Usuwanie odkurzu

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: Usuwanie odkurzu

Postprzez HK1885 » wtorek, 18 sierpnia 2015, 06:52

greatgonzo napisał(a):Oczywiście, że są i wpływają w znaczący sposób na to pomalowanie

Jest tylko JEDEN - wiedza i umiejętności w tym zakresie.

Modelarskie filozofie, traktowanie plastiku czy cokolwiek innego nie ma najmniejszego znaczenia i jest wtórne.
To co robisz i jak robisz jest pochodną skila jaki posiadasz i tyle.
HK1885

Reklama

Postprzez Aleksander » wtorek, 18 sierpnia 2015, 10:34

grzegorz75 napisał(a):Jak mam brudną podłogę , to biorę odkurzacz i odkurzam , a nie zbieram rękoma każda drobinę . No ale jak komu wygodniej, efekt końcowy może być ten sam ...

No ale "kto bogatemu zabroni"?
Przecież jak pokażesz gotowy model, to i tak nie będzie wiadomo, czy "włączyłeś odkurzacz", czy "zbierałeś rękoma". Oczywiście, ergonomia, czas, oszczędność, to zupełnie inna bajka...
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez greatgonzo » wtorek, 18 sierpnia 2015, 15:13

Tomasz Mańkowski napisał(a):A bez metafor?

Gonzo, bez urazy, kiedyś jak spotkaliśmy się w realu na konkursie, gadałeś normalnie, jak każdy...
A teraz czytając Twoje uwagi, za każdym razem muszę się zastanawiać "co autor miał na myśli..."
Za stary już jestem na powrót do szkoły, proszę więc - jeśli odpowiadasz gdzieś/komuś na forum, rób to w sposób zrozumiały dla ogółu

Paradoksalnie Twoje pytanie to czystej wody metafora ;).

Bez urazy, pewnie. Ale na skutek bym nie liczył. Jeśli Ci się chce to zerknij na mój pierwszy wpis w tym wątku - odpowiedź na pytanie autora. Nie sadzę, byś miał wątpliwości co do treści. Macias nie miał.

Później wątek, jak to bywa w sieci, poszedł własnym życiem. Nie zawsze da się przewidzieć dokąd pójdzie taki wątek. W rezultacie zrobił się offtop.
Tomek, ja piszę na tym forum od dawna. Uważam, że nie ma sensu bym w każdym poście tłumaczył jakie jest moje podejście do modelarstwa co zresztą dotyczy i innych piszących. To są znane rzeczy i wg mnie ten kontekst jest oczywisty.Podejście jak moje w 'publicznym' modelarstwie jest dziś tak rzadkie, że ludzie zwyczajnie nie wierzą w jego istnienie, albo przynajmniej działają jakby tak było. Ktoś w jakimś 'problemowym' wątku pisał, że tu nie da rady porozmawiać o modelarskich 'wartościach' tak jak kiedyś. Wg mnie to prawda. Dlatego dopóki nie widzę realnego zainteresowania tematem ze strony rozmówców staram wymiksować się z rozmowy. Nie zrezygnować po prostu, ale zostawić jakiś ślad, jakąś zajawkę. Może trafi się jakiś szukający jeszcze swojej drogi modelarz, którego zainteresuje ta strona/forma/rodzaj modelarstwa i będzie chciał się czegoś dowiedzieć lub choćby o tym po prostu pogadać? Może będzie wolal na Priv, może w wątku... . W rezultacie wychodzą mi takie mało jednoznaczne formy. Niech będzie, że to moja marność językowa.
W tej atmosferze jaka tu panuje i w tym podejściu do forum jakie prezentują liczni aktywni userzy możesz z pewnością oczekiwać, że moje wypowiedzi wciąż będą z gatunku 'co autor miał na myśli?'.

Tak było i w tym wątku, gdy już pojawił się offtop. Tu z wielki trudem powstrzymuję się od przytoczenia szwejkowej anegdotki pięknie ilustrującej zaistniałą sytuację. Ale to już byłaby mega metafora :). A bez metafor?

Liczne tezy w zaistniałym offtopie są całkowicie słuszne przy podejściu do modelarstwa jakie deklarują ich autorzy. Inne podejście do modelarstwa może sprawić, że zmieni się ich (tych tez) wartość.

Soreczki, dzisiejszy język, tak naprawdę, skrajnie utrudnia napisanie choć jednego zdania bez metafory ;).
greatgonzo

Postprzez Tomasz Mańkowski » wtorek, 18 sierpnia 2015, 15:34

greatgonzo napisał(a):Jeśli Ci się chce to zerknij na mój pierwszy wpis w tym wątku - odpowiedź na pytanie autora. Nie sadzę, byś miał wątpliwości co do treści. Macias nie miał.

I na tym - moim zdaniem - powinno się skończyć ten wątek.
Autor zapytał, dostał odpowiedź i albo z niej skorzysta albo nie... jego sprawa.
A całe dalsze Twoje rozterki duchowe nad Maciasowym modelem są ... nie na miejscu.

Załóż sobie swój własny wątek np. w HP w stylu "rozmyślania Starego Gonza nad modelarstwem redukcyjnym" i tak snuj swoje przemyślenia. Kto będzie chciał to się do Ciebie przyłączy albo będzie z Tobą polemizował, ale nie będzie to zaśmiecało wątków/pytań stricte technicznych.
Pozdrawiam TM
Obrazek
Tomasz Mańkowski

Postprzez greatgonzo » wtorek, 18 sierpnia 2015, 15:42

Tym razem udało Ci się mnie urazić, bo ani byłem jedynym uczestnikiem tego offtopu (nie ma sensu na siłę wpychać maciasowy model do offtopu), ani nawet go nie zacząłem. Wyróżnienie akurat mnie jako jedynego uczestnika do odstrzału odbieram jako osobiście ukierunkowaną niechęć. Oddalam się wyniośle.
greatgonzo

Postprzez HK1885 » wtorek, 18 sierpnia 2015, 16:19

greatgonzo napisał(a):W tej atmosferze jaka tu panuje i w tym podejściu do forum jakie prezentują liczni aktywni userzy możesz z pewnością oczekiwać, że moje wypowiedzi wciąż będą z gatunku 'co autor miał na myśli?'.

Bez urazy Gonzo, to nie ma nic wspólnego z podejściem userów.
Po prostu rozmydlasz wszystko, grzęźniesz w wątpliwościach, roztrząsasz jakieś pierdolety w nieskończoność i spekulujesz.
Wiecznie, w kółko i nieustannie...

W tym co piszesz nie ma konkretu.
Stąd tak trudno się z Tobą rozmawia.

greatgonzo napisał(a):Liczne tezy w zaistniałym offtopie są całkowicie słuszne przy podejściu do modelarstwa jakie deklarują ich autorzy. Inne podejście do modelarstwa może sprawić, że zmieni się ich (tych tez) wartość.

Wierz mi lub nie, ale to mnie zafascynowało.
Wpływ podejścia do modelarstwa na praktyczną umiejętność malowania aerografem.

Jest jakiś?...

Aleksander napisał(a):Oczywiście, ergonomia, czas, oszczędność, to zupełnie inna bajka...

Aleksander, ale to wciąż jest ta sama bajka - malowanie... :->
HK1885

Postprzez potez » wtorek, 18 sierpnia 2015, 17:03

Aleksander napisał(a):No ale "kto bogatemu zabroni"?
Przecież jak pokażesz gotowy model, to i tak nie będzie wiadomo, czy "włączyłeś odkurzacz", czy "zbierałeś rękoma". Oczywiście, ergonomia, czas, oszczędność, to zupełnie inna bajka...

Olek, wpadnij na warsztaty do Łodzi, serdecznie zapraszam. Sam zobaczysz, o co chodzi w tym malowaniu. Bez bólu, bez napięcia i obgryzania paznokci czy kolor się równo położył, czy nie odejdzie razem z taśma, czy nie podciekło...
Bliziutko masz, jak ci dyżur nie wypadnie zajrzyj 8-)
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez Aleksander » wtorek, 18 sierpnia 2015, 20:20

Już kończę z tym OT :lol:
potez napisał(a):Olek, wpadnij na warsztaty do Łodzi, serdecznie zapraszam. Sam zobaczysz, o co chodzi w tym malowaniu. Bez bólu, bez napięcia i obgryzania paznokci czy kolor się równo położył, czy nie odejdzie razem z taśma, czy nie podciekło...
Bliziutko masz, jak ci dyżur nie wypadnie zajrzyj 8-)

Jasne, że wpadnę! Już się na to mocno szykuję, na pewno coś podpatrzę - większość umiejętności u mnie to raczej samouczek, ale nie miałem odwago wypytywać jak Solo. Poza tym - chętnie was wszystkich spotkam na żywo, bo w Bytomiu nie wszystkich poznałem.
Natomiast jak ktoś lubi jechać do Gdańska przez Zakopane, to przecież może, choć droga długa, ale w końcu do celu dotrze :P
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez grzegorz75 » wtorek, 18 sierpnia 2015, 22:25

Gdzie są te czasy, kiedy małe krasnale plotły grzywy koniom, naprawiały buty szewcom, czytały bajki dzieciom?
Obrazek
grzegorz75

Postprzez greatgonzo » środa, 19 sierpnia 2015, 00:19

HK1886 napisał(a):W tym co piszesz nie ma konkretu.
Stąd tak trudno się z Tobą rozmawia.

...

Wierz mi lub nie, ale to mnie zafascynowało.
Wpływ podejścia do modelarstwa na praktyczną umiejętność malowania aerografem.

Jest jakiś?

Oczywiście, że nie ma. Skąd miałby być, jak go tam nie wsadzam? Starałem się wytłumaczyć dlaczego.
Ja wiem, że trudno. Tym trudniej im mniej chce się to robić.

...

Może i jest. Nie zdziwiłbym się, ale nie powiem Ci jaki i czy w ogóle jest, bo nigdy się nad tym nie zastanawiałem.
greatgonzo

Postprzez macias13_84 » środa, 19 sierpnia 2015, 07:22

grzegorz75 napisał(a):Gdzie są te czasy, kiedy małe krasnale plotły grzywy koniom, naprawiały buty szewcom, czytały bajki dzieciom?

Poszły w działalność gospodarczą :mrgreen:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=zWCQQwzcUmg[/youtube]

A na poważnie, przeszlifowałem na mokro papierem 5000, zeszło ale straty są trzeba podmalować kilka miejsc.
macias13_84

Poprzednia strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje