RWD-13S Ardpol 1/72

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Re: RWD-13S Ardpol 1/72

Postprzez HK1885 » piątek, 28 sierpnia 2015, 14:15

Modelik ciekawy, ale odrobina ciemnoszarego łosza nie zaszkodziłaby erwudziakowi. Ot tak,, żeby uwypuklić i podkreślić detale, bo teraz wygląda trochę zabawkowo.
No i ta nieszczęsna osłona...

Natomiast całość kupuję za temat. :)

pogromca_truskawek napisał(a):są jeszcze ludzie gotowi przypominać na czym polega prawdziwe modelarstwo redukcyjne

Dodaj koniecznie moim truskawkowym zdaniem i będzie klar. :lol:
HK1885

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Arkady72 » piątek, 28 sierpnia 2015, 14:24

HK1886 napisał(a):Dodaj koniecznie moim truskawkowym zdaniem i będzie klar. :lol:

Kåta klar.
Tworzona dziś przyszłość będzie naszą teraźniejszością!
Arkady72

WM2

Postprzez pogromca_truskawek » piątek, 28 sierpnia 2015, 14:27

Arkady72 napisał(a):A gdzie ten kontratak?

:arrow:
Cichociemny napisał(a):
Marcin_Matejko napisał(a):Jurek to ty nie wiesz :shock:
Model musi być upaprany dokumentnie, obity do bólu, musi mieć pre- po- i inne szejdingi, ułosiowany, wykafelkowany i co tam jeszcze magicy fantastycy niewymyślną. Przede wszystkim nie musi to być zgodne ze stanem faktycznym liczy się radość tworzenia, a jak wiadomo tego nie wolno negować. Tak więc zgodnie ze stanem współczesnego modelarskiego ducha twoja erwuda nie jest modelem w dosłownym tego słowa znaczeniu :lol:
Musisz się z tym pogodzić ;o)

Ulżyło?

HK1886 napisał(a):
pogromca_truskawek napisał(a):są jeszcze ludzie gotowi przypominać na czym polega prawdziwe modelarstwo redukcyjne

Dodaj koniecznie moim truskawkowym zdaniem i będzie klar. :lol:

Oczywiście, że moim truskawkowym zdaniem.
[`] za RWD i ofiary administracji
pogromca_truskawek

Postprzez Arkady72 » piątek, 28 sierpnia 2015, 14:30

Jak na razie to ktoś tu zaczął pluć na inne niż "czyste" techniki wykonywania modeli.
Model musi być upaprany dokumentnie, obity do bólu, musi mieć pre- po- i inne szejdingi, ułosiowany, wykafelkowany i co tam jeszcze magicy fantastycy niewymyślną.

... którym hangar myli się z chlewem.

Masz chyba problem z prawidłowym odbiorem rzeczywistości.
Arkady72

WM2

Postprzez Adam » piątek, 28 sierpnia 2015, 14:53

Dobrzy ludzie chyba za bardzo odchodzicie od tematu. :!:

Adam
Obrazek
Adam

Postprzez HK1885 » piątek, 28 sierpnia 2015, 14:57

Arkady72 napisał(a):Masz chyba problem z prawidłowym odbiorem rzeczywistości.

Arti, typowi myli się posiadanie własnego zdania z jego narzucaniem.
To kolejny kliniczny przypadek, który będzie Ci mówił jak powinno wyglądać Twoje modelowanie, żeby było dobrze...

Ciekawe czy będzie nawracał?
:lol:

Adam napisał(a):Dobrzy ludzie chyba za bardzo odchodzicie od tematu. :!:

Ojtam, takie małe dygresje w temacie erwudziaka. ;o)
HK1885

Postprzez Arkady72 » piątek, 28 sierpnia 2015, 14:58

Adam napisał(a):Dobrzy ludzie chyba za bardzo odchodzicie od tematu. :!:

Adam

Dobry moderatorze, zauważ kto zaczyna tradycyjnie bić pianę i szukać pretekstu do awantury i wyciągnij z tego odpowiednie wnioski. Jakąś taką tradycją na tym forum jest, że nikt wściekle nie atakuje modeli wykonanych czysto co tu jeden potfur sugerował a wprost odwrotnie - model wykonany inaczej od założeń tradycjonalistów często spotyka się z wściekłym, niewybrednym atakiem czego przykłady podałem w swoim wcześniejszym poście.
Arkady72

WM2

Postprzez Cichociemny » piątek, 28 sierpnia 2015, 15:01

Głoszenie prawdy:
hadzi napisał(a):Kazdy moze wylac na swoj model kubel pomyj - jak kto lubi.

Marcin_Matejko napisał(a):Jurek to ty nie wiesz :shock:
Model musi być upaprany dokumentnie, obity do bólu, musi mieć pre- po- i inne szejdingi, ułosiowany, wykafelkowany i co tam jeszcze magicy fantastycy niewymyślną. Przede wszystkim nie musi to być zgodne ze stanem faktycznym liczy się radość tworzenia, a jak wiadomo tego nie wolno negować. Tak więc zgodnie ze stanem współczesnego modelarskiego ducha twoja erwuda nie jest modelem w dosłownym tego słowa znaczeniu :lol:
Musisz się z tym pogodzić ;o)

Wściekły kontratak:
Cichociemny napisał(a):Ulżyło?

Truskawkowa logika :lol:
Cichociemny

Postprzez hadzi » piątek, 28 sierpnia 2015, 15:11

Co mnie zawsze zastanawia na polskich forach to fakt, ze wielu komentatorow probuje wykonawce modelu przekonac do wlasnej wizji.

Panowie i Chlopaki - zapamietajcie raz na zawsze KAZDY ROBI MODELE TAK JAK UWAZA ZA STOSOWNE i to nalezy akceptowac. Malo sie udzielam na polskich forach, ale mozecie pogrzebac w archiwum i znajdziecie tez moje modele z washem i innymi technikami. Nie jestem mistrzem malowania modeli ani ich sklejania. Robie modele bo to moja pasja I TO K... JA DECYDUJE JAK ONE MAJA WYGLADAC A NIE ANONIMOWI ODBIORCY!
NIE ROBIE MODELI DLA WAS A DLA SIEBIE!!!

Ten RWD mial z zalozenia byc czysty i jest taki. Zdjecia sa lekko przeswietlone, wiec czesc szczegolow ginie, swiatlocien na tym modelu broni sie jednak w odbiorze na zywo.

Ostatnio uslyszalem na jednym konkursie, ze moj model byl za malo ufajdany bo te samoloty byly strasznie spracowane i sedziowie to wiedza, poza tym musialem cos spier...niczyc bo zamknalem cale wnetrze kadluba.
Byla dokumentacja zdjeciowa nawet w wiekszej skali niz na zywo i bylo wszystko widac co sp...rniczylem lub nie.
Model mial cieniowane kamo, wash, okopcenia, wycieki oleju itp, ale EKSPERT sedzia wiedzial lepiej.

Powiem tak:
- byl to konkurs z dokumentacja, do tego egzemplaza bylo jedno zdjecie i nie byl zasyfiony,
- samolot ktory zrobilem trafil z fabryki do polskiej jednostki i mial pokazac stan z poczatku eksploatacj (mam zdjecia innych egzemplazy krotko po dostawie i byly czysciutkie)
- zamknalem model bo nie lubie zdejmowania blach tam gdzie sie tego w codziennej eksploatacji nie robi, taka jest moja koncepcja

No i co pod sedziego, ktory wie lepiej mialem upier...niczyc model by mu sie przypodobac? Niezgodnie z dokumentacja tego egzemplarza?
Co sie juz ludzie w glowach pomieszalo.
Model wystawilem na zagranicznych konkursach i w wiekszej konkurencji zostal yzej oceniony - nawet tam gdzie nie dawalem mu szans.

KAZDY robi jak lubi i pod podklady jakie ma! AKCEPTUJCIE TO W KONCU!

Kiedys pewien paranormalny zarzucil mi, ze modelu nie wybiera sie ze wzgledu na malowanie - no to byl juz szczyt idiotyzmu.

Zycze milego dnia i jak chcecie to obrzucajcie dsie dalej tu .... ku uciesze wlasnej.
pozdrawiam
Jerzy Ciupek
hadzi

Postprzez Jacek Bzunek » piątek, 28 sierpnia 2015, 15:15

Marcin_Matejko napisał(a):Model musi być upaprany dokumentnie, obity do bólu, musi mieć pre- po- i inne szejdingi, ułosiowany, wykafelkowany i co tam jeszcze magicy fantastycy niewymyślną. Przede wszystkim nie musi to być zgodne ze stanem faktycznym liczy się radość tworzenia, a jak wiadomo tego nie wolno negować.

pogromca_truskawek napisał(a):Serce rośnie widząc, że są jeszcze ludzie gotowi przypominać na czym polega prawdziwe modelarstwo redukcyjne. I głoszą tą prostą prawdę, choć wiedzą, że spotkają się z wściekłą kontrakcją "artystów", którym hangar myli się z chlewem.

Nie inaczej - chlew jak nic.
Obrazek
http://dqscaleworks.blogspot.com/2012/0 ... d-172.html
Ostatnio edytowano piątek, 28 sierpnia 2015, 15:16 przez Jacek Bzunek, łącznie edytowano 2 razy
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez Arkady72 » piątek, 28 sierpnia 2015, 15:16

hadzi
....

Czy ktoś Ci zarzucił w Twoim modelu i galerii, że jest nie taki jak trzeba albo próbował narzucić swoją wizję?
Może ślepy jestem ale większość szanuje Twój wybór i tyle. Paru pętaków się tylko pojawiło ze swoimi jedynymi prawdziwymi wizjami modelarstwa i tego jak mają wyglądać modele, niczym muchy co poczuły woń krowiej kupy na łące. To jest tradycja tego forum Jurku :mrgreen: .
Arkady72

WM2

Postprzez hadzi » piątek, 28 sierpnia 2015, 15:45

Arkady72 napisał(a):hadzi
....

Czy ktoś Ci zarzucił w Twoim modelu i galerii, że jest nie taki jak trzeba albo próbował narzucić swoją wizję?
Może ślepy jestem ale większość szanuje Twój wybór i tyle. Paru pętaków się tylko pojawiło ze swoimi jedynymi prawdziwymi wizjami modelarstwa i tego jak mają wyglądać modele, niczym muchy co poczuły woń krowiej kupy na łące. To jest tradycja tego forum Jurku :mrgreen: .

Moja odpowiedz odnosi sie do tych, ktorzy uwazaja, ze kazdy model musi posiadac wash i wydatne slady eksploatacji.
Model Hallcata wyglada ciekawie moze lekko za mocno to widac, ale ma typowe slady eksploatacji i jest ok.

Ja sie na nikogo nie obrazam, bo model tu pokazale nie po to by sluchac achy i ochy ani uwag - mam to w powazaniu.
Napisale to dlatego, ze zawsze zaczynaja sie pyskowki miedzy forumowiczami zwolennikami roznego wykonania.

Dlatego przytoczylem te wszystkie przyklady i podkresililem, ze nalezy szanowac wybor konwencji wykonania konkretnego modelu. Tylko to mialem na mysli. Jak pisalem, model w odbiorze na zywo nie wymaga zapuszczania linii podzialowych, a sladow eksploatacji prozno szukac na zdjeciach RWD, nawet te w slozbie rumunskiej na froncie nie sa styrane.

To na tyle.

Kto ma ochote nie sobie dalej tu dyskutuje. Ja przestaje sledzic ten watek.

Pozdrawiam
pozdrawiam
Jerzy Ciupek
hadzi

Postprzez Hal Bregg » piątek, 28 sierpnia 2015, 16:12

Mały model-duża dyskusja, a miałem już nadzieję, że forum po usunięciu co po niektórych pieniaczy zaczyna odzyskiwać swą treść.
Ze swojej strony powiem, że model osobiście mi się podoba (o szparze ktoś już pisał), sam nie zrobiłbym go czyściej (to komplement). Gratulacje. Fajna lotnicza sanitarka.
Hal Bregg

Postprzez potez » piątek, 28 sierpnia 2015, 16:26

Hal Bregg napisał(a):a miałem już nadzieję, że forum po usunięciu co po niektórych pieniaczy zaczyna odzyskiwać swą treść.

To w ogóle jakas paranoja jest, bo jedyne uwagi pod tytułem - no jakis delikatny łos by sie przydał pojawiły sie już po strzale marcina a potem burza w szklance wody zakończona ścianka ustawiona przez autora modelu, po co i o co? Nie rozumiem, za glupi jestem na takie dowcipy...
taki zajefajny wątek się zrobił - z gatunku nikt nam nie udowodni, że białe jest białe a czarne czarne.

Na zdjęciach to mi sie ta RWD nie podoba, razi ta szpara i taki zabawkowy jakiś przez ta biel jest...
Pewnie na żywo wygląda o wiele lepiej...

Tym bardziej, że to ładny model jest, pamietam kiedyś gdzieś ktoś go pokazywał zbudowany jako wedlowski i wyglądał super...
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez Izydor » piątek, 28 sierpnia 2015, 17:02

potez napisał(a):Tym bardziej, że to ładny model jest, pamietam kiedyś gdzieś ktoś go pokazywał zbudowany jako wedlowski i wyglądał super...

O, tu jest ;o)
http://archiwum.plastikowe.pl/relacje/rwd-13-sp-wdl-wedel-72-ardpol

Jakiś taki... jakby go w pomyjach zanurzali :P
Miał naturalną śmiercią od obucha paść, a jemu przyjdzie zginąć, jak na wojnie...
Izydor

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli