P-40N Academy 1/72 + Verlinden

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: P-40N Academy 1/72 + Verlinden

Postprzez hacz » piątek, 4 września 2015, 10:23

i ile tak mniej więcej schnie
hacz

BoB 3 miejsce

Reklama

Postprzez Strużyn » piątek, 4 września 2015, 10:56

Slash u mnie to różne rzeczy się na to składają, ale fakt lubię dłubać ;o) ....zaczęło się od łódek z kory i tak zostało. Inna sprawa, że jest to efekt błędnych decyzji w fazie wybierania zestawu. Słabego Verlindena dedykowanego do Hasegawy pakować do słabej Academy to nie jest najlepszy pomysł...spowodowany chyba dziecinnym zafascynowaniem zestawami Verlindena z ładnymi boxartami, które kiedyś mogłem oglądać tylko za szybą w modelarskim :). Teraz już wiem, że Verlindena lepiej obchdzić z daleka a model kupić najlepszy jaki jest na rynku dla danej wersji. Szkoda tylko tego co leży na składziku a nie reprezentuje już najwyższej jakości.

Hacz...Xtrakolory rozcieńczałem różnymi rzeczami ...nitro, potem za namową Zbyszka White Spirytem. U mnie WS nie zadziałał, może dlatego , że ja użyłem tego bezzapachowego a on chamskiego Dragona :lol: . Nitro było OK. Teraz dla próby i świętego spokoju kupiłem
https://www.wonderlandmodels.com/produc ... -thinners/
Obrazek

Wydaje się, że faktycznie przyspiesza to schnięcie XC, ale z drugiej strony używałem go tylko do Interior Green czyli farbki matowej, które w palecie XC szybciej schną. Po czterech godzinach pod palcem farbka wydawała się sucha, ale przy szlifowaniu widać było, że potrzebuje jeszcze trochę czasu. W każdym razie to i tak duży sukces w porównaniu do błyszczących XC rozcieńczanych nitro, które na drugi i trzeci dzień potrafiły się lepić. XC mają dużą i dobrą jakościowo paletę kolorów, ale ich długie schnięcie jest dosyć uciążliwe.
Pozdrawiam
Krzysiek
Obrazek
Strużyn

Postprzez Strużyn » niedziela, 20 września 2015, 22:43

Ostatnio udało mi się dokończyć nitowanie. Podstawka też powoli powstaje. Brak obycia z dioramami nie pomaga, ale zbieram swoje pierwsze po latach doświadczenia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przygotowałem też powierzchnię pod metalizer.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Muszę szybko kończyć, bo coraz częściej w modelu coś się łamie, albo urywa i za każdym razem mam ochotę rzucić nim o ścianę :x .
Pozdrawiam
Krzysiek
Obrazek
Strużyn

Postprzez Bercik » poniedziałek, 21 września 2015, 18:50

Krzychu piękna robota :) Pytanko - czym przyklejasz osłonki vacu? Szukam czegoś co zapewni czyste i mocne połączenie...
Obrazek
Obrazek
Bercik

Postprzez tomek_chacewicz » poniedziałek, 21 września 2015, 19:34

Ooo super, czym polerowałeś czarne?
Robercik, odpowiem za Krzyśka bo wiem, że vacu przykleja tym:
http://www.bondic.pl/
bardzo fajny ale trochę ograniczone zastosowanie
A swoją drogą jako od niedawna Warszawiak mógłbyś się pojawić na comiesięcznym spotkaniu na Rakowieckiej... :P
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Postprzez Strużyn » poniedziałek, 21 września 2015, 19:51

Dzięki chłopaki :). Bercik jest tak jak pisze Tomek. Ten klej jest bardzo fajny. Ma konsystencję średniego CA. Po naniesieniu i umiejscoweieniu kabinki wystarczy przez jakieś pięć sekund naświetlić diodką dodaną do kleju i spoina elegancko trzyma. Ja najpierw przyklejałem punktowo a potem zalałem pozostałą szczelinę. Po zaschnięciu jest to minimalnie gumowate, więc nadmiar można ścinać żyletką. Szlifować, też się da ale idzie trochę gorzej niż z plastikiem. Jeśli chodzi o ograniczenia, o których pisze Tomek to faktycznie klej nigdy nie zaschnie tam gdzie nie ma dojścia światło z diodki. Czyli można zapomnieć np o sklejaniu połówek kadłuba, ale do przeźroczystych elementów nadaje się wyśmienicie i nie ma problemu z mgiełką jak w CA. Inna sprawa, że wcześniej do vacu z powodzeniem używałem CA....trzeba tylko pamiętać, żeby nakładać jednorazowo bardzo małe ilości.

Tomek pierwszy raz użyłem szmatek micromesh i bardzo miło mnie zaskoczyły. Do takich celów nadają się idealnie, chociaż kosztują sporo. Myślę, że wystarczą mi jednak na dłużej niż 3M, więc rozkładając w czasie ich ceny są zbliżone. 3M będę nadal używał do zgrubnego szlifu natomiast do polerki micromesh. Do zestawu dostałem też mleczko polerskie, którego użyłem na koniec.
Pozdrawiam
Krzysiek
Obrazek
Strużyn

Postprzez Bercik » poniedziałek, 21 września 2015, 23:06

Piękne dzięki, właśnie widziałem parę teaserów tego kleju i wyglądało to wszystko bardzo apetycznie, myślałem właśnie o wykonywaniu z jego udziałem świateł, małych lamp, kamer, etc.

Jeśli mogę mały off-top, to zastanawia mnie tylko, czy klej nie żółknie po czasie? Rozumiem, że tam, gdzie światło "przejdzie" przez przezroczysty plastik/vacu to spoina zastyga? Widzę też, że da radę naciąć na tym linię, więc potencjał jest.

Na spotkania się wybieram tak mniej więcej od roku, tylko czas, kurde, czas... Szczególnie, że nie dość, że od niedawna Warszawiak, to jeszcze od niedawna mąź ;)
Obrazek
Obrazek
Bercik

Postprzez tomek_chacewicz » wtorek, 22 września 2015, 09:07

Hoho no to gratulacje! wiem już kto na następnym spotkaniu stawia piwo ;o)
Wracając do kleju jest bardzo twardy i spokojnie można go szlifować pilnikiem, papierem, trasować linie itp. co do żółknięcia na początku jest super klarowny także do świateł w sam raz ale chyba jeszcze za wcześnie żeby stwierdzić czy kiedyś nie zmieni koloru, zżółknie
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Postprzez Strużyn » wtorek, 22 września 2015, 12:30

tomek_chacewicz napisał(a):Hoho no to gratulacje! wiem już kto na następnym spotkaniu stawia piwo ;o)

Do następnego powinienem się odkuć :)

Bercik napisał(a):Piękne dzięki, właśnie widziałem parę teaserów tego kleju i wyglądało to wszystko bardzo apetycznie, myślałem właśnie o wykonywaniu z jego udziałem świateł, małych lamp, kamer, etc.

Jeśli mogę mały off-top, to zastanawia mnie tylko, czy klej nie żółknie po czasie? Rozumiem, że tam, gdzie światło "przejdzie" przez przezroczysty plastik/vacu to spoina zastyga? Widzę też, że da radę naciąć na tym linię, więc potencjał jest.

Do lampek i małych szybek się nadaje. Robiłem natomiast test z większą ilością i wtedy widać lekko żółtawy odcień, ale przy małych ilościach jest idealnie. Czy po czasie pożółknie tego nie wiem.

Bercik napisał(a):Na spotkania się wybieram tak mniej więcej od roku, tylko czas, kurde, czas... Szczególnie, że nie dość, że od niedawna Warszawiak, to jeszcze od niedawna mąź ;)

No to trzeba się spieszyć póki się dziecko nie pojawi ;o)
Pozdrawiam
Krzysiek
Obrazek
Strużyn

Postprzez zegeye » wtorek, 22 września 2015, 13:29

Strużyn napisał(a): No to trzeba się spieszyć póki się dziecko nie pojawi ;o)

Eeeee, daj spokój .... ja mam 3 i jakoś daje radę :P
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez Bercik » wtorek, 22 września 2015, 20:45

Najpierw muszę wszystkie modele skleić :lol:
Obrazek
Obrazek
Bercik

Postprzez Strużyn » czwartek, 24 września 2015, 20:28

No to pierwsza warstwa srebrnego za mną. Ciężko się temu fotki robi. Jeszcze trochę poróżnicuję panele i będzie można kłaść kolorki....tzn czarny i kangurowe rondle.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Krzysiek
Obrazek
Strużyn

Postprzez Darek Trzeciak » czwartek, 24 września 2015, 20:49

http://www.bondic.pl/

Krzychu czy ten klej można zabarwić jakimiś farbami?
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Postprzez Strużyn » czwartek, 24 września 2015, 21:29

Zrobiłem krótkie testy i wychodzi na to, że:

1. Tak jak widać przy większej ilości kleju robi się on żółtawy .... może to kwestia, że mój ma już parę dobrych miesięcy
2. Barwienie transparentną tamiyą nie wychodzi (kolor pomarańczowy)
3. Barwienie Vallejo ....całkiem ok tylko, że tracimy połysk (kolor niebieski)
4. Barwienie pigmentami......to samo co w punkcie trzecim (kolor rdzawy)

Obrazek
Pozdrawiam
Krzysiek
Obrazek
Strużyn

Postprzez Kamil232 » piątek, 25 września 2015, 18:12

Twoje warsztaty są zawsze bardzo inspirujące. Śledzę i analizuję każdy punkt.
Rodzi się pytanie. Czy sreberko kładzione było bezpośrednio na wypolerowany czarny Surfacer? Czy użyłeś jeszcze wspomnianego wcześniej czarnego podkładu Alclada (ALC-305)? Na i drugie pytanie co yo konkretnie za sreberko?
Kamil232

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat