotol a nie DeHavilland
2. Brak bąbelka zakrywającego rozrusznik Coffmana,
3. linie na skrzydłach wzięte ze Spitfire'ów z silnikami RR serii 60/70; w Mk.II jedna powinna być prosta, a druga mieć kształt litery L (jak w Twoim modelu).
Nie marudząc już więcej wracam do oglądania galerii.
"Build what you want, the way you want to and, above all, have fun"* (Al Superczynski)
Honour Thy Tamiya for their kits are idiotproof.

IPMS Świdnica
Dominik

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Arcturus » poniedziałek, 3 sierpnia 2015, 10:31

Fajnie widzieć znów Twoje nowe modele. A już się bałem, że zrobiłeś już wszystko co było na rynku i przerzuciłeś się np. na wycinanki kurpiowskie :)
A Złośnica śliczna.
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Arkady72 » poniedziałek, 3 sierpnia 2015, 10:46

KAMILTANK napisał(a):Bardzo ładny model. Mam tylko takie pytanie. W okolicach kabiny pilota widać takie brązowe jakby plamki, takie coś jakby zaschnięta coca-cola. Czemu je zostawiłeś i nie usunąłeś?

Te plamki to brud ( strzepnięty z pędzla ), podoba mi się taki, uważam, że dodaje uroku modelowi. Mógłbym dorobić jakąś ideologię do tego ale po co?
Dominik napisał(a):Niestety muszę się przyczepić do kilku szczegółów, które psują odbiór:
1. Nie to śmigło - powinno być śmigło firmy Rotol a nie DeHavilland
2. Brak bąbelka zakrywającego rozrusznik Coffmana,
3. linie na skrzydłach wzięte ze Spitfire'ów z silnikami RR serii 60/70; w Mk.II jedna powinna być prosta, a druga mieć kształt litery L (jak w Twoim modelu).

O bąbelku już pisałem i się kajałem :). Co do reszty to mądrego warto poczytać. O co chodzi dokładniej z tymi liniami na skrzydłach? Nie wnikałem w temat nigdy. To te czarne paski znikające pod kokardami i biegnące dalej?
potez napisał(a):A co do obieltywu to sprawdź czy ci wychodzi tak samo nieostro-ostro na LV. Jeśli będzie różnica to trzeba mikrokorektę do obiektywu wprowadzić. Twój 7D powinien mieć tą funkcję 8-)

LV to live view? Czyli najpierw zrobić fotkę z włączonym LV a potem dla porównania bez niego pacząc przez wizjer?
7D niby automatycznie wykrywa typ obiektywu z zapisanej listy w pamięci ale czy ma możliwość minikorekt manualnych to muszę sprawdzić.
Tworzona dziś przyszłość będzie naszą teraźniejszością!
Arkady72

WM2

Postprzez macias13_84 » poniedziałek, 3 sierpnia 2015, 11:18

Arkady72 napisał(a):O bąbelku już pisałem i się kajałem :). Co do reszty to mądrego warto poczytać. O co chodzi dokładniej z tymi liniami na skrzydłach? Nie wnikałem w temat nigdy. To te czarne paski znikające pod kokardami i biegnące dalej?

Obrazek
macias13_84

Postprzez Dominik » poniedziałek, 3 sierpnia 2015, 13:11

O, Macias pokazał co i jak.
"Build what you want, the way you want to and, above all, have fun"* (Al Superczynski)
Honour Thy Tamiya for their kits are idiotproof.

IPMS Świdnica
Dominik

Postprzez potez » poniedziałek, 3 sierpnia 2015, 13:20

Arkady72 napisał(a):LV to live view? Czyli najpierw zrobić fotkę z włączonym LV a potem dla porównania bez niego pacząc przez wizjer?
7D niby automatycznie wykrywa typ obiektywu z zapisanej listy w pamięci ale czy ma możliwość minikorekt manualnych to muszę sprawdzić.

dokładnie o to chodzi. Robisz dwie fotki jedną przez wizjer a druga przez LV. LV zawsze będzie ostre. Jesli się rozjeżdżają to wtedy:
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos7d/12

menu: C.Fn III: Auto focus / Drive
opcja: III-5: AF Microadjustment

a tu masz wytłumaczenie o co chodzi: http://rafalglebowski.pl/blog/mikroregulacja-af/
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez xmald » poniedziałek, 3 sierpnia 2015, 13:28

Tyle Spitów na forum, ale ten wyjątkowo mi się podoba - z bąblem czy bez bąbla. Nie wiem może z bąblem podobał by się bardziej (gdybym wiedział o co chodzi). Świetny model, chciałbym umieć tak malować!
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez macias13_84 » poniedziałek, 3 sierpnia 2015, 13:50

xmald napisał(a):gdybym wiedział o co chodzi

Obrazek
macias13_84

Postprzez Arkady72 » poniedziałek, 3 sierpnia 2015, 14:27

potez napisał(a):
Arkady72 napisał(a):LV to live view? Czyli najpierw zrobić fotkę z włączonym LV a potem dla porównania bez niego pacząc przez wizjer?

dokładnie o to chodzi. Robisz dwie fotki jedną przez wizjer a druga przez LV. LV zawsze będzie ostre. Jesli się rozjeżdżają to wtedy:
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos7d/12

menu: C.Fn III: Auto focus / Drive
opcja: III-5: AF Microadjustment

a tu masz wytłumaczenie o co chodzi: http://rafalglebowski.pl/blog/mikroregulacja-af/

Dziękuję za wyjaśnienia, sprawdzę jak tylko będę mógł.
macias13_84 napisał(a):
Arkady72 napisał(a):O bąbelku już pisałem i się kajałem :). Co do reszty to mądrego warto poczytać. O co chodzi dokładniej z tymi liniami na skrzydłach? Nie wnikałem w temat nigdy. To te czarne paski znikające pod kokardami i biegnące dalej?

Obrazek

Teraz już kaman o co chodzi ale nie dam rady tego zmienić i będę z tym żył nadal godnie ;-). Jednakowoż robiąc następne Mk.II będę już chyba o tym pamiętał. O bąblu Cofmanna też.
Arkady72

WM2

Postprzez greatgonzo » poniedziałek, 3 sierpnia 2015, 14:56

Artur, Tobie na serio aż tak nie zależy jak piszesz? Ludzie są różni, wiadomo. I różnie kombinują. Dawno już wiem, że to Twoja sprawa. Ale jak patrzę na tę dwójkę, to mam wrażenie, że parę rzeczy jest wręcz manifestacją 'niezależenia'.
greatgonzo

Postprzez Arkady72 » poniedziałek, 3 sierpnia 2015, 15:18

greatgonzo napisał(a):Artur, Tobie na serio aż tak nie zależy jak piszesz? Ludzie są różni, wiadomo. I różnie kombinują. Dawno już wiem, że to Twoja sprawa. Ale jak patrzę na tę dwójkę, to mam wrażenie, że parę rzeczy jest wręcz manifestacją 'niezależenia'.

No pewnie, że nie zależy aczkolwiek bez specjalnych manifestacji. Tak zwyczajnie więc zależy mi na tyle ile mogę, mam czasu, chęci ;o) .
Arkady72

WM2

Postprzez Bercik » poniedziałek, 3 sierpnia 2015, 21:35

Fajny, od razu widać, że Twój :)
Obrazek
Obrazek
Bercik

Postprzez greatgonzo » wtorek, 4 sierpnia 2015, 02:16

Wydaje mi się, że wyślizgałeś się od odpowiedzi. To jest szerszy kontekst i spokojnie możemy położyć akcent na 'wydaje mi się'.

Dla mnie trochę szkoda, ale to tylko jeden smutny gonzo ;).
greatgonzo

Postprzez ewpiga » wtorek, 4 sierpnia 2015, 07:58

Trudno jest mi wyobrazić sobie, żeby ktoś posiadał zdolności odczuwania stanów psychicznych innych osób, lub umiejętność przyjęcia ich sposobu myślenia, spojrzenia z ich perspektywy na rzeczywistość w jakim głębszym ”duchowym” sensie.
Jest mi równie smutno co Tobie gonzo.

Z przyjemnością zawsze lubię oglądać Twoje modele/pomimo błędów/prezentują się na takich fotkach znakomicie.
ewpiga

rpm1+mod

Postprzez Tomasz Porosiło » wtorek, 4 sierpnia 2015, 09:10

Też się wzruszyłem
Tomasz Porosiło

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli