Hurricane z płótna

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Hurricane z płótna

Postprzez GrzeM » wtorek, 18 sierpnia 2015, 15:36

Wbrew temu co "się mówiło" o Hurricane z płóciennymi skrzydłami, jest wysoce prawdopodobne że Airfix nie "zwalił" pokrycia płata między panelami dostępu do karabinów a krawędzią spływu.

W modelu ten obszar jest odwzorowany jako pokryty płótnem, natomiast "na forach" mówiło się, że powinien być metalowy (by mechanicy mieli dostęp do uzbrojenia). Widziałem klika wątków warsztatowych w których modelarze szpachlowali ten obszar na płasko.

Tymczasem są takie zdjęcia:

Obrazek
Obrazek
GrzeM

Reklama

Re: Hurricane z płótna

Postprzez GrzeM » wtorek, 18 sierpnia 2015, 18:01

...które to zdjęcia pewnie nic nie rozstrzygają, jak zwrócił uwagę mój kolega na fejsie - bo drugie z nich przedstawia dziury na centropłacie, a nie na skrzydle...
GrzeM

Postprzez CineQ » niedziela, 30 sierpnia 2015, 19:06

Pierwsze HURRICANE miały skrzydła kryte płótnem w całości, o ile mnie pamięć nie myli to dopiero od wiosny 41 roku były zastępowane na skrzydła o pokryciu metalowym w całości.. Trzeba by raczej patrzeć konkretny egzemplarz w danym czasie..

POZDRO
CineQ

Postprzez uruk-hai » czwartek, 18 lutego 2016, 12:46

Obrazek

Pierwowzór pierwszej serii: K5083, jeśli mnie oczy nie mylą to za pokrywami komory uzbrojenia widać krycie płótnem...

fota zawarta jest w ML nr 51

Zamówiono 600 takich myśliwców. Napisali też (tam) że 430 z pierwszej serii miało takie właśnie płócienne pokrycie płatów, a pozostałe 130 maszyn krycie metalowe - przy okazji zmieniono kształt pokryw komór uzbrojenia). No i chyba gdzieś się zgubiło z ... 40 maszyn z tych 600, chyba że je anulowano lub/albo wrzucono do kolejnej partii (mniemam)

Również (tam) stoi, że 80 maszyn drugiego zamówienia miało pokrycie szmatą a także 25 ostatniego zamówienia.
uruk-hai

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste