Mieczysław po zmroku, Fujimi 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Mieczysław po zmroku, Fujimi 1/48

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » wtorek, 28 lipca 2015, 07:50

W dziennych 110-ątkach te litery na górnych płatach były nanoszone w początkowym okresie-popatrz na zdjęcia archiwalne z warsztatu jak robiłem swojego "5F+MM". Mógła ta przypadłość dotknąć i tego nocnego wcześniaka.
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez net_sailor » wtorek, 28 lipca 2015, 08:20

Udokumentowana jest litera D na dolnej powierzchni lewego skrzydła:
Obrazek

Na pewno brak jest litery na spodzie prawego skrzydła:
Obrazek

Inne ujęcie tej maszyny nie wnosi za wiele:
Obrazek

Za to literę na górnej powierzchni prawego skrzydła uważam za bardzo prawdopodobną wzorem tego egzemplarza:
Obrazek

Na Twoim miejscu wykorzystałbym te dwie litery w powyższy sposób.
net_sailor

Postprzez dewertus » wtorek, 28 lipca 2015, 13:13

net_sailor napisał(a):Na Twoim miejscu wykorzystałbym te dwie litery w powyższy sposób

Właśnie te zdjęcia L1+DH były przyczyną mojego osłupienia na widok malowanki Kagero. Zdjęcia z L1+AH nie widziałem, swoje przypuszczenia opierałem na zdjęciach innych, znanych mi nocnych mietkach wczesnych wersji (D5+DT, 3C+AR, L1+BL)...

Wydaje się że prawa góra i lewy spód (czyli po amerykańsku na skos) wydaje się właściwym rozwiązaniem, tylko czemu Kagero samo wprowadza zamieszanie (cztery literki na kolorowance, dwie na arkuszu)? Ale nic to widać, że i ja i Kagero byliśmy w błędzie :lol:

Panowie (net_sailor, Soris000, Mariusz...) dzięki za odzew i info.
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Postprzez skrzat16 » wtorek, 29 września 2015, 14:06

Chętnie podepnę się pod ten wywód :)

Cześć,

Litery literami, ja tu podejrzewam inny problem. Trochę wgryzłem się w temat bo walczę z Bf 110 C EDUARD-a który posiada dokładnie takie samo malowanie co oferuje Kagero. Planowałem robienie innego malowania ale ten wzór coraz mocniej kusi.

Problem jest w innym miejscu. Według zdjęć, które pokazują inne maszyny z tej jednostki i właśnie tą, podejrzewam że litery były czerwone a nie szare. W literze "D" wyraźnie białą obwódkę. Taki kontrast na zdjęciu cz-b daje ciemniejszy kolor niż szary(jak proponują to wytwórcy kalek) W przypadku szarej litery z białą obwódką takiego kontrastu nie było by. Błona cz-b rejestruje barwy czerwone i zielone jako szarość. W przypadku szarych liter na zdjęciu były by zdecydowanie jaśniejsze a nawet prawie białe. wyraźnie to widać na zdjęciu maszyny z kodem bocznym L1+CH. Tam widać różnicę między obwódką krzyża i literami. Taki kontrast daje w fot. cz-b ciemne kolory, czyli czerwony. Jest jeszcze inna możliwość że inne maszyny z tej jednostki miały różne kolory kodów. Tak że podsumowując mam wrażenie że litery powinny być czerwone i czerwone w białej obwódce.

Może się mylę, to proszę mnie poprawić.
skrzat16

Postprzez dewertus » wtorek, 29 września 2015, 20:47

No nie wiem, ja w każdym bądź razie w materiałach (nie tylko Kagero) nocne Mietki mam prezentowane z szarymi literkami. U "Schiffera" oprócz profilu barwnego dodana jest także fotografia przedstawiająca dany egzemplarz. Na zdjęciach ów szary z literek ma odcień od bardzo jasnego (niemal białego) do całkiem ciemnego - kwestia oświetlenia zdjęcia i doświetlenia odbitki. Co więcej na dziennych Mieczysławach literki uważana za czerwone na zdjęciach wyglądają prawie jak czarne lub ciemnoszare.

U mnie i tak jest już pozamiatane - wczoraj położyłem kalki i ani mi się widzi coś w tym obszarze zmieniać ;o)
Pzdr. Hubert
dewertus

Postprzez skrzat16 » wtorek, 29 września 2015, 21:30

Wiele publikacji pokazuje te litery jako szare. Może mają rację a ja się mylę.

Ale z doświadczenia wiem że kolory takie jak czerwone, zielone w fotografii cz-b dają odcień szary lub ciemnoszary.
Takie efekty daje tylko błona fotograficzna. Aparat cyfrowy niestety nie. Po za tym w latach 40 tych XX w filmy były inne niż błony błony produkowane dzisiaj. Przerabiałem to w odszyfrowywaniu zdjęć w pancerce. Moim zdaniem "D" było czerwone
ale jednoznacznych dowodów na to niem.

Też będę stawał przed tym dylematem bo podoba mi się ta wersja i chyba na nią się zdecyduje :)
A to taki oto przykład :)

Obrazek

A tutaj zdjęcie innego Me z literką "D" nie widać co dalej. Zwróć uwagę jaki jest odcień liter a obok jest krzyż z białą odwózką

Obrazek

A tu zwróć uwagę na nakładki jakie są na skrzydłach przy krawędzi natarcia

Obrazek

Na tym zdjęciu oprócz odcienia liter widać tą nakładkę na skrzydle przy krawędzi natarcia.
Obrazek

I jeszcze jedno ujęcie z tymi nakładkami
Obrazek
skrzat16

Postprzez dewertus » czwartek, 8 października 2015, 01:22

Po dłuższej przerwie udało mi się wrócić do pracy nad Mietkiem - położyłem kalki i wziąłem się za washowanie....

Obrazek

Jakież było moje zdziwienie gdy podczas tej czynności okazało się że pomiędzy washem MIG'a a kalkami Techmodu doszło do destrukcyjnej reakcji - jest do drugi taki przypadek jaki przytrafił mi się ostatnimi czasy (wcześniej nie miałem żadnych problemów z kalkami techmodu). Nie wiem czy to kwestia przypadku czy Techmod obniżył jakość swoich produktów. Zaskoczenie było tym większe, że krzyże pochodziły z nowiuśkiego zestawu (jeszcze ciepłego).

Także zwracam się z apelem do koleżeństwa: JEŚLI KTOKOLWIEK POSIADA ZESTAW TOPCOLORS 07 - Jagdwaffe over Africa Part I KAGERO I JEST GOTÓW ODSPRZEDAĆ OZNACZENIA DO MOJEGO L1+DH TO PROSZĘ O INFO

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pzdr. Hubert
dewertus

Postprzez skrzat16 » czwartek, 8 października 2015, 07:53

Cześć,

No faktycznie dziwne, ale nie zabezpieczasz kalek bezbarwnym przed washem ? Ja zawsze pryskam cienką warstwę bezbarwnego połysku, kładę kalki, a potem cały model bezbarwny mat i działam. To zawsze zabezpiecza kalki i pozwala spokojnie bawić się filtrami.
Co do kalek to taki sam zestaw kalek robi EDWARD. Bf 110 C nr 8201.
Napisz na "Giełdzie" tam jest większe prawdopodobieństwo że ktoś da sygnał.

Pozdrawiam.
skrzat16

Postprzez skrzat16 » czwartek, 8 października 2015, 09:00

No faktycznie dziwne, ale nie zabezpieczasz kalek bezbarwnym przed washem ? Ja zawsze pryskam cienką warstwę bezbarwnego połysku na miejsca gdzie będą kalki i kładę, a potem cały model bezbarwny mat i działam. To zawsze zabezpiecza kalki i pozwala spokojnie bawić się filtrami.
Co do kalek to taki sam zestaw kalek robi EDWARD. Bf 110 C nr 8201.
Napisz na "Giełdzie" tam jest większe prawdopodobieństwo że ktoś da sygnał.
skrzat16

Postprzez shadowmare » czwartek, 8 października 2015, 10:50

Jeśli nie zabezpieczyłeś kalek to nic dziwnego, że takie coś się stało. Widzę też mocne srebrzenie, nie stosujesz płynu do kalek?
shadowmare

Postprzez dewertus » czwartek, 8 października 2015, 14:34

Przed kalkami poszedł lakier błyszczący a pod kalki Mr. Mark Softer... Wcześniej nie miałem problemów z washem na kalkach techmodu (a kilka modeli z wykorzystaniem ich produktów już zrobiłem) zwłaszcza, że nie kładę go dużo i niemal natychmiast usuwam nadmiar (wacikiem do uszu - dziecięcym bo jest delikatniejszy). Generalnie z ostatnimi produktami techmodu mam problem - kalki się rwą lub zawijają i nie wchodzą tak ładnie jak wcześniej w linie podziału.

Pojadę teraz całość raz jeszcze połyskiem i położę nowe krzyże, nieuszkodzone literki zostawię i jeśli nie uda się zdobyć kalek to spróbuję dosztukować/domalować braki...
Pzdr. Hubert
dewertus

Postprzez shadowmare » czwartek, 8 października 2015, 17:03

Ja używam pod kalki Mr. Mark Setter od wielu lat i nie mam z tym problemów. Kiedy nakładam kalkę na jakąś nie za bardzo płaską powierzchnię na modelu to czasem się to objawia ale wystarczy nakłuć igłą na przezroczystych częściach kalki, żeby płyn podszedł pod nią. Teraz widzę, że tego powodem w Twoim przypadku może być też chropowata powierzchnia farby, wtedy pod kalkę dostaje się powietrze i wychodzi srebrzenie.

Ja bez zabezpieczania kalek w ogóle nie myślę o brudzeniu. Czasem kalki wypadałoby przybrudzić czy przykurzyć ale nie osiągniesz tego bez zabezpieczenia kalek.

Jeśli nie uda ci się odkupić kalek to polecam napisać do Pastelli - wycinają maski na zamówienie, wystarczy profil boczny samolotu i wymiary literek/cyfr. Koszt w granicach 30 zł.
shadowmare

Postprzez dewertus » środa, 14 października 2015, 16:03

Dzisiaj dotarł do mnie pakiet pomocowy od kolegi marco2607 (wielkie dzięki) - Mieczysław wraca na warsztat - usunę resztki kalek, dam jeszcze raz lakier (ale tym razem nie Agamę a Tamiyę X-22) i się obaczy.
Pzdr. Hubert
dewertus

Postprzez skrzat16 » środa, 14 października 2015, 16:47

Cześć, :)

Od dawna używam farb Pactra połysku jako podkład pod kalkomanie. farbę kładę tylko na miejsca gdzie mają być kaiki.
nigdy nie miałem problemu z położeniem kalek. Po wyschnięciu półmat Valejo i nigdy nic się nie działo.

Pozdrawiam
skrzat16

Postprzez skrzat16 » środa, 14 października 2015, 17:02

dewertus napisał(a):Mieczysław wraca na warsztat

Czy planujesz robienie tych nakładek na krawędź natarcia, które widać na zdjęciu ?

Obrazek
skrzat16

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat