MiG-23MF Numer boczny 147 model wypuszczony przez firmę Trumpeter skala 1:32
Jest to mój drugi MiG-23 wcześniej była 101'ka, zapewne też nie jest to mój ostatni model tego samolotu - powiedzmy że jestem emocjonalnie związany z tą konstrukcją.
Mam zamiar ustawienie na moich półkach łącznie sześciu MiG'ów-23 w różnych zestawach kolorystycznych jednak wszystkie w barwach Polskich.
Model pewnie niektórzy widzieli w Łasku jednak po powrocie i zrobieniu fotek dopatrzyłem się sporej ilości miejsc które należało poprawić.
W wielkim skrócie by nie opisywać co poddane było drobnym przeróbką i poprawką napiszę że model przeszedł nie lifting a dość gruntowną modernizację.
Zauważyłem że zdjęcia szczególnie te detali obnażają wszelkiej maści błędy których w ogólnym ujęciu nie dostrzegłem.
Tyle w gestii wprowadzenia, teraz coś więcej o samym modelu.
Trumpeter nie ustrzegł się błędów (wloty powietrza, golenie podwozia głównego) jednak model to wersja pudełkowa bez dla mnie zbędnych gadżetów.
Samo spasowanie części jest dość przyzwoite a model nie należy do przesadnie wymagających, znacznie większą trudność sprawia odpowiednie polakierowanie wszelkich detali tak by wszystko wyglądało spójnie.
Kolorystyka dobrana jest według opisu kolorów jakie 147'ka otrzymała po remoncie.
Koniec gadania czas na fotki, skupiłem się w dużej mierze na detalach więc fotek w ujęciu ogólnym nie ma zbyt wiele.