ogólnoforumowy projekt grupowy vol.2 ANKIETA

Tutaj znajdziesz regulamin, oraz możesz zadawać wszelkie pytania związane z projektem.

Tematem OPG 2 będzie:

Ankieta wygasła czwartek, 17 września 2009, 22:59

Afryka 40-43
28
7%
Spagetti
19
5%
Korea 50-53
16
4%
Zmagania radziecko-fińskie
9
2%
Zima
8
2%
Śródziemie
14
4%
Nocnki
10
3%
W obcych rękach
26
7%
Demobil
33
9%
Wiatr zmian
7
2%
Sushi
38
10%
Reanimacja
20
5%
Propaganda
7
2%
Czerwony!
11
3%
W pustyni i w puszczy
1
0%
Wojna w zatoce
12
3%
Fantastycznie
11
3%
Retro
22
6%
Prototypy
10
3%
Dobre, bo polskie
17
4%
Zwierzyniec
7
2%
Filmowo
14
4%
Origami
2
1%
PRL
35
9%
Blond włosi użytkownicy
3
1%

Liczba głosów : 380

ogólnoforumowy projekt grupowy vol.2 ANKIETA

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » poniedziałek, 14 września 2009, 22:59

Zgodnie z obietnicą. Wybieramy temat Drugiego Ogólnoforumowego Projektu Grupowego
Poniżej krótkie rozwinięcie bardziej enigmatycznych tytułów.
Tymczasem każdy może oddać trzy głosy i ma na to czas do czwartku.

Spagetti - wszystko, co z Pólwyspu Apenińskiego pochodzi - bez względu na okres historyczny,
Nocniki - sprzęt przystosowany do działań nocnych - co prawda temat głownie z militariami związany, ale mam nadzieję, że i modelarze 'cywilni' zdołaliby odnaleźć się w tej materii,
W obcych rękach - sprzęt zdobyczny, kradziony, czy to w ramach konfliktów zbrojnych, czy sprzed sklepu w biały dzień...,
choć wydaje mi się, że temat pokrywa się częsciowo z ciekawszym:
Demobil (i mobilizacja) - czyli sprzęt wojskowy w rękach cywilów i na odwrót, cywilne zabawki w wersji zmilitaryzowanej,
Wiatr zmian - pro forma, bo zgłaszający nie rozwinął, co pod tą propozycją miało by się kryć,
Sushi - czyli wszystko, co się rusza z Kraju Kwitnącej Wiśni,
Reanimacja - bierzemy stary, zakurzony model, sklejany w pacholęcych czasach i dajemy mu drugie życie,
Propaganda - czyli dowolny model mający coś wspólnego z narodowymi hasłami etc.,
Czerwony! - wszystko, co w ten kolor wymalowane. Ciekawe, ale figurki i sprzęt pancerny po macoszemu traktuje...,
Fantastycznie - czyli wszystko z filmów i literatury fantastycznej,
Retro - Tematem projektu są dowolne pojazdy/samochody/samoloty/śmigłowce/statki/okręty/figurki itp., czyli dosłownie wszystko, byleby sam model pojawił się po raz pierwszy na rynku przed 1980 rokiem, czyli 30 lat i starsze. Późniejsze reedycje dozwolone. Ewentualnie, gdyby ktoś miał zastrzeżenia do roku 1980 (czemu akurat ten) - można przyjąć inną dowolną datę, na przykład 1984 - tu 'uzasadnieniem' byłoby budowanie modeli mających ćwierć wieku lub więcej.
Prototypy - zgłoszenie było, więc dodać wypada, ale taki był temat OPG1, więc a priori kotlet odgrzewany,
Dobre, bo polskie - modele rodzimych producentów,
Zwierzyniec - Tygrysy, Pantery, Żuki itp.,
Filmowo - pojazdy i samoloty, tudzież inne machiny w roli bohaterów filmowych. Rudy i inni...,
Origami - modele kartonowe, temat dowolny. Choć figurki z masy papierowej czarno widzę...,
PRL - cytując zgłaszającego- "temat Ojczyźniany" - wszystko co u nas, na ziemi, wodzie i na niebie, w latach '45-'90 się pojawiało,
Blond włosi użytkownicy- jak to określił pomysłodawca: "wszystko, czego tacy mogli używać. ..Np. brunetek.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 14 września 2009, 23:11 przez Kamil Feliks Sztarbała, łącznie edytowano 1 raz
Kamil Feliks Sztarbała

Reklama

Re: ogólnoforumowy projekt grupowy vol.2 ANKIETA

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » poniedziałek, 14 września 2009, 23:08

Oczywiście konstruktywna agitacja jest jak najbardzoej wskazana.. konstruktywna w tym względzie, że potwierdzająca ogólnoforumowy i międzygatunkowy charakter projektu
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Slash » poniedziałek, 14 września 2009, 23:15

Jeśli pisząc "wiatr zmian", miałeś na myśli to co ja próbowałem zaproponować to chodziło mi o to, aby każda praca wykonana w ramach projektu nie miała pod względem typologicznym poprzednika w dotychczasowej historii forum. W trochę przekombinowany sposób to ująłem, ale w skrócie: był już na forum jakiś Spit? Nie jeden i nie dwa, więc Spitów nikt nie robi. Był już na forum jakiś Fiat 251? Żadnego, czyli można zrobić. Wydaje mi się, że gdyby zabawa chwyciła, powstało by kilka nie rzadszych modeli ;o)
Slash

Postprzez wuen » wtorek, 15 września 2009, 06:20

W temacie "Retro" - może tak jak w przypadku pojazdów retro - wszystko co ma więcej niż 25 lat...
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Postprzez łysy » wtorek, 15 września 2009, 07:24

" W obcych rękach " - czy tu załapią się poniemieckie maszyny w lotnictwie polskim (Storch, BF108 itp) ??
łysy

Postprzez kocur » wtorek, 15 września 2009, 07:56

A czy samoloty które były wyprodukowane tylko w 1 egz. można uznać za prototyp. Mam na myśli wyścigówki z lat 30.
"Żyjcie w zgodzie z ptakami, niech płoną serca, a oczy Wasze niech, nigdy nie znaja łez" (RR)
kocur

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » wtorek, 15 września 2009, 08:13

no jeżeli nie były punktem wyjścia do dalszego rozwoju konstrukcji to chyba ciężko nazwać prototypem.

poniemiecki sprzęt w lotnictwie polskim łapie się zarówno na obce ręce jak i prl
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez shivadog » wtorek, 15 września 2009, 08:37

Mam uwagę, tematy: Spagetti i Wojna w Afryce, zawierają się w temacie Śródziemie, więc może wszzyscy głosujący na nie powinni zagłosować na Śródziemie, żeby głosy się nie rozdzielały bez sensu...
shivadog

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » wtorek, 15 września 2009, 08:59

no takich pokrywająych się tametów jest wiecej.
najwyżej, zrobi się szybką, dwudziestoczterogodzinną dogrywkę, jeżeli różnica ilości głosów w najbardziej popularnych propozycjach bedzie niewielka, lub popularne okaża się zbyt zbliżone do siebie tematycznie
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez draz » wtorek, 15 września 2009, 09:09

Ja widzę, że tak jakoś PRL coś przoduje, co mnie niezmiernie martwi, bo cywilnie to temat do bani.
Bartosz Obara
Obrazek
draz

Ojciec chrzestny

Postprzez Bond » wtorek, 15 września 2009, 09:24

draz napisał(a):Ja widzę, że tak jakoś PRL coś przoduje, co mnie niezmiernie martwi, bo cywilnie to temat do bani.

Ależ Ojcze Chrzestny,

Cywilne łapią się pod inne kategorie - np retro, filmowe, PRL, kartony , blond...itd.
CHociaż wiem ,że twój konik to auta cywilne plastikowe w których jesteś mistrzem, to jestem pewien
że umieścisz jedno ze swoich znamnienitych dzieł w jednej może trzech z wybranych kategorii.

pzdr
na warsztacie:

IMAM (Romeo) Ro.371, 1/48, Special Hobby 30%
Bond

Postprzez draz » wtorek, 15 września 2009, 09:41

Amigo, ja wiem, że cywile się łapią pod większość kategorii ze sporym zapasem. Ale póki co (choć może wyniki ankiety dla userów bez uprawnień nie są widoczne) przodujący PRL znacznie zawęża pole popisu cywilnego. Cośmy tam mieli - Warszawa, Syrena, Fiat 125p, Polonez, Maluch, Mikrus, Nusa, Żuk, Robur, kilka motocykli - żadne z nich nie jest dostępne jako model. Można podciągnąć jeszcze Zastawy, Zaporożce, Wołgi itp. z demoludów, ale to i tak nie zmieni faktu, że modelu niet.

A tak to spokojnie pod większość kategorii się łapią.
Bartosz Obara
Obrazek
draz

Ojciec chrzestny

Postprzez RAV » wtorek, 15 września 2009, 09:56

draz napisał(a):Cośmy tam mieli - Warszawa, Syrena, Fiat 125p, Polonez, Maluch, Mikrus, Nusa, Żuk, Robur, kilka motocykli - żadne z nich nie jest dostępne jako model.

A gdyby stuningować zabawki dostępne w serii gazetek o samochodach PRLu? Albo te dostępne luzem w sklepach zabawkowych?
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez Jarek Gurgul » wtorek, 15 września 2009, 10:00

Tak dla ścisłości, to Polska PRL-em formalnie była w latach 1952-1989. Chyba, że przyjmujemy wariant 'de facto'. Ale wtedy trzeba by cofnąć się do lipca 1944. Więc w żadnym wypadku datą graniczną nie może być 1945 rok :) (ani 1990).

22.07.1944 - 22.07.1952: Rzeczpospolita Polska
22.07.1952 - 29.12.1989: Polska Rzeczpospolita Ludowa (PRL)
29.12.1989 - ...: Rzeczpospolita Polska (III. i kolejne :))

Jarek
Jarek Gurgul

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » wtorek, 15 września 2009, 10:21

szczególarz..

draz, a co z garbusami? trabantami? volskwagenami transporterami?
nie jeżdziły po polsce?
Kamil Feliks Sztarbała

Następna strona

Powrót do Regulamin, pytania i odpowiedzi