Opel Blitz, KernKit, 1:48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Opel Blitz, KernKit, 1:48

Postprzez Mecenas » poniedziałek, 13 lipca 2015, 17:49

Jak na moje dotychczasowe dokonania to model trochę nietypowy. Raz, że pojazd a nie samolot a dwa, że żywica, z którą nie mam dużo doświadczenia.

Jak widać na zdjęciu poniżej model to Opel Blitz, wersja z płytami afrykańskimi, cokolwiek to oznacza, i z napędem na 4 koła. Tak poza tym to wygląda jak każdy inny Opel Blitz. Model jest produktem jakiejś mało mi znanej firmy KernKit.

Obrazek

Części nie jest dużo. Połowa masy żywicy zawartej w pudełku to wlewki. Reszta to kilka głównych części i trochę mniejszych. Na chwilę obecną udało mi się uporać podstawową obróbką po odcięciu od kostek wlewowych. Niestety każda część wymaga mniejszego lub większego dopieszczenia małymi pilnikami i papierem ściernym. Podstawowe spasowanie dużych części jest jednak bardzo dobre. W zestawie jest jeszcze blaszka fototrawiona z kilkoma detalami jak logo, pedały, tablice rejestracyjne. Nie ma jednak w żadnej formie tych "pręcików z kulkami" - skrajniki obrysowe czy jakoś tak, trzeba będzie je outsourcować i pewnie skombinować jakiś ładunek na pakę coby nie było nudno.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jest kilka upierdliwych miejsc do obróbki, tak jak tutaj.
Obrazek

Albo tutaj.
Obrazek

Roboty nie przewiduję jakoś bardzo spektakularnej. Sam jestem bardzo ciekawy co z tego wyjdzie.
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Opel Blitz, KernKit, 1:48

Postprzez Mecenas » sobota, 15 sierpnia 2015, 13:10

Coś tam dłubię z modelem choć szału nie ma w postępie robót. Ogólnie to model dość przyjemny w obróbce i składaniu. Części pasują bardzo dobrze do siebie choć są kiksy. Bardzo dokładnie trzeba obrobić elementy zawieszenia. Mnie się za pierwszym razem nie udało i model stoi tylko n trzech kołach- bolesne doświadczenie na przyszłość. Trochę poprawiłem, ale i tak nie jest idealnie. Na szczęście rama jest na tyle elastyczna, że można przykleić koła do podstawki i się wyrówna.

Jedno koło jest trochę za bardzo zalane, będę musiał dłubać skalpelem otwory felgi.

Obrazek

Obrazek

Trochę słabe jest mocowanie silnika. Od frontu nierówno odlane przez co wychodzą pewne problemy z równym usadowieniem silnika. Trzeba też uważać na mocowanie blaszek od strony wału gdyż jeśli zawiesimy silnik zbyt wysoko uniemożliwi nam późniejsze osadzenie na ramie szoferki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Układ wydechowy jest trochę za krótki za tłumikiem. Poradziłem sobie z tym przez wstawienie krótkiego odcinka igły. Ogólnie dodatkowe 15 minut roboty. W tym miejscu wyskoczył mi też mały problem, którego jeszcze nie wiem jak rozwiązać. Otóż producent sugeruje w instrukcji zawieszenie pod ramą kola zapasowego, które jednak koliduje z końcówką wydechu. Muszę pogrzebać w Googlach bo chwilowo nie wiem co jest nie na miejscu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez jaros » niedziela, 16 sierpnia 2015, 18:04

Tak tylko "z reporterskiego obowiązku" dodam, że właśnie Tamiya wypuściła swoją interpretację Opla - Item code: 32585. Wersja z napędem na jedną oś, ale za to ma jakieś beczki itp. w zestawie.
pozdrawiam Jarek
jaros

Postprzez Mecenas » niedziela, 16 sierpnia 2015, 20:46

Cześć,
słyszałem jakieś zapowiedzi tego modelu Tamiyi, ale jeszcze nie czytałem nawet recenzji. Zastanawiam się nad jego pozyskaniem gdyż ten KernKit ma pewne braki, które trzeba będzie outsourcować - np. kalkomanie czy właśnie towar na pakę. Można też porównać w boju co proponują obydwaj producenci.

Przy okazji dostałem też bardzo użyteczne informacje od kolegi Greif'a i się douczam w tym kierunku. Jedno jest jednak coraz bardziej pewne dla mnie - trudno znaleźć potwierdzenie istnienia wersji 4x4 z obniżoną paką i do tego jeszcze z Afryki. To chyba jakiś "what if" producenta, z którym nie bardzo wiem co zrobić...
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez subgrafik » poniedziałek, 17 sierpnia 2015, 09:06

To chyba jakiś "what if" producenta, z którym nie bardzo wiem co zrobić...

na dobra sprawe dopoki nie robisz modelu wg zdjecia albo najlepiej kilku to zawsze bedzie what if...

Jedno jest jednak coraz bardziej pewne dla mnie - trudno znaleźć potwierdzenie istnienia wersji 4x4 z obniżoną paką i do tego jeszcze z Afryki.

a i widze ze chyba nie szukales jakos psecjalnie dlugo (< 2 min ggole):

Obrazek

dla mnie wyglada na 4 x 4 obnizona pake i afryke - ale moze mi sie wydawac :)

YO!

P
You need nothing to be happy. You need something to be sad.
~ Mooji.
subgrafik

Postprzez Greif » poniedziałek, 17 sierpnia 2015, 10:25

A więcej zdjęć? bo jak na afrykę to trzeba uważać jedna sztuka była ale mógł to być składak jak to w afryce... Jest zdjęcie można strugać to co jest... jest chyba jedna fotka jeszcze z łańcuchami w błocie ale wygląda na testy... czy była seryjna nie wiem... http://www.drilldrive.com/images/merced ... rior-1.jpg może to ten sam w afryce?
Greif

Postprzez Marek Barański » poniedziałek, 17 sierpnia 2015, 11:28

Są też zdjęcia z frontu bolszewickiego jak sądzę, ta paka to żaden ewenement.
Marek Barański

Postprzez Greif » poniedziałek, 17 sierpnia 2015, 12:25

Ale chodzi nie tylko o pakę tylko o kunfigurację 4x4 + wczesna skrzynia... bo zdjęć z wczesną wersją jest trochę ale z napędem 4x4 już gorzej ...
Greif

Postprzez subgrafik » poniedziałek, 17 sierpnia 2015, 12:26

Greif napisał(a): jest chyba jedna fotka jeszcze z łańcuchami w błocie ale wygląda na testy... czy była seryjna nie wiem... http://www.drilldrive.com/images/merced ... rior-1.jpg może to ten sam w afryce?

no afryka to to nie jest bank wg mnie

A więcej zdjęć? bo jak na afrykę to trzeba uważać jedna sztuka była ale mógł to być składak jak to w afryce..

hahaha 3 posty temu 4x4 blitz byl SF- znalalzme fotke i dalej watpicie kapralu?
Opel 4 x 4 + taka paka to dosc standadowa ciezarowka a nie składak jak pisze pawel .

Obrazek

BTW Chlopaki w pracy jestem wezcie se uzyjcie googla jak ludzie,
naprawde fotki znalezione w minut dwie.
~ Mooji.
subgrafik

Postprzez Greif » poniedziałek, 17 sierpnia 2015, 12:49

no tylko że zdjęcie tego samego pojazdu, jeśli było ich więcej to więcej zdjęć ? Subgrafik a skoro tak mega wypaśnie operujesz przeglądarką to może zapodaj co by inni nie musieli już grzebać ? A składak w domyśle że 4x4 + wczesna skrzynia... no bo jak narazie mamy 2 zdjęcia ( jeden egzeplarz na 2 fotkach i jeden w błocie)
Greif

Postprzez Marek Barański » poniedziałek, 17 sierpnia 2015, 12:52

Ja pisałem o allradach z taką paką.
Marek Barański

Postprzez Mecenas » poniedziałek, 17 sierpnia 2015, 14:02

Dzięki Panowie za pomoc. Zdjęcia Subgrafika rozwiewają większą część moich wątpliwości. Możesz wierzyć mi lub nie, ale tych dwóch zdjęć nie znalazłem wcześniej albo nie rozpoznałem prawidłowo.

Znalazłem jednak jeszcze takie jedno z Afryki, które może przedstawiać 4x4.

Obrazek
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez Greif » poniedziałek, 17 sierpnia 2015, 14:25

Ten niestety nie jest 4x4 zobacz podział maski silnika :D
Greif

Postprzez subgrafik » poniedziałek, 17 sierpnia 2015, 14:31

Znalazłem jednak jeszcze takie jedno z Afryki, które może przedstawiać 4x4.

Nie moze przedstawiać 4 x 4.

Greif napisał(a):Ten niestety nie jest 4x4 zobacz podział maski silnika :D

hmm ja zgadlem po innym detalu czemu nie 4x4
ale co z maska za roznica ?

OK chyba kumam :)

P
Ostatnio edytowano poniedziałek, 17 sierpnia 2015, 14:40 przez subgrafik, łącznie edytowano 2 razy
~ Mooji.
subgrafik

Postprzez Greif » poniedziałek, 17 sierpnia 2015, 14:53

:P włąśnie najbardziej rozpoznawalny element 4x4 ze względu na większy silnik chłodnica wraz z atrapą była wysunięta poza obrys oryginalnej ramy. Na zdjęciach widać o co idzie, dodana jest "półka" przed błotnikiem pierwsze zdjęcie wersja 4x2 pozostałe wiadomo ;)
Obrazek Obrazek Obrazek
i dlatego zmienił się podział maski (prawdopodobnie wyższy silnik, dlatego zmieniono podział okapotowania)
Greif

Następna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat