Sd.Kfz.184 Ferdinand 1:35 WOT Italeri

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: Sd.Kfz.184 Ferdinand 1:35 WOT Italeri

Postprzez Drunkmaster » sobota, 26 września 2015, 12:32

Zaba109 napisał(a):Kolejny temat to kamuflaż, brudzenie et cetera. No i teraz stoję przed dylematem. Czy do brudzenia modelu i nadawania mu realistycznego wyglądu rodem z pola bitwy mogę użyć naturalnych darów matki natury? No bo tak sobie myślę że po co wydawać np. 20 zł na proszek imitujący piasek, skoro mogę mieć prawdziwy piasek za złotych zero. Fundusze to dla mnie też pewny ogranicznik. Ale jeśli będzie trzeba, to jak to mówią "się kupi".

Wszystko zależy od tego czy masz ochotę robić kolejne modele?
Jeśli tak to powoli kompletuj chemię, oswajaj się z nią powoli. Do zrobienia badziewnego modelu oczywiście wystarczy Ci piasek, tylko pytanie czy chcesz robić badziewne modele i nie szkoda na to czasu? Rozejrzyj się za pigmenatmi vallejo, są trochę tańsze a jakościowo dobre. Przejrzyj ofertę sklepów dla plastyków, znajdziesz tam sporo przydatnej chemii w niższej cenie, pędzelki retuszerskie, white spirit (bardzo przydatny), farby olejne z którymi możesz eksperymentować robiąc filtry, wash czy zacieki - z tym że po pewnym czasie i tak uznasz że stratą czasu jest mieszanie tego wszystkiego i prościej kupić gotowca, który wystarczy na długi czas.

Błąd myślenia polega na tym - i tu piszę z własnego doświadczenia - że oszczędzając na chemii wydaje się kasę na modele, które potem wyglądają ładnie tylko zamknięte w pudełku po butach. Lepiej skompletować całą chemię i wrzucić kasę w jeden dobry model, niż zrobić stadko słabych zlepków plastiku, piasku i farb plakatowych.

Co do ferdka, pospieszyłeś się, ale to nie dramat, masz jakąś bazę do eksperymentowania z chemią. Nie spiesz się, kup co trzeba i wykorzystaj to, a przy następnym modelu będziesz już wiedział jak np położyć wash, albo zrobić zacieki ;)
Drunkmaster

Reklama

Postprzez Zaba109 » sobota, 26 września 2015, 12:42

Tak też zrobię. Zależy mi żeby doprowadzić to do końca. Będę ostrożny z eksperymentowaniem ale na pewno kilka metod zastosuje. Poszukam jakiegoś FAQ dotyczącego prawidłowego wykonania na przykład washa bo wiem, że jest on niezbędny. Mam też kilka starych modeli revellowskich z młodych (na prawdę młodych) lat. Zaczynałem od klocków Cobi ale z czasem okazały się za proste :D I na tych starych modelach mogę próbować z metodami ! Tym razem zero działania na "hurra" :D
Wojna jest najbardziej wydajnym silnikiem postępu technologicznego.
Zaba109

Postprzez Krocionorzec » poniedziałek, 28 września 2015, 09:30

Porozglądaj się trochę po filmikach na YouTube, tam znajdziesz sposobów na washe, brudzenia i tym podobne aż nadto.
Pozdrawiam, Michał
Kingsajz dla każdego!!!

Obrazek
Krocionorzec

Postprzez Zaba109 » środa, 30 września 2015, 19:13

Szanowni użytkownicy, czy kamuflaż powinien być położony na całej powierzchni pojazdu czy są miejsca w których pod żadnym pozorem być go nie może ? Z tego co wiem , na układzie jezdnym raczej go nie ma, ale jak jest np z pancerzem z przodu ?

Obrazek

Obrazek
Zaba109

Postprzez piotrkur » środa, 30 września 2015, 20:57

Zaba109 napisał(a):Szanowni użytkownicy, czy kamuflaż powinien być położony na całej powierzchni pojazdu czy są miejsca w których pod żadnym pozorem być go nie może ? Z tego co wiem , na układzie jezdnym raczej go nie ma, ale jak jest np z pancerzem z przodu ?

Pomyśl logicznie..którą stroną jesteś zwrócony do npla??którą stronę w tym wypadku będziesz chciał zamaskować najbardziej??Szczególnie jest to ważne, kiedy jeździsz działem samobieżnym..
piotrkur

Postprzez Komandor » środa, 30 września 2015, 22:27

Witam Waszmościów.
Zaba109 - uściślając chodzi Ci o plamy kamuflażu, bo już pokrycie pojazdu bojowego jednolicie kolorem, też jest kamuflażem. Był okres, gdy w pojazdach niemieckich ( patrz czołgach ), nie malowano plam kamuflażu na górnych powierzchniach wieży i kadłuba, ale nie martw się nielicznych, Jagdpancernych Słoni to nie dotyczyło.
Pozdrawia Paweł
Obrazek
Komandor

Postprzez Zaba109 » piątek, 2 października 2015, 19:53

Przyczajony Tygrys, ukryty Słoń. Pierwsze warstwy kamuflażu :)

Obrazek
Zaba109

Postprzez Tadcat » niedziela, 11 października 2015, 20:18

Co zrobiles z kodem do wota na lefh18b2? Chętnie odkupie od kogokolwiek za 35 zł.
Tadcat

Postprzez Zaba109 » niedziela, 10 stycznia 2016, 14:03

Temat powrócił. Jednych to cieszy innych to smuci :D Elek długo leżakował w szczelnym pudełku bo miałem przeprowadzkę, zmieniłem pracę ble ble dużo latania, obowiązkow... ale w końcu wszystko się uspokoiło, przygotowałem sobie nowy warsztat pracy w osiedlowej piwnicy i lecę. ! Zostało niewiele. Założyłem gąsienice, zrobiłem washa. Teraz pigmenty i brudzenie. Jak je utrwalić żeby się nie zdmuchnęły ? Czy jeżeli wymieszam trochę pigmentu z wodą i uzyskam konsystencję błota to po położeniu tego na model struktura się nie zmieni i uzyskam efekt oblepionego piachem pancerza ?
Zaba109

Postprzez Komandor » niedziela, 10 stycznia 2016, 22:32

Witaj.
Możesz zmieszać z wodą, ale i tak potem musisz czymś utrwalić, bo będzie Ci schodził za każdym razem, jak dotkniesz modelu. Najlepszym utrwalaczem jest Pigment Fixer MiGa ( AK ) lub czysty alkohol - 90% spirytus. Mieszasz z pigmentem i masz na modelu suchy kurz. Możesz też nakładać pigment pędzlem, a potem zapuszczać go utrwalaczem. Jak chcesz mokre błoto powinieneś dodać lakieru błyszczącego. Ja używam żywicy akrylowej MiGa. Nie lękaj się Padawanie :P pigment po zapuszczeniu utrwalaczem zrobi się mokry i kleisty - do tego momentu możesz go sobie modyfikować - jak wyschnie ( trwa to dość długo ) ) to gwarantuję Ci matową strukturę kurzu, a pigment nie ściera się. To tyle z nauk. Reszta zależy od Ciebie. Poniżej moje wypociny z pigmentami na Królewskim Kotku :

Obrazek

Obrazek

Ten pigment się nie ścierał.
Pozdrawia Paweł
Obrazek
Komandor

Poprzednia strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat